play

Seppo Eskelinen ei luultavasti aio hakea jatkokautta Joensuun kaupunginhallituksen johdossa, koska ei pysty olemaan riittävästi paikalla - katso, miten pohjoiskarjalaiset kansanedustajat ovat osallistuneet valtuustojen kokouksiin

Anna Suoniemi

Joensuulainen kansanedustaja Seppo Eskelinen (sd.) tuskin jatkaa Joensuun kaupunginhallituksen puheenjohtajana kuluvan valtuustokauden jälkeen.

Kansanedustajan tehtävien hoitaminen vaatii läsnäoloa Helsingissä suurimman osan viikosta ja Eskelinen kokee, että kaupunginhallituksen puheenjohtajan tulisi pystyä olemaan Joensuussa.

- Kaupunginhallituksen puheenjohtajuus on intensiivistä, ja jos sen haluaa tehdä kunnolla, se vaatii läsnäoloa Joensuussa, Eskelinen perustelee.

Kaupunginvaltuuston kokouksiin Eskelinen on pääsääntöisesti ehtinyt osallistua: viime vuoden loppuun mennessä hän oli ollut poissa kuudesta ja läsnä 30 kokouksessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kansanedustajan osallistuminen kuntapolitiikkaan on Eskelisen mielestä tärkeää edunvalvonnan näkökulmasta, sillä hänen mukaansa tehtävät tukevat toisiaan. Eskelinen toimii lisäksi myös maakuntavaltuuston puheenjohtajana.

Pohjoiskarjalaisista kansanedustajista kaikki paitsi Anu Vehviläinen (kesk.) ovat tällä hetkellä mukana myös kuntapolitiikassa.

Pääsääntöisesti kansanedustajilla näyttää olleen myös hyvin aikaa valtuustotyöskentelylle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Maanantait ovat kansanedustajille maakuntapäiviä, jotka ovat pääsääntöisesti vapaita eduskuntatyöstä. Tämä mahdollistaa osallistumisen esimerkiksi kunnanvaltuustojen kokouksiin, jotka pidetään maanantaisin.

Karjalainen pyysi kaikista Pohjois-Karjalan kunnista tietoja valtuutettujen poissaoloista kuluvalta valtuustokaudelta. Tilastojen mukaan kansanedustajille on kertynyt pääsääntöisesti poissaoloja samaan tahtiin kuin valtuutetuille yleisesti.

Eniten valtuustokokouksista on tällä kaudella ollut poissa joensuulainen Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.).

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hän oli viime vuoden loppuun mennessä ollut poissa yhteensä kymmenestä Joensuun kaupunginvaltuuston kokouksesta. Paikalla hän oli ollut 26 kertaa. Poissaolomäärä on Joensuun valtuuston suurimpia.

- Poissaoloista 1-2 johtuu lomamatkasta, sillä olen yleensä ollut lomalla lokakuussa, kun eduskunnassa on vapaa viikko. Muutoin poissaolot liittyvät eduskuntatyöhön tai muihin tehtäviin kuten puheenvuoroihin seminaareissa tai puheenjohtajan tehtäviin muualla, Mäkisalo-Ropponen sanoo.

Myös Mäkisalo-Ropponen on kokenut kansanedustajan ja kaupunginvaltuutetun tehtävien tukevan toisiaan. Valtuuston kautta saa konkreettista tietoa siitä, mitkä asiat kunnissa puhuttavat, ja toisaalta kansanedustajan työ antaa tietoa, jota voi hyödyntää valtuutettuna.

Vaikka poliitikon työ ei tunne työaikoja, Mäkisalo-Ropponen kertoo pyrkivänsä asettamaan tietyt rajat työajoille. Arkisin hän ei esimerkiksi vastaa puhelimeen kello 20:n jälkeen, ellei puhelu tule tutusta numerosta.

Hän kertoo huolehtivansa myös siitä, että kerran viikossa on yksi 24 tunnin jakso, jolloin hän ei tee töitä.

- Olin ennen kansanedustajan työtä freelance-kouluttaja ja opin, että jos ei itse laita rajoja työnteolle, ei niitä laita kukaan muukaan.

Mäkisalo-Ropponen toimii Joensuun kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtajana. Tämä on hänen mukaansa onnistunut, koska puheenjohtajiston yhteistyö toimii hyvin.

Ensimmäisen kauden kansanedustaja, outokumpulainen Sanna Antikainen (ps.) on kokenut, että kuntapolitiikka on helpompi yhdistää kansanedustajan työhön kuin aiempaan hoitoalan työhön.

- Tein aiemmin vuorotyötä, joten silloin minulla saattoi olla iltavuoro kokouksen aikana, Antikainen kertoo.

Antikainen oli helmikuun loppuun mennessä ollut poissa kuudesta Outokummun valtuuston kokouksesta ja osallistunut 27 kokoukseen.

- Osaan poissaolojen syynä on ollut työesteet, sairastuminen tai koronakaranteeni. Esimerkiksi tärkeästä Outokummun Energiaa koskevasta äänestyksestä olin pois pahan nielutulehduksen takia, Antikainen kertoo.

Outokummun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Hanna Huttunen (kesk.) kokee, että kansanedustajan työ on istunut yhteen kuntapolitiikan kanssa samalla tavalla kuin aiempi työ yrittäjänä.

- Maanantaisin aamupäivät on yleensä varattu maakunnan asioille ja iltapäivät ja illat kaupungin asioille, Huttunen kertoo.

Hän toimii myös maakuntahallituksen puheenjohtajana.

Poissaoloja Outokummun kaupunginvaltuuston kokouksista hänelle oli helmikuun loppuun mennessä kertynyt vain kaksi, läsnäolokertoja 31.

Perussuomalaisten joensuulainen kansanedustaja Jussi Wihonen kummeksuu ajatusta, että eri tehtävien yhdistämisessä olisi hankaluuksia.

- Jos kansalta on luottamuksen saanut, on velvollisuus hoitaa tehtävät. En olisi kansanedustaja ilman 16 vuoden kokemusta Joensuun kaupunginvaltuustossa.

Wihonen oli viime vuoden loppuun mennessä ollut poissa neljästä Joensuun kaupunginvaltuuston kokouksesta ja paikalla 32 kokouksessa.

- Luovuin kansanedustajaksi valinnan jälkeen kaikista luottamustoimista, joissa on kokouksia tiistain ja perjantain välisenä aikana, koska niiden hoitamiseen ei ole realistisia mahdollisuuksia, Wihonen sanoo.

Hän nostaa esiin sen, että myös ympäristö- ja ilmastoministerinä toimiva Krista Mikkonen (vihr.) on osallistunut pääsääntöisesti kaupunginvaltuuston kokouksiin, vaikka ministerin tehtävät sitovat eri tavalla kuin kansanedustajan työt.

Mikkonen oli viime vuoden loppuun mennessä ollut poissa yhdeksästä valtuustokokouksesta ja läsnä 27 kokouksessa.

Hän kertoo joutuneensa olemaan poissa muun muassa eduskunnan budjettikäsittelyn ja ministerin työmatkojen vuoksi.

- Olen ministeriaikanakin yrittänyt priorisoida maanantain kunta-asioille. Joskus on kuitenkin esimerkiksi matkoja, joita ei ole voinut siirtää, Mikkonen kertoo.

Hän ei ole halunnut mukaan esimerkiksi lautakuntiin, kaupunginhallitukseen tai maakuntaliiton päätöksentekoon, koska näihin aika ei riittäisi.

- Pidän tärkeänä, että olen mukana valtuustossa. Pysyn ajan tasalla ja pystyn tuomaan kuntakentältä viestejä myös hallituksen suuntaan, Mikkonen sanoo.

Vähiten valtuustokokouksista on tällä kaudella ollut poissa ilomantsilainen Hannu Hoskonen (kesk.). Hän on osallistunut jokaiseen kunnanvaltuuston kokoukseen.

Kunnan tilasto ulottuu viime vuoden lopulle asti, mutta Hoskonen kertoo olleensa läsnä tämän jälkeenkin kaikissa kokouksissa.

- Olen raivannut kalenterista kylmästi tilaa valtuuston kokouksille, Hoskonen kertoo.

Hoskonen kuvailee kunnallista päätöksentekoa suomalaisen demokratian ytimeksi ja siksi tärkeäksi.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi