play

Jos mattolaiturille haluat mennä nyt, näet pesuohjeet myllätyt – Martat vinkkaavat parhaat tavat laittaa hapsut ojoon

Joensuun keskustasta löytyy kaupungin viimeinen perinteinen mattolaituri. Sonja
Gouriou (vasen) ja Juliet Lehtonen viettävät kaunista kesäpäivää  kumpikin omalla tyylillään.

Joensuun keskustasta löytyy kaupungin viimeinen perinteinen mattolaituri. Sonja Gouriou (vasen) ja Juliet Lehtonen viettävät kaunista kesäpäivää kumpikin omalla tyylillään. Kuva: Anne Piirainen

Anne Piirainen

Suurella osalla suomalaisia on ainakin jonkinlainen käsitys siitä, miten omatoiminen matonpesu tapahtuu. Moni on saanut oppinsa edellisiltä sukupolvilta. Tärkeä osa koko mattolaituriperinnettä ovat hyvinkin fyysiset muistot äidin tai vaikkapa mummon kanssa vietetyistä yhteisistä tuunaustuokioista.

Kädet muistavat lapsuudesta ihanan viileän veden tunnun ja nenä tutun mäntysuovan tuoksun. Edelliset sukupolvet ovat saattaneet jo siirtyä autuaammille mattomaille, mutta noiden hetkien muisto jatkaa elämäänsä joka kesä lukemattomilla matonpesupaikoilla.

Vaikka matonpesun salaisuudet eivät olisikaan avautuneet lapsuuden kesinä, ohjeita on nykyään helppo hankkia muutamalla netin sanahaulla.

Tai sitten voi soittaa jo monta sukupolvea opastaneeseen ja aina yhtä luotettavaan tietotoimistoon eli Martoille. Tällä kertaa emme kysy, mitä pitäisi tehdä, vaan mitä asioita pitäisi ehdottomasti välttää mattourakassa.

Pohjois-Karjalan Marttojen kotitalousasiantuntija Tiia Lampinen ilahtuu kysymyksestä.

– Kerrankin joku kysyy näin päin. Onhan näitä, annas kun mietin.

Lampinen aloittaa asioista, jotka pitäisi miettiä jo kotona valmiiksi ennen matonpesuun lähtöä.

– Moni lähtee innokkaana matkaan ja unohtaa tampata tai imuroida matot etukäteen. Ensimmäinen vesi likaantuu heti pahasti. Tämä hidastaa pesua, koska on ehkä otettava useampi pesuainekierros.

Erityisen tärkeää imurointi olisi kotieläintaloudessa, karvat tarttuvat tiukasti mattoihin.

Matoissa on usein muista tekstiileistä poikkeavia hoito-ohjeita, joiden symboleita ei aina löydy netistäkään. Tämä vaatii välillä hienoista salapoliisityötä.
Marttojen kotitalousasiantuntija Tiia Lampinen
Katri Mustonen Noljakan pesupisteessä Joensuussa näyttää, mitä tapahtuu harjalle, jos eläinten karvoja ei ole imuroitu pois ennen vesipesua.

Katri Mustonen Noljakan pesupisteessä Joensuussa näyttää, mitä tapahtuu harjalle, jos eläinten karvoja ei ole imuroitu pois ennen vesipesua. Kuva: Anne Piirainen

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Toinen kotona tutkittava asia on se, kestävätkö matot yleensäkään vesipesua.

– Ostetuissa matoissa on pesuohjelaput. Kemiallisen pesun merkkiä kannattaa aina noudattaa ja viedä matto pesulaan. Varovaisuus on myös paikallaan uusien vesipesunkin kestävien materiaalien kanssa. Värit saattavat levitä, jos ei ole varovainen.

Lampisen mukaan pesuohjemerkinnät tuottavat välillä päänvaivaa jopa Martoille.

– Matoissa on usein muista tekstiileistä poikkeavia hoito-ohjeita, joiden symboleita ei aina löydy netistäkään. Tämä vaatii välillä hienoista salapoliisityötä. Valmistajan sivuilta kannattaa aina tarkistaa ostomaton tilanne.

Tahrojen poistoon Tiia Lampinen ei suosittele etukäteen pitkää liotusta tai voimakasta harjausta vaan täsmäiskuja tahranpoistoaineella ennen maton kastelua. Märässä matossa tahroja ei välttämättä enää edes erota.

Hän itse laittaa yhden maton likoamaan vain sen ajaksi, että ehtii pestä toisen.

– Tahranpoistoaineitakin löytyy moneen lähtöön. Itse suosittelen ja suosin sappisaippuaa käyttöohjeen mukaisesti. Se on ekologinen valinta ja todella tehokas.

Sappisaippuaa laitetaan kostutettuun tahrakohtaan ennen vesipesua.

Pesuainevaihtoehdot ovat mäntysuopa, neutraali astianpesuaine tai ympäristömerkitty pyykinpesuaine.
Tiia Lampinen
Katri Mustosen pesuainevalinta on niin monen muunkin suomalaisen tapaan perinteinen mäntysuopa.

Katri Mustosen pesuainevalinta on niin monen muunkin suomalaisen tapaan perinteinen mäntysuopa. Kuva: Anne Piirainen

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pesuaineena tuntuu suurimmalla osalla mattopyykkäreistä olevan vanha tuttu mäntysuopa. Mitäpä Lampinen asiasta tuumaa?

– Pesuainevaihtoehdot ovat mäntysuopa, neutraali astianpesuaine tai ympäristömerkitty pyykinpesuaine. Aineen pH-arvo on tärkein tekijä ja kertoo, millaista likaa se poistaa. Emäksinen tuote puree myös rasvaiseen pinttyneeseen likaan.

Rasvaa kertyy ihosta mattoihin, joilla kävellään paljain jalon. Toinen rasvamattojen tuottaja ovat keittiötilat. Kokatessa rasvaa pisaroituu ympäristöönsä aina suoraan ilman kautta, vaikka mitään ei matolle suoraan kaatuisikaan.

– Pesuainetta ei koskaan kannata annostella ohjetta enempää. Se ei paranna lopputulosta, päinvastoin. Liika aine jää helposti maton pintaan, mikä hankaloittaa huuhtomista ja saattaa jopa tuottaa pesuainevärjäytymiä jo pestyyn mattoon.

Laimentamaton pesuaine suoraan matolle ei myöskään ole hyvä idea, vaan kannattaa aina tehdä ensin pesuaineliuos ämpäriin.

Joonas Komu ja Netta Hirvonen työstävät tehokkaasti yhdessä mattoa Joensuun keskustan pesupaikalla. Ergonomisen pitkävartisen harjan käyttö on periytynyt Komun isoäidiltä.

Joonas Komu ja Netta Hirvonen työstävät tehokkaasti yhdessä mattoa Joensuun keskustan pesupaikalla. Ergonomisen pitkävartisen harjan käyttö on periytynyt Komun isoäidiltä. Kuva: Anne Piirainen

Pesuharja kannattaa valita maton mukaan. Räsymaton pesuun sopii tavallinen juuriharja, jolloin hankaus voi olla voimakasta. Nukkamatoille sopivat pehmeämmät harjat.

Ennen pesua kannattaa testata piiloon jäävään kohtaan, kuinka kovaa hankausta matto kestää rispaantumatta ja huopumatta. Samalla selviää, leviävätkö värit vedessä.

Harjaa ei kannata viuhtoa miten sattuu vaan liikuttaa raitojen tai nukan suuntaisesti. Ergonominen työasento tulee aina huomioida, ja omaa työtaakkaansa voi ja kannattaa helpottaa pesemällä vain muutama matto kerrallaan.

Lampinen muistuttaa, että joskus pesu ei ole ollenkaan tarpeen, huolellinen imurointi ja tuuletus riittävät. Esimerkiksi luonnonmateriaaleista villa hylkii likaa, joten säännöllinen imurointi pitää sen hyvässä kunnossa.

Yleisin ja suurin virhe mankeloinnissa on se, ettei vain mankeloi.
Tiia Lampinen
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Kookkaan maton puristaminen vedestä vaatii kolmen ihmisen voimat. Mari Komu (oikealla) toivoo, ettei keskustan laituripaikkaa poistettaisi. "Se on tarpeen suurille matoille, jotka eivät mahdu pesupisteen mankeliin."

Kookkaan maton puristaminen vedestä vaatii kolmen ihmisen voimat. Mari Komu (oikealla) toivoo, ettei keskustan laituripaikkaa poistettaisi. "Se on tarpeen suurille matoille, jotka eivät mahdu pesupisteen mankeliin." Kuva: Anne Piirainen

Itse pesun jälkeen seuraa todella tärkeä vaihe.

– Auta mattoa kuivumaan mahdollisimman nopeasti! Kääntele ja ravistele sitä sen aikana. Liian hidas kuivuminen jättää tunkkaisen hajun ja voi kellastaa valkoisen maton.

Aurinko saattaa halutustikin valkaista vaaleita tekstiilejä, mutta se myös haalistaa värejä, jos matto jätetään paisteeseen liian pitkäksi aikaa.

Ennen kotoa lähtöä kannattaa miettiä, minne matot mahtuvat kuivumaan. Harvempi niitä uskaltaa jättää pesupaikoille ilman vartiointia.

– Jos pitempi matto on pakko valuttaa raitojen mukaisesti, vaatii se leveän tilan kuivattamiseenkin. Siinä ei välttämättä enää kodin kaiteet, sauna tai puutarhatuolitkaan riitä.

Kannattaa tästäkin syystä siis olla ahnehtimatta liikaa yhdelle pesukerralle.

– Pahin moka on jättää hienosti pesty matto mytylle kuivamaan esimerkiksi tilanpuutteen vuoksi. Se säilyttää oikean muotonsa vain laakatasossa kuivuessaan.

Tuula Juvosen matto mahtuu Noljakan pesupisteen mankeliin. Suoraan syöttäminen vaatii keskittymistä.

Tuula Juvosen matto mahtuu Noljakan pesupisteen mankeliin. Suoraan syöttäminen vaatii keskittymistä. Kuva: Anne Piirainen

Entäpä mankelointi, onko siinä jotakin sudenkuoppia?

– Yleisin ja suurin virhe mankeloinnissa on se, ettei vain mankeloi, Tiia Lampinen summaa.

Viimeinen Marttojen neuvo: reippaasti vain mattopesulle elokuussakin. Alkukesä on parasta pesuaikaa, mutta matot kuivuvat myös loppukesästä, jos sää on lämmin ja sopivasti tuulahtelee.

Karjalaisen teki haastattelukierroksen Joensuun keskustan tuntumassa sijaitsevilla matonpesupisteillä kesällä 2023.

Juttu on julkaistu alun perin Karjalaisen Kägi-kesälehdessä. Pääset lukemaan koko lehden tästä linkistä.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi