play

Viikon ikäiset karitsat Pippuri, Poppari ja Panda ihastuttivat Kankaan tilalla pääsiäisenä – Sannamari Kangas on löytänyt Juuasta avuliaan yhteisön

Tässä ovat Kankaan tilan pienet tulokkaat, viikon ikäiset Pippuri, Poppari ja Panda. Tämän kolmikon tapauksessa ei ole kovin vaikeaa yhdistää oikeaa nimeä karitsaan.

Tässä ovat Kankaan tilan pienet tulokkaat, viikon ikäiset Pippuri, Poppari ja Panda. Tämän kolmikon tapauksessa ei ole kovin vaikeaa yhdistää oikeaa nimeä karitsaan. Kuva: Mikko Makkonen

Petra Mustonen

2-vuotias Minea on tullut äitinsä Mirva Kukkosen, 38, kanssa Juuassa sijaitsevalle Kankaan tilalle etsimään pääsäismunia ja tutustumaan eläimiin. Osa on ehtinyt tulla tutuiksi jo aiemmilla vierailuilla, mutta uusimmat tulokkaat eli karitsat Poppari, Panda ja Pippuri putkahtivat maailmaan vasta viikko sitten.

– Tämä on kyllä tosi ihana paikka, olemme pitäneet täällä käymisestä todella paljon. Minea pitää eläimistä. Meillä on kotona koira, joten ne ovat erityisen lähellä sydäntä, Mirva Kukkonen sanoo.

Vasta 8-viikkoinen koiranpentu Halla saanee siis pian osakseen paljon huomiota. Koiria on tilalla useampikin, ja kissoja kaksi. On myös lampaita, vuohia, hevosia, poneja, aasi, villasikoja, kanoja, kukko, ankkoja ja kaneja. Viisikymmentä eläintä kaiken kaikkiaan.

Mirva Kukkonen toi 17-vuotiaan Moonan ja 2-vuotiaan Minean tervehtimään Kankaan tilan jo tutuksi tulleita asukkeja.

Mirva Kukkonen toi 17-vuotiaan Moonan ja 2-vuotiaan Minean tervehtimään Kankaan tilan jo tutuksi tulleita asukkeja. Kuva: Mikko Makkonen

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pitkäperjantain ja lankalauantain pääsiäisrieha-tapahtuma järjestettiin Kankaan tilalla nyt toista kertaa, kertoo emäntä Sannamari Kangas, 30. Kävijöitä oli hänen mukaansa perjantaina noin 40, puolet enemmän kuin hän oli odottanut.

Lauantaina puolen päivän maissa on vielä hiljaista, mutta kaunis sää voisi enteillä vilkasta iltapäivää.

– Juuassa on aika vähän ohjelmaa lapsiperheille pääsiäisenä, eivätkä kaikki pääse reissaamaan kauemmas. Halusimme järjestää oman paikkakunnan tapahtuman, josta on sitten kivaa kerrottavaa loman jälkeen päiväkodissa ja koulussa, Kangas sanoo.

Keravalta kotoisin oleva Sannamari Kangas oli kolmevuotias, kun hän ensimmäisen kerran totesi, että hänestä tulee maatilamatkailutilan emäntä. Yläkoulun hän kävi maan ainoassa perusasteen sisäoppilaitoksessa, Pälkäneellä sijaitsevassa Anna Tapion koulussa.

Halla-koira on Sannamari Kankaan oman koiran pentu. Sen sisarukset lähtivät uusiin perheisiinsä eilen, Halla jää tänne.

Halla-koira on Sannamari Kankaan oman koiran pentu. Sen sisarukset lähtivät uusiin perheisiinsä eilen, Halla jää tänne. Kuva: Mikko Makkonen

Tässä on iskenyt vasten kasvoja se tosiasia, että kun on viisikymmentä eläintä pihassa, niin työt on tehtävä, vaikka itse sairastaisi tai lähipiirissä tapahtuisi vaikeita asioita.
Sannamari Kangas
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

– Halusin sinne, koska siellä oli hevosia ja tallivuorot. Aikuisena olen sitten tehnyt työurani matkailualalla ja työskennellyt esimerkiksi Polvijärvellä Saarilan maatilamatkailussa, Kangas kertoo.

Pari vuotta sitten hän päätti, että nyt jos koskaan on aika toteuttaa unelma. Hän osti miehensä Aleksi Kankaan kanssa Juuasta tämän vanhan rintamamiestalon pihapiireineen. Tilan pyörittäminen on pääsääntöisesti ollut todella antoisaa, mutta samalla myös rankkaa.

– Tässä on iskenyt vasten kasvoja se tosiasia, että kun on viisikymmentä eläintä pihassa, niin työt on tehtävä, vaikka itse sairastaisi tai lähipiirissä tapahtuisi vaikeita asioita, Kangas sanoo.

Emilia Erolan Ruka-koira on mukana pääsiäisriehassa.

Emilia Erolan Ruka-koira on mukana pääsiäisriehassa. Kuva: Mikko Makkonen

Yksin ei kuitenkaan ole onneksi tarvinnut pärjätä. Kun Sannamari ja Aleksi Kangas muuttivat Juukaan, heillä ei ollut paikkakunnalle mitään sidoksia. Nyt tilan ympärille on muodostunut pieni, tiivis yhteisö. Tuttu vieras tiluksilla on esimerkiksi lähellä asuva eläintenkouluttaja Emilia Erola, 29.

– Kun Sannamari remontoi täällä navettaa, minä kyselin Facebookissa, olisiko kellään antaa lammasaitaa. Kävin hakemassa sitä sitten täältä, ja seuraavaksi hainkin täältä lampaita. Emme siis tunteneet ennestään, mutta siitä alkoi tiivis yhteistyö, Erola kertoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Eläinyrittäjiä yhdistää samanlainen ajattelu eläinten hyvinvoinnista. Sitä voi kuvata vaikka parin esimerkin kautta: Erolan kotona asustaa agilityä harrastavia pässejä, jotka keritään vapaana. Kankaan tilalla yksikään eläin ei synny teurastettavaksi ja pihatossa asustaa kaksi traumataustaista huostaanotettua hevosta.

– Me olemme molemmat vähän tällaisia kukkahattutätejä. Täällä maaseudulla kun eletään, niin eläintenkäsittelykulttuuri voi olla aika vanhanaikaistakin eikä meitä aina arvosteta, kun alamme puhua vaikka eläinten tunteista, Erola naurahtaa.

Erola käy kouluttamassa Kankaan tilan eläimiä ja lainaa vastavuoroisesti milloin peräkärryä, milloin traileria eläinten kuljettamiseen. Tulevaisuudessa tämä oravannahkakauppa voisi muuttua laajemmaksikin yhteistyöksi.

– Olemme tässä puhelleet, kuinka Pohjois-Karjalassa ei ole eläinsuojelukeskusta, siihen Emilialla olisi tietotaitoa ja meillä lääniä. Eikä Juuassa ole koirahoitolaa. Mutta tulevaisuus on vielä auki, Sannamari Kangas sanoo.

Olemme tässä puhelleet, kuinka Pohjois-Karjalassa ei ole eläinsuojelukeskusta, siihen Emilialla olisi tietotaitoa ja meillä lääniä.
Sannamari Kangas

Kankaan tilalla touhuaa myös lähialueen nuorista koostuva talliporukka, joka puuhaa hevosten ja ponien kanssa ja on muutenkin innoissaan mukana tilan elämässä. He ovat olleet myös järjestämässä pääsiäisriehaa.

– Kävimme yhdessä Helsinki international horse showssa ja hevosenhakureissulla. Nyt keräämme muun muassa tällä tapahtumalla rahaa siihen, että pääsemme porukalla käymään Pariisissa Disneylandissa. Kiitokseksi siitä, miten valtavasti apua kaikista on täällä ollut, Kangas sanoo.

Myynnissä on Kankaan tilan omien kanojen munia.

Myynnissä on Kankaan tilan omien kanojen munia. Kuva: Mikko Makkonen

Myös tilan villalankaa voi ostaa.

Myös tilan villalankaa voi ostaa. Kuva: Mikko Makkonen

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi