play

Tiktokissa leviää ikävä valtakunnallinen haaste – Rehtorit tiedottivat vanhempia Pohjois-Karjalassa

Tiktokissa leviää jälleen haaste.

Tiktokissa leviää jälleen haaste. Kuva: Sanna Korhonen

Helen Hyttinen

Monet koululaisten vanhemmat ovat saaneet tiettävästi ainakin Joensuussa ja Polvijärvellä tiistaina rehtoreilta Wilma-järjestelmän kautta tiedon Tiktokissa leviävästä ikävästä haasteesta.

Valtakunnallisessa somehaasteessa oppilaita yllytetään tuomaan puukko mukanaan kouluun keskiviikkona 24. huhtikuuta.

Rehtoreiden tiedotteessa kehotetaan vanhempia sekä opetushenkilöstöä olemaan valppaana ja todetaan, että minkäänlaiseen paniikkiin tai pelonlietsontaan ei ole aihetta.

Olisi tosi tärkeää keskustella haasteiden vaarallisuudesta yhdessä. Näitä haasteita on ollut pesuaineen syömisestä itsensä kuristamiseen.
Opetuspäällikkö Mirka Taavetti

Joensuun kaupungin opetuspäällikkö Mirka Taavetti kertoo puhelimitse, että tieto tämänkertaisesta haasteesta tuli nuorilta itseltään.

– Somehaasteet eivät ole aiemmin rantautuneet vahvasti Pohjois-Karjalaan, enkä tiedä, rantautuuko oikein tämäkään.

Taavetin mukaan haasteita on tyypillisesti tullut vastaan tiettynä päivämääränä noin kerran vuodessa.

– Henkilökohtainen arvaukseni on, että tämä haaste näkyy yläkouluikäisillä ja toisen asteen oppilailla, jos se ylipäänsä näkyy. Toivoisin tietysti, että ei näkyisi.

Teräaseiden tuominen kouluun tai muille julkisille paikoille on laitonta. Millaisia seurauksia on luvassa, jos joku heittäytyy haasteeseen mukaan ja kantaa puukon mukanaan kouluun?

– Epäilys teräaseen kantamisesta riittää perusteeksi henkilökunnalle tutkia oppilaan tavarat. Teräaseet takavarikoidaan aina. Lisäksi jos se otetaan koulupäivän aikana esiin tai sillä uhkaillaan, virkavalta kutsutaan aina paikalle, Taavetti kertoo.

Myös Suomen poliisi julkaisi haastetta koskevan tiedotteen tiistaina iltapäivällä. Tiedotteessa kerrotaan, että jos lapsella tai nuorella havaitaan teräase, tapahtuneesta tehdään lastensuojeluilmoitus.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Opetuspäällikkö kehottaa vanhempia ottamaan somehaasteet puheeksi nuorten kanssa kotona.

– Olisi tosi tärkeää keskustella haasteiden vaarallisuudesta yhdessä. Näitä haasteita on ollut pesuaineen syömisestä itsensä kuristamiseen. Lapsille ja nuorille pitäisi muistuttaa, että vaikka joku olisi onnistuneesti haasteen tehnyt somessa, se voi silti olla todella vahingollinen.

Joensuun kouluissa aiotaan tulevina viikkoina käydä keskustelua somehaasteista.

– Ilmiönä tämä on minusta melko pelottava. Haasteet leviävät somessa vauhdilla, ja nuorille voi tulla näyttämisen halua, Mirka Taavetti pohtii.

Hän kertoo, että opetustoimessa on parhaillaan valmisteilla tiedote, joka lähetetään todennäköisesti tällä viikolla Mannerheimin Lastensuojeluliiton Vaaralliset somehaasteet -palveluun.

MLL:n palvelun kautta vanhemmat voivat tilata ilmoituksen kulloinkin leviävästä vaarallisesta somehaasteesta määrittelemällään alueella, esimerkiksi Pohjois-Karjalassa. Ilmoitus tulee sähköpostitse.

– Suosittelemme vanhempia käyttämään sitä, niin on helpompi pysyä kartalla siitä, mitä nuoret ehkä tekevät, Taavetti sanoo.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi