play

Tiesitkö, että Kolin kansallispuiston lähellä on veistospuisto, jossa voi kohdata vaikka yksisarvisen? – "Hankalinta veistosten teossa on saada niistä luontevan näköisiä"

Keskeneräinen Tiikeri-veistos valmistuu Kissanainen-teoksen valmistuksessa ylijääneistä kivenpalaoista. Tiikeristä tulee osittain läpinäkyvä.

Keskeneräinen Tiikeri-veistos valmistuu Kissanainen-teoksen valmistuksessa ylijääneistä kivenpalaoista. Tiikeristä tulee osittain läpinäkyvä. Kuva: Heidi Kuosmanen

Heidi Kuosmanen

Kolin puutarhan yhteydessä sijaitsee veistospuisto, jossa pääsee tutustumaan Lasse Martikaisen tekemiin veistoksiin.

Luonnosta ja fantasiakulttuurista innoituksensa saaneita patsaita ympäröivät kauniit kukkaistutukset, jotka on suunniteltu väriympyrän mukaisesti.

Muun muassa auringonvalossa kiiltävä yksisarvinen sekä kreikkalaisesta mytologiasta peräisin oleva Minotaurus ovat ottamassa veistospuiston vierailijoita vastaan.

Martikainen on asunut Kolilla lähes koko ikänsä lukuun ottamatta hortonomiksi opiskelua Lepaalla Hämeenlinnan lähellä.

– Olen ollut yksitoista vuotta Kolin puutarhan yrittäjänä. Veistospuiston rakentamisen aloitin vuonna 2016, Martikainen taustoittaa.

Yrittäjä Lasse Martikainen on onnistunut yhdistämään puutarhan ja veistospuiston ylläpidon.

Yrittäjä Lasse Martikainen on onnistunut yhdistämään puutarhan ja veistospuiston ylläpidon. Kuva: Heidi Kuosmanen

Veistospuiston avajaisia päästiin viettämään keväällä 2019. Puutarhan ja veistospuiston pyörittäminen samanaikaisesti on sujunut Martikaisen mukaan hyvin.

– Puutarhalla kiireisin sesonki päättyy juhannukseen, kun taas turistit saapuvat veistospuistoon loppukesästä, Martikainen sanoo.

Martikaisen lisäksi puutarhassa ja veistospuistossa työskentelee koko kesän kaksi työntekijää.

Veistospuisto on noussut entisille pelloille.

– Pellot olivat niin pieniä, että niille oli vaikea saada EU-tukea. Samalla syntyi matkailunähtävyys Kolille, Lasse Martikainen kertoo puiston synnystä.

Koko ikänsä kuvataidetta harrastanut Martikainen kuvailee itseään itseoppineeksi taiteilijaksi. Hän on tosin opiskellut yhden lukiokurssin kuvanveistoa.

Viime kesänä Martikainen osallistui ensimmäistä kertaa kivenveiston suomenmestaruuskilpailuihin Juuassa. Hän nappasi koneveistosarjan voiton teoksellaan Pysäkillä, jonka myös yleisö äänesti suosikikseen.

Kuvanveiston lisäksi Martikainen maalaa toisinaan. Lisäksi hän on piirtänyt yhden sarjakuvan, jota voi ostaa puutarhan myymälästä.

Lasse Martikainen tekee yhteistyötä muiden Kolin seudun yrittäjien kanssa. Esimerkiksi Kolin Keitaan yrittäjä Joona Sarisalmi on kuvannut dokumenttia patsaiden tekemisestä.

Lisäksi matkailijatoimijoiden kanssa on suunniteltu erilaisia matkailupaketteja.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Puistossa on kymmenkunta valmista Lasse Martikaisen tekemää veistosta sekä pari keskeneräistä.

– Lisäksi metsäpolun varressa on nelisenkymmentä pronssista pienoisveistosta, jotka ovat muiden taiteilijoiden tekemiä. Olen kerännyt niitä sopivien tullessa kohdalle, Martikainen selostaa.

Kaikki veistokset on valmistettu säänkestävistä materiaaleista. Erilaisten materiaalien kokeileminen tekee Martikaisen mukaan kuvanveistosta kiinnostavaa.

– Niissä on käytetty erilaisia metalleja, kuten pronssia ja rautaa, sekä vuolukiveä ja lasikuitua, Martikainen luettelee.

Osa patsaista on tehty kierrätysmateriaaleista. Veistoksiin on käytetty esimerkiksi kasvihuoneen kastelukouruja ja lämmitysputkia.

– Hankalinta veistosten teossa on saada niistä luontevan näköisiä, Lasse Martikainen mainitsee.

Martikainen luo uusia veistoksia pääasiassa talviaikaan. Ison veistoksen valmistamiseen kuluu noin kaksi kuukautta. Hänellä on suunnitelmissa saada veistospuistoon joka vuosi uusia teoksia ja istutuksia.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi