play

Siun sote: Kolmannet ja neljännet koronarokotukset annetaan varianttirokotteilla lokakuusta alkaen

Kuvituskuva

Kuvituskuva Kuva: Marko Puumalainen

Arttu Koistinen

Siun sotessa otetaan käyttöön Biontech-Pfizerin Comirnaty-varianttirokote kolmansissa ja neljänsissä koronarokoteannoksissa lokakuun alusta alkaen, kuntayhtymä tiedottaa.

60 vuotta täyttäneet, jotka eivät ole vielä saaneet suositeltua neljättä rokotetta, saavat lokakuun alusta alkaen puuttuvan rokotuksen varianttirokotteella.

– Neljännen rokoteannoksen voi ottaa, kun kolmannesta annoksesta tai sairastetusta taudista on kulunut vähintään kolme kuukautta.

– Sama koskee myös perusterveitä yli 18-vuotiaita, jotka eivät ole vielä saaneet suositeltuja kolmea koronarokoteannosta. Tähän ryhmään kuuluvat saavat puuttuvan kolmannen koronarokotteen lokakuusta alkaen varianttirokotteella. Rokoteannoksen voi ottaa, kun toisesta rokotteesta tai sairastetusta taudista on kulunut vähintään neljä kuukautta.

Siun soten mukaan voimakkaasti immuunipuutteiset yli 12-vuotiaille, jotka eivät ole vielä saaneet suositeltua neljättä tai viidettä rokoteannosta, puuttuva rokote annetaan lokakuusta alkaen varianttirokotteella.

– Jos yli 65-vuotias, riskiryhmään kuuluva yli 18-vuotias tai voimakkaasti immuunipuutteinen yli 12-vuotias ottaa kolmannen, neljännen tai viidennen rokoteannoksen varianttirokotteella, ei hän tarvitse enää influenssarokotusten yhteydessä annettavaa tehosterokotetta.

Koronarokotusten perussarjaan kuuluvat kaksi ensimmäistä rokoteannosta ja voimakkaasti immuunipuutteisilla kolme ensimmäistä rokoteannosta annetaan jatkossakin tällä hetkellä käytössä olevilla koronarokotteilla, tiedotteessa kerrotaan.

Toisin kuin marras-joulukuun tehosterokotteissa, sairastettu tauti vaikuttaa vielä ensimmäisiin, toisiin, kolmansiin, neljänsiin ja viidensiin koronarokotuksiin.

– Sairastettu koronavirustauti vastaa yhtä rokotetta, kun sairastetun taudin ja rokotteen väli on ollut vähintään kuusi viikkoa. Näin ollen esimerkiksi henkilö, joka on saanut kolme koronarokotetta ja sairastanut koronavirustaudin, ei tarvitse neljättä koronarokotetta.

Yli 65-vuotiaiden, lääketieteellisiin riskiryhmään kuuluvien yli 18-vuotiaiden ja voimakkaasti immuunipuutteisten yli 12-vuotiaiden koronarokotusten tehosterokotukset käynnistyvät Siun sotessa marraskuussa.

– Rokotteena on Biontech-Pfizerin Comirnaty-varianttitehosterokote. Tehosterokote on nimensä mukaisesti koronavirusrokotteiden tehoste, jota tarjotaan ainoastaan edellä mainituille ryhmille. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan alle 65-vuotiaille perusterveille aiemmin suositellut rokoteannokset antavat yhä erinomaisen suojan vakavaa tautia vastaan, eikä marras-joulukuussa annettavalle tehosterokotteelle ole tarvetta.

Siun sotessa koronarokotusten tehosterokotteiden antaminen käynnistetään influenssarokotusten yhteydessä eli marraskuun alussa.

Tehosteannos on suositeltavaa ottaa vasta loppusyksystä, jotta tehosteesta saatava lisäsuoja pysyy mahdollisimman hyvänä talven ajan. Tehosterokotuksissa annetaan varianttiräätälöityä rokotevalmistetta, Siun sote toteaa.

– Tehosterokotusten ajanvarausta järjestellään parhaillaan ja asiasta tiedotetaan erikseen, kun käytännön järjestelyt on saatu valmiiksi.

Tehosterokotteen voi antaa, kun edellisestä rokotuksesta tai taudin sairastamisesta on kulunut vähintään kolme kuukautta.

– Tehosterokotteen marras-joulukuussa voivat ottaa rokotusryhmään kuuluvat riippumatta siitä, kuinka monta koronarokoteannosta henkilö on aiemmin saanut tai onko henkilö sairastanut koronavirustaudin.

Koronavirustartuntojen määrä on pysynyt tasaisen korkeana koko kesän ja alkusyksyn ajan, Siun sote toteaa.

Valtavirus Pohjois-Karjalassakin on tällä hetkellä Omikron BA.5. -muunnos. Sen aiheuttama taudinkuva on pääsääntöisesti lievä.

– Koronavirusepidemiaan liittyvät valtakunnalliset suositukset ovat ennallaan, samoin koronaviruksen testauksen toimintaohjeet ja tartunnan saaneiden ohjeet. Valtaosa tartunnoista todetaan kotitesteillä.

– Koronavirukseen sairastuneiden tulee pysyä kotona ja välttää kontakteja muihin vähintään viiden vuorokauden ajan. Kouluun, töihin ja harrastuksiin voi palata, kun sairastunut on ollut oireeton kahden vuorokauden ajan. Oireettomuus tarkoittaa, että kuume on poissa ja muut oireet ovat selvästi vähenemässä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi