play

Siun sote kokeilee maanantaista alkaen takaisinsoittopalvelua koronarokotuksen toisten aikojen siirtämisessä – ajan lykkääminen on mahdollista perustellusta syystä

Rokotusaika pitää perua, jos paikalle ei pääse.

Rokotusaika pitää perua, jos paikalle ei pääse. Kuva: Anu Kiljunen

Anna Suoniemi

Siun sote kokeilee ensi viikon maanantaista alkaen takaisinsoittopalvelua koronarokotusaikojen siirrossa.

Palvelu on tarkoitettu kiireettömään rokoteajan siirtoon, jossa ihminen joutuu siirtämään ennalta varattua toista rokotusaikaa välttämättömän esteen vuoksi.

Kiireettömästä siirrosta on kyse, jos rokoteaika on yli viikon päässä.

Takaisinsoittopalvelu tulee olemaan avoinna maanantaisin kello 9–11. Kello 8–9 puhelinnumero on varattu ensimmäisen rokotuskerran ajanvarauksille ja välttämättömille ajan siirtämisille kiireellisissä tapauksissa, joissa rokoteaika on viikon sisällä.

Numeroon 013 330 2131 voi jättää pyynnön takaisinsoitosta, jos haluaa siirtää koronarokotuksen toista aikaa. Toiset ajat on annettu ensimmäisellä rokotuskerralla.

Takaisinsoittopalvelusta toisen rokotusajan voivat varata myös ne, jotka ovat saaneet ensimmäisen rokotteen jossain muualla ja asuvat Pohjois-Karjalassa nyt joko pysyvästi tai vähintään kolmen kuukauden ajan.

Sama numero on ollut aiemmin käytössä tavallisena puhelinpalveluna, johon ei kuitenkaan ole voinut jättää soittopyyntöjä vaan linjoilla on täytynyt jonottaa.

Koronarokotusten koordinoinnista vastaava osastonhoitaja Anna Pölönen Siun sotesta kertoo, että ainakin alussa takaisinsoittopalvelu on auki rajoitetun ajan, jotta nähdään, miten paljon puheluita tulee.

Hoitaja soittaa takaisinsoittopyynnön jättäneelle viikon sisällä ja selvittää, onko ajan siirtäminen mahdollista ja milloin uusi aika järjestyisi.

Ensisijaisesti ihmisen tulisi järjestää menonsa niin, että hän pääsee ennalta annettuna aikana toiseen rokotukseen, Anna Pölönen korostaa.

Jos esteitä kuitenkin on, aikaa voidaan siirtää perustellusta syystä. Tarkkaa listaa hyväksyttävistä syistä ei ole, vaan siirtäminen arvioidaan Pölösen mukaan tapauskohtaisesti.

Esimerkiksi kampaajakäynti pitää siirtää rokotusajan tieltä, mutta ylitsepääsemätön työeste voi olla syy rokotusajan siirtämiselle.

Terveydellisestä syystä varattua aikaa on mahdollista aikaistaa suunnitellusta. Jos tiedossa on esimerkiksi syöpähoitojen aloittaminen, voi koronarokotusaikaa siirtää niin, että toisenkin annoksen ehtii saada ennen hoitojen aloittamista.

Muussa tapauksessa uuden ajan saa perutun tilalle pääsääntöisesti alkuperäistä aikaa myöhemmäksi.

– Ehdottomasti haluamme, että ihmiset ottavat toisen rokoteannoksen, emmekä missään tapauksessa halua rangaista siitä, jos peruu varatun ajan. Toinen rokotusaika kyllä järjestyy, vaikka se voikin mennä myöhemmäksi, Pölönen painottaa.

Kyselyt mahdollisuudesta siirtää toista koronarokotusaikaa ovat Pölösen arvion mukaan kasvaneet viime aikoina.

Monella toinen rokotuskerta osuu lomakauteen, ja myös työikäisistä osalla on jo käsillä tehosteannoksen ottaminen.

Tähän asti kyselyitä aikojen siirtämisestä on tullut useaan eri paikkaan, eli esimerkiksi terveysasemille, koronarokotuspisteille ja ajanvarausnumeroon. Jatkossa kyselyt on tarkoitus keskittää ajanvarauspuhelimeen silloin, kun se on auki.

Kiireellisissä siirroissa, kuten sairaustapauksissa, tulee jatkossakin olla yhteydessä omalle terveysasemalle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Jos tietää, ettei varattuna rokotusaikana pääse paikalle, täytyy aika perua ennalta.

– Pahin vaihtoehto on, ettei peru aikaa eikä tule paikalle. Silloin on vaarana, että rokotetta menee hukkaan, koska nopealla aikataululla on melko mahdoton palapeli organisoida varatulle ajalle toista rokotettavaa, Anna Pölönen perustelee.

Kun ajan peruu, aika voidaan vapauttaa ensimmäisen rokotuskerran ajanvaraukseen tai tarjota aikaa toiselle rokotusajan siirtäjälle.

Toiset rokotuskerrat on annettu pääsääntöisesti 12 viikon päähän ensimmäisen annoksen saamisesta.

Mitään tarkkaa enimmäisväliä rokotuskertojen välillä ei kuitekaan Pölösen mukaan tällä hetkellä ole, eli vaikka toista annosta ei ehtisi saada 12 viikon sisällä ensimmäisestä, riittää yksi tehosteannos.

Pölönen muistuttaa, että tehosterokote on erittäin tärkeä rokotesuojan kannalta, joten toinen rokote kannattaa käydä ottamassa, vaikka sitä ei alun perin annettuna aikana pystyisikään ottamaan.

Toistaiseksi ihmiset ovat Anna Pölösen tiedon mukaan tulleet hyvin paikalle varattuna aikana toiseen rokotuskertaan.

– Suurin osa tulee paikalle sovitusti toiselle ajalle, mutta koottua tietoa siitä, paljonko toisia aikoja on jäänyt käyttämättä, ei ole, Pölönen kertoo.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi