play

Siun sote: Kolmansia koronarokotuksia laajennetaan perusterveisiin 50-59-vuotiaisiin

Siun sote kertoo saaneensa runsaasti kyselyjä eri rokotevalmistajan koronarokotteiden yhdistämisestä. Arkistokuva

Siun sote kertoo saaneensa runsaasti kyselyjä eri rokotevalmistajan koronarokotteiden yhdistämisestä. Arkistokuva Kuva: Juha Inkinen

Arttu Koistinen

Kolmansia koronarokotuksia laajennetaan perusterveisiin 50-59-vuotiaisiin, Siun sote tiedotti keskiviikkona.

Rokotusaikoja on varattu melko verkkaiseen tahtiin kuluvalla viikolla.

- Rokotteiden menekin varmistamiseksi viikolla 1 rokotusvuorossa olevaa ryhmää laajennetaan yli 50-vuotiaisiin. Lauantaista 1. tammikuuta kello 12 alkaen ajan kolmanteen koronarokotukseen voivat varata myös perusterveet 50-59-vuotiaat, kun toisesta koronarokotteesta on kulunut vähintään neljä kuukautta.

Verkkoajanvarauksen kautta rokotusaikaa varatessa on tärkeää varata aika oikealle rokotteelle, Siun sote ilmoittaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kolmannen koronarokotteen annos on eri kuin ensimmäisissä ja toisissa rokotteissa.

Siun sote on lyhentänyt yli 60-vuotiaiden ja sairauden perusteella riskiryhmään kuuluvien kolmannen rokotteen rokotusvälin kolmeen kuukauteen.

- Sairauden perusteella riskiryhmään kuuluvat 18-59-vuotiaat ja kaikki 60-69-vuotiaat voivat varata ajan kolmanteen koronarokotukseen verkkoajanvarauksen kautta, kun toisesta koronarokotteesta on kulunut vähintään kolme kuukautta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee kolmatta koronarokotetta myös raskaana oleville, joiden toisesta koronarokotteesta on kulunut vähintään kolme kuukautta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Rokotusajan voi varata riskiryhmien verkkoajanvarauksen kautta.

Kuntayhtymä kertoo saaneensa runsaasti kyselyjä eri rokotevalmistajan koronarokotteiden yhdistämisestä.

- Tällä hetkellä Siun sotessa on käytössä vain Modernan koronarokote. Rokotteita voidaan ristiinkäyttää, jos se on tarpeen rokotustoiminnan sujuvuuden vuoksi, eikä toisen valmisteen käytölle ole lääketieteellistä estettä.

Varovaisuusperiaatteen vuoksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ei suosittele Modernan koronarokotetta alle 30-vuotiaille miehille.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Alle 30-vuotiaille miehille sopivaa Biontech-Pfizerin koronarokotetta saadaan lisää alkuvuoden aikana. Tämänhetkisen tiedon mukaan suurempi määrä Biontech-Pfizerin koronarokotusaikoja voitaneen avata varattavaksi viikolle 3.

Siun sote on tarjonnut 70-vuotiaille ja sitä vanhemmille aikaa kolmanteen koronarokotukseen puhelimitse tai kirjeitse.

Rokotusväliä lyhennettiin myös yli 70-vuotiaissa. Rokotusaikaa on tarjottu kaksi koronarokotetta ottaneille henkilöille, joiden toisesta rokotteesta on kulunut vähintään kolme kuukautta.

- Yli 70-vuotiaiden rokotusajat on pääosin varattu, aikoja on annettu noin 26 000. Jos henkilöä ei ole tavoitettu puhelimitse, on hänelle lähetetty rokotusaika postitse. Osa kirjeistä voi olla vielä matkalla. Teemme vielä ensi viikolla tarkistuksen, että rokotusaikaa on tarjottu kaikille, joiden tiedot meillä on. Tarkistuksen jälkeen soitamme vielä mahdollisesti listalla oleville henkilöille, osastonhoitaja Anna Pölönen kertoo tiedotteesa.

Maanantaista 3. tammikuuta alkaen yli 70-vuotiaat voivat tiedustella rokotusaikaansa liittyviä asioita takaisinsoittopalvelusta numerosta 013 330 2705.

- Palvelu on käytössä toistaiseksi, ja se on tarkoitettu vain 70-vuotiaille ja sitä vanhemmille. Takaisinsoittopalvelussa ei hoideta muiden ikäryhmien koronarokotusten ajanvarausta tai kysymyksiä koronarokotuksista. Yli 70-vuotiaille soittopyynnön jättäneille soitetaan takaisin viikon kuluessa, Siun sote toteaa.

Siun sote ryhtyi nopeuttamaan kolmansia koronarokotuksia kaksi viikkoa sitten parantaakseen rokotussuojaa ryhmissä, joilla on suurin riski saada vakavia oireita koronaviruksesta.

Rokotusten tehostaminen on vaatinut kiireettömän hoidon siirtämistä mahdollisuuksien mukaan.

- Rokotuskapasiteetti on onnistuttu kaksinkertaistamaan. Kuluvalla viikolla esimerkiksi verkkoajanvaraukseen pystyttiin avaamaan noin 7 500 koronarokotusaikaa, vaikka samalla rokotettiin useita tuhansia yli 70-vuotiaita, joille rokotusaikaa oli tarjottu puhelimitse tai kirjeitse. Tehostettua koronarokotusten järjestämistä jatketaan ainakin vuoden ensimmäisen viikon ajan, tiedotteessa kerrotaan.

Yli 80-vuotiaista kolmannen koronarokotteen on saanut tähän mennessä yli 80 prosenttia. Kaksi rokotetta on ottanut noin 93 prosenttia ikäluokasta.

70-79-vuotiaissa kolmansien rokotusten kattavuus on reilut 60 prosenttia. Siun soten mukaan ikäryhmän rokotuskattavuus on noussut viikon aikana liki 40 prosenttiyksikköä.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi