play

Siun soten koronanyrkki: Pohjois-Karjala siirtynee koronan leviämisalueeksi jo ensi viikolla

Joensuussa järjestetään ilman ajanvarausta toimivia massarokotustilaisuuksia jälleen ensi keskiviikkona ja torstaina.

Joensuussa järjestetään ilman ajanvarausta toimivia massarokotustilaisuuksia jälleen ensi keskiviikkona ja torstaina. Kuva: Juha Inkinen

Jani Leinonen

Koronavirustartuntojen määrä Pohjois-Karjalassa on kääntynyt selvään nousuun ja sairaalakuormitus on kasvussa. Koronavirustilanne on Pohjois-Karjalassa leviämisalueen kynnyksellä ja menossa huonompaan suuntaan, Siun sote luonnehtii torstai-iltapäivän tiedotteessaan.

– On todennäköistä, että olemme leviämisalueiden joukossa jo ensi viikolla, arvioi Pohjois-Karjalan koronavirusepidemian tilannekuvatyöryhmän puheenjohtajana toimiva ylilääkäri Jukka Heikkinen Siun sotesta.

Mikäli Pohjois-Karjala määritellään leviämisalueeksi, ravintoloiden tiukat anniskelu- ja aukiolorajoitukset saattavat tulla voimaan uudeksivuodeksi. Ravintolarajoitukset määrää lopullisesti valtioneuvosto.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Alueellinen koronavirusepidemian tilannekuvatyöryhmä kokoontui tänään arvioimaan tilannetta sekä suositusten ja rajoitusten riittävyyttä.

Suosituksia tiukennetaan, ja alueen yrityksiä ja muita toimijoita kehotetaan varautumaan mahdolliseen leviämisalueen toimenpiteiden käyttöönottoon lähiviikkoina.

Kasvomaskin käyttöä suositellaan rokotetuille ja rokottamattomille kaikissa julkisissa sisätiloissa sekä joukkoliikenteessä. Maskin käyttöä suositellaan myös ulkotiloissa, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan.

Yksityistilaisuuksien järjestämistä ja niihin osallistumista suositellaan toistaiseksi välttämään. Itä-Suomen aluehallintovirasto on kieltänyt yli 50 hengen sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset. Yleisötilaisuuksissa kokoontumisrajoitusten vaihtoehtona on koronapassi.

Alueella ovat voimassa etätyösuositus sekä suositus ravintoloille ottaa koronapassi käyttöön. Kaikissa tapahtumissa on noudatettava yleisiä hygieniakäytäntöjä eli varattava yleisölle mahdollisuus riittävien etäisyyksien ylläpitämiseen ja käsien puhdistamiseen sekä huolehtia tilojen siisteydestä.

Pohjois-Karjalassa todettiin viime viikolla yhteensä 101 koronavirustartuntaa, kun edellisellä viikolla tapauksia kirjautui 45. Pohjoiskarjalaisilla tartuntoja todettiin 95. Kuluvalla viikolla torstaiaamuun mennessä tartuntoja on todettu jo 60 ja karanteenissa oli 172 henkilöä.

Koronatartunnoista 40 prosenttia todettiin rokottamattomilla henkilöillä ja kolme prosenttia yhden rokoteannoksen saaneilla. 49 prosenttia tartunnoista todettiin 2–3 rokotusannosta saaneilla henkilöillä.

Rokottamattomien tai vasta yhden rokotuksen saaneiden keskuudessa ilmaantuvuus eli tartuntojen määrä 100 000 asukasta kohden on 198,95, kun rokotetuilla ilmaantuvuus on 74,9.

Tartuntoja todettiin viime viikolla kaikissa Pohjois-Karjalan kunnissa Heinävettä, Ilomantsia ja Juukaa lukuun ottamatta. Tartuntoja todettiin eniten aikuisväestöllä, ja 20 prosenttia tartunnan saaneista oli yli 60-vuotiaita. Tartuntojen alkuperä saatiin selville 89 prosentissa tapauksista. Ulkomailta saatuja tartuntoja oli kaksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Koronavirustilanne Pohjois-Karjalassa viikolla 50 (13.–19.12.2021):

  • Koronavirustartuntojen määrä pohjoiskarjalaisilla: 95, muutos edellisviikkoon +54

  • Tartunnan saaneista rokottamattomia 40 %, 1. rokotuksen saaneita 3 %, 2–3 rokotetta saaneilla 55 %. Rokotustieto puuttui 2 % tartunnan saaneista.

  • Tartuntojen alkuperä tiedossa 89 %.

  • 14 vrk ilmaantuvuus (6.-19.12.2021): 70,39, muutos +22,73

  • Ilmaantuvuus rokottamattomilla tai osittain rokotetuilla 198,95, täysin rokotetuilla 74,9.

  • Koronasta aiheutuva terveydenhuollon kuormitus: kohtalainen*


    *Terveydenhuollon kuormitus mittaa Siun soten keskussairaalassa ja terveyskeskussairaaloissa hoidettavina olevien koronapotilaiden määrää suhteessa käytettävissä oleviin hoitopaikkoihin ja resursseihin asteikolla vähäinen – kohtalainen – vaikea.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi