play

Moni joensuulainen suuntaa ruokakaupassa paistopisteelle heti kun ovet aukeavat – vertailimme valikoimat

Tarja Mikkanen, 49, on lähdössä geokätköilemään ja osti sitä varten eväitä Lidlin paistopisteestä. "Kotiin ei tule paistopisteistä ostettua, mutta aina silloin tällöin reissuun lähtiessä ostan evästä. Suolaista yleensä, kuten nytkin."

Tarja Mikkanen, 49, on lähdössä geokätköilemään ja osti sitä varten eväitä Lidlin paistopisteestä. "Kotiin ei tule paistopisteistä ostettua, mutta aina silloin tällöin reissuun lähtiessä ostan evästä. Suolaista yleensä, kuten nytkin." Kuva: Marko Puumalainen

Petra Mustonen

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 12.4.2024.

Normaalina maanantaiaamuna Niinivaaran S-marketin paistopiste suorastaan notkuu herkuista. Jouko Pussisen, 66, pussiin on valikoitunut niiden joukosta juustokroissantteja.

– Olen menossa pojan porukalle koiravahdiksi, ja siellä on lapsia, ja huomenna saattelen yhden lapsen kouluun. Tapanani on ostaa lapsille aina jotakin herkkua, Pussinen kertoo.

Nimestään huolimatta kaikki paistopistetuotteet eivät ole paistopisteessä paistettuja.
Jouko Pussinen osti Niinivaaran S-marketin paistopisteestä tällä kertaa kroissantteja.

Jouko Pussinen osti Niinivaaran S-marketin paistopisteestä tällä kertaa kroissantteja. Kuva: Marko Puumalainen

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hän tunnustaa, että kaupan paistopiste vetää puoleensa vähän turhankin usein, lähes joka kauppareissulla. Makeita vaihtoehtoja hän koittaa yleensä hieman vältellä, mutta etenkin loppuviikosta houkutus kasvaa usein liian suureksi.

– Suosikkejani ovat karjalanpiirakat ja vesirinkelit. Käyn eri kellonaikoihin, ja iltapäivällä valikoimaa saattaa olla vähemmän, mutta kyllä minulle on aina riittänyt, Pussinen kertoo.

Kiersimme läpi kolmen joensuulaisen ruokakaupan paistopisteet aamulla ja iltapäivällä. Selvitimme, mitä niissä myydään, mistä leivonnaiset tulevat ja mitkä niistä ovat joensuulaisten suosikkeja.

Vaikka paistopisteet niin Pilkon Lidlissä, Niinivaaran S-marketissa kuin keskustan Citymarketissakin saattavat nopealla vilkaisulla vaikuttaa hyvin samannäköisiltä, paljastui niiden väliltä myös eroja.

Nimestään huolimatta kaikki paistopistetuotteet eivät ole paistopisteessä paistettuja yhdessäkään kaupoista. Jotkin leivonnaiset, kuten paistopisteiden kestosuosikkeihin kuuluvat kuorrutetut donitsit, ainoastaan sulatetaan myymälässä.

Niinivaaran S-marketissa on valikoimaltaan suurin piirtein yhtä laaja paistopiste kuin keskustan Citymarketissa.

Niinivaaran S-marketissa on valikoimaltaan suurin piirtein yhtä laaja paistopiste kuin keskustan Citymarketissa. Kuva: Marko Puumalainen

Iltapäivän kierroksella huomaa, että makeat leivokset ovat tehneet kauppansa. Kuva on Niinivaaran S-marketista.

Iltapäivän kierroksella huomaa, että makeat leivokset ovat tehneet kauppansa. Kuva on Niinivaaran S-marketista. Kuva: Marko Puumalainen

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Yhteensä erilaisia piirakoita myytiin kuukaudessa yli 20 000 kappaletta, se on noin puolet paistopisteen myynnistä.
Tiina Karinkanta, Citymarket

Keskustan Citymarketin paistopisteessä myydään lisäksi paikallisten leipomoiden tuoretuotteita, jotka siis saapuvat kauppaan valmiina myytäväksi.

Suolaisia leivoksia myydään kaikissa kolmessa kaupassa enemmän kuin makeita, ja vaihtoehtojakin on niissä enemmän. Suosituimpia ovat erilaiset piirakat ja kroissantit, makeista parhaiten tekevät kauppansa munkit.

Keskustan Citymarketin työntekijä Julia Kuronen täyttää aamulla rinkelilaaria. Erilaisia piirakoita on tarjolla seitsemää sorttia eri täytteillä ja eri leipomoista.

Keskustan Citymarketin työntekijä Julia Kuronen täyttää aamulla rinkelilaaria. Erilaisia piirakoita on tarjolla seitsemää sorttia eri täytteillä ja eri leipomoista. Kuva: Marko Puumalainen

Keskustan Citymarketin valikoimassa oli kierrospäivänä 36 erilaista leivonnaista, joista 16 makeita.

Keskustan Citymarketin valikoimassa oli kierrospäivänä 36 erilaista leivonnaista, joista 16 makeita. Kuva: Marko Puumalainen

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Paistopisteen valikoima on Niinivaaran S-marketissa ja keskustan Citymarketissa hyvin samantapainen: aamun kierroksella molemmissa oli tarjolla noin 35 eri leivonnaista, kun mukaan ei lasketa paistopisteleipiä.

Paistopisteiden valikoima vaihtelee jonkin verran päivästä ja sesongista riippuen. Pääsiäisenä korostuivat rahkatuotteet, vapun lähestyessä munkkikausi. Tietyt kestosuosikit löytyvät aina.

– Maaliskuussa kolme eniten myytyä tuotetta olivat erilaisia riisipiirakoita, kaksi paikallista ja kolmaskin kotimainen. Yhteensä erilaisia piirakoita myytiin kuukaudessa yli 20 000 kappaletta, se on noin puolet paistopisteen myynnistä, kauppias Tiina Karinkanta keskustan Citymarketista kertoo.

Piirakat liikkuvat jostain syystä paremmin Käpykankaalla kuin Pilkossa.
Anne Pyykkö, Lidl

Siinä missä S- ja K-ryhmien kauppojen paistopisteet vaihtelevat paljon eri kauppojen ja eri päivien mukaan, Lidleissä paistopisteiden perusvalikoima on kaikkialla sama. Aamun kierroksella Pilkon myymälässä oli tarjolla 43 leivonnaista, joista 13 makeita.

– Piirakat liikkuvat jostain syystä paremmin Käpykankaalla kuin Pilkossa. Paljon menee esimerkiksi täytettyjä kroissantteja ja erilaisia sämpylöitä. Vaihtelua tuovat sesongeittain vaihtuvat kampanjatuotteet, niissä on esimerkiksi erilaisia viinereitä ja täytemunkkeja, Lidlin Joensuun aluepäällikkö Anne Pyykkö kertoo.

Aamulla menee paljon suolaisia leivonnaisia aamupalaksi ja lounastauon evääksi. Keskustan Citymarketin kauppias kertoo, että moni suuntaa heti kaupan auettua suoraan paistopisteelle.

Aamulla menee paljon suolaisia leivonnaisia aamupalaksi ja lounastauon evääksi. Keskustan Citymarketin kauppias kertoo, että moni suuntaa heti kaupan auettua suoraan paistopisteelle. Kuva: Marko Puumalainen

Alkuperältään kaikista kolmesta paistopisteestä löytyy niin kotimaisia kuin ulkomaisiakin tuotteita, ja S-marketin ja Citymarketin valikoimista huomattava osa tulee Pohjois-Karjalan leipomoista.

– Paistopisteen neljänneksi suosituin tuote on Belgiassa valmistettu kroissantti. Pullapuolta tulee raakapakasteena paljon Virosta ja Latviasta, mutta ilokseni voin kertoa, että Heinosen tuotteet liikkuvat makeista parhaiten, Karinkanta Citymarketista kertoo.

Lidlin paistopistetuotteista reilu kolmannes valmistetaan Suomessa. Paikallisia tuotteita on yksi.

Lidlissä paistopistetuotteet sen sijaan ketjun mukaan "tulevat sieltä, missä ne osataan parhaiten tehdä": esimerkiksi pitaleivät tulevat Kroatiasta ja suositut suklaadonitsit ja kroissantit Saksasta.

Reilu kolmannes Lidlin paistopistetuotteista valmistetaan Suomessa, ja myydyistä kappaleista yli puolet on kotimaisia. Paikallisia tuotteita on Joensuun myymälöissä yksi, Pielispakarin piirakka Nurmeksesta.

Santeri Immonen, 18, ostaa iltapäivällä keskustan Citymarketin paistopisteestä eväitä työharjoitteluun. "Ostan tällaisia pieniä pitsoja. En olekaan aiemmin ostanut täältä, mutta paistopisteet ovat minusta aika samanlaisia eri kaupoissa."

Santeri Immonen, 18, ostaa iltapäivällä keskustan Citymarketin paistopisteestä eväitä työharjoitteluun. "Ostan tällaisia pieniä pitsoja. En olekaan aiemmin ostanut täältä, mutta paistopisteet ovat minusta aika samanlaisia eri kaupoissa." Kuva: Marko Puumalainen

Suurin kuhina paistopisteillä on aamuisin, kun ihmiset ostavat tuotteita aamupalaksi ja evääksi töihin. Makeiden myynti korostuu iltapäivällä ja viikonloppua kohti.

– Meillä keskustan Citymarketissa työskentelee paistaja nykyisin iltakuuteen asti. Etenkin piirakkaa menee niin paljon ja sellaista tahtia, että remontin yhteydessä oli hankittava toinen uuni, johon mahtuu vaunullinen peltejä kerralla, Karinkanta kertoo.

Vilkkaimpia myyntiaikoja ovat aamu- ja iltapäivä, mutta myös öisin myydään lämpimäisiä hyvin.
Lassi Taren, S-market

Niinivaaran S-market on auki vuorokauden ympäri, ja niin on myös sen paistopiste. Marketpäällikkö Lassi Taren kertoo, että yöpaisto aloitetaan yhdeltätoista illalla ja tarjolla on koko yön makeaa ja suolaista.

– Vilkkaimpia myyntiaikoja ovat aamu- ja iltapäivä, mutta myös öisin myydään lämpimäisiä hyvin. Meiltä voi myös tehdä paistotuotteista tilauksia, Taren kertoo.

Pilkon Lidlissäkin on kaksi uunia ja paistaja koko ajan paikalla. Anne Pyykkö kertoo, että vuorokaudenajan lisäksi myynnissä näkyy vuodenaika. Tammikuussa esimerkiksi menee vähemmän makeaa kuin muina kuukausina.

Pilkon Lidlin paistopisteen yläpuolella lukee "tänään täällä paistettu", mutta kaikkia kategorian tuotteita ei ole paistettu myymälässä. Sama koskee muidenkin kauppojen paistopisteitä.

Pilkon Lidlin paistopisteen yläpuolella lukee "tänään täällä paistettu", mutta kaikkia kategorian tuotteita ei ole paistettu myymälässä. Sama koskee muidenkin kauppojen paistopisteitä. Kuva: Marko Puumalainen

Vapaapäivää viettävä Pauliina Talka, 38, on tullut hakemaan Niinivaaran S-marketista tavallista arkipäivää herkullisempaa aamupalaa. Siihen kuuluu paistopistetuotteita ja smoothie.

– Täältä saa paistopisteestä vegaanisia tuotteita, myös suolaisia. Näitä vegaanisia kaura-siemenkroissantteja olen ostanut ennenkin ja nyt otan ensimmäistä kertaa testattavaksi uusia vöner-piirakoita, Talka kertoo.

Suolaisista myös Lidlin pretzelit ja Citymarketin porkkanapiirakat ovat vegaanisia, mutta S-marketin vöner-täytteiset Köftikset ovat ainoa kasviproteiinia sisältävä paistopistetuote.

Marketpäällikkö Lassi Taren kertoo, että Niinivaaran S-marketin vegaanisten tuotteiden valikoima on kasvussa. Makeita vegaanisia löytyy kaikista kolmesta kaupasta. Lidlissä paistopisteiden suosituin makea tuote on korvapuusti, joka sopii myös vegaaneille.

– Monen erikoisruokavalion suhteen ongelma on, että laki määrää, että esimerkiksi gluteenittomana ei saa myydä tuotetta, jos samassa tilassa tai uunissa tehdään ei-gluteenittomia, Citymarketin kauppias Tiina Karinkanta kertoo.

Edellisen päivän paistopistetuotteita myydään Lidlissä edullisemmin ja valmiiksi pussitettuina.

Edellisen päivän paistopistetuotteita myydään Lidlissä edullisemmin ja valmiiksi pussitettuina. Kuva: Marko Puumalainen

Iltapäiväkierroksella kahden jälkeen paistopisteistä löytyy vielä lähes kaikkia tuotteita, joskin yksittäisiä laareja on ainakin hetkellisesti tyhjinä tai lähes tyhjinä. Iltaa kohti paistopisteissä tasapainoillaan tuotteiden riittämisen ja hävikin välttämisen välillä.

– Tuohon osastoon on hyväksyttävä, että hävikkiä tulee, välillä enemmän ja välillä vähemmän. Kokemuksella on iso merkitys osaston työssä, ja se vaatii myös nopeaa reagointia. Lisäpaistaminenhan tapahtuu menekin mukaan, Karinkanta Citymarketista kertoo.

Myös Niinivaaran S-marketissa henkilökunta ennakoi paistopisteen menekkiä päivän aikana, ja Lassi Tarenin mukaan hävikki pysyy pienenä. Lidlissä lähestymistapa on hieman toisenlainen, paistaminen tapahtuu listojen mukaan.

– Valikoima pyritään pitämään sulkemisaikaan saakka mahdollisimman laajana etenkin asiakkaiden suosikkituotteiden osalta. Jos tuotteita jää yli, ne myydään seuraavana päivänä yön yli nukkuneina, ja ne kyllä aina menevät kaupaksi, Anne Pyykkö sanoo.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi