play

Siun sote: Koronarokotusten annosväliä voi lyhentää myös ilman lääketieteellistä syytä - esimerkiksi pitkä työkomennus ulkomaille voi olla hyväksyttävä syy

Vähintään yhden koronarokotuksen on Pohjois-Karjalassa saanut nyt 73 prosenttia yli 16-vuotiaista.

Vähintään yhden koronarokotuksen on Pohjois-Karjalassa saanut nyt 73 prosenttia yli 16-vuotiaista.

Jani Leinonen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan koronarokotusten väliä voidaan hieman lyhentää paikallista harkintaa käyttäen, jos annosvälin lyhentäminen ei hidasta kenenkään muun ensimmäisen rokotteen saantia. Siun sote tiedotti asiasta perjantaina.

Toista koronarokotetta varten annetun rokotusajan voi siirtää Siun sotessa vain välttämättömän esteen vuoksi ensisijaisesti eteenpäin.

Tapauskohtaisesti rokoteväliä voidaan lyhentää ulkomaille pitkäksi aikaa lähtijöiden kohdalla. Ensimmäisen ja toisen rokotteen annosväli oltava Siun soten linjauksen mukaan vähintään kahdeksan viikkoa.

Tätä ennen Siun sote on sallinut rokotevälin lyhentämisen vain lääketieteellisistä syistä. Lääketieteellisistä syistä rokoteväliä voi jatkossakin lyhentää tapauskohtaisen harkinnan mukaan.

Ajanvaihto on mahdollista vain maanantaisin koronarokotusten ajanvarausnumeron kautta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Esimerkiksi kesälomamatka ulkomaille ei ole syy aikaistaa toisen rokotteen aikaa, ylilääkäri Jukka Heikkinen toteaa.

- Rokotuksen aikaistamisella taataan niiden kansalaisten turvallisuus, joiden tehosterokotteen saaminen matkustusmaassa esimerkiksi pitkän työkomennuksen aikana olisi vaarassa. Toinen rokoteannos on tärkeä, jotta rokotteen suojateho vahvistuu. Toinen annos myös varmistaa, että suoja kestää mahdollisimman pitkään, Heikkinen jatkaa.

Koronarokotusten ajanvarausnumero 013 330 2131 on auki maanantaisin:

- Kello 8-9 on ensimmäisen rokotteen ajanvaraus ja kiireellinen ajan peruminen tai vaihto. (rokotusaika on samalla viikolla)

- Kello 9-11 on kiireettömän ajanvaihdon takaisinsoittopalvelu välttämättömistä syistä (rokotusaika yli viikon päästä)

Suomessa otetaan käyttöön koko EU:n koronatodistus 14. heinäkuuta. Omakannassa on tuolloin saatavana todistus koronarokotuksesta, todistus koronatestituloksesta sekä todistus sairastetusta koronavirustaudista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Siun soten mukaan todistusten on tarkoitus edistää vapaata liikkuvuutta EU-maissa ja erityisesti rajanylitystilanteissa.

Matkustajan on kuitenkin itse ennen matkaa selvitettävä mikä EU:n koronatodistus tarvitaan kohdemaan rajanylitykseen. Kansalainen tallentaa tai tulostaa EU:n koronatodistuksen Omakannasta. Jos tämä ei onnistu ja tarvitaan silti paperinen todistus, voi terveydenhuollosta saada tällä hetkellä muun paperisen todistuksen.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi