play

Ulos muoteista – kiteeläismuusikko Johanna Kurkela perusti fantasianeuleita tekevän yrityksen

Johanna Kurkela on tehnyt uuden aluevaltauksen.

Johanna Kurkela on tehnyt uuden aluevaltauksen. Kuva: Johanna Kurkela / Auri

Heli Sallinen

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Karjalaisessa 9.2.2024.

Kun kiteeläinen laulaja-lauluntekijä Johanna Kurkela, 38, sai joskus lapsuudessaan ensimmäisen kerran neulepuikot käsiinsä, se oli menoa. Neulomisen saloihin Kurkelan perehdytti hänen isoäitinsä Kerttu.

– Hän opetti minut neulomaan ja luki satuja, kun olin pieni. Siitä lähtien käsityöt ja fantasiamaailma ovat kulkeneet mukanani.

Neulomista Kurkela on harrastanut koko ikänsä enemmän tai vähemmän aktiivisesti. Suurelta osin se on ollut hänelle rentoutumista ja vastapainoa musiikin tekemiselle, mutta usein hän myös ilahduttaa ystäviään ja perhettään pehmeillä paketeilla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

– Saatan tehdä musiikkia koko päivän, mutta se ei näy missään. Mutta kun neulon, näen kädenjälkeni heti.

Johanna Kurkelan päällä on hänen itsensä neuloma haarniskamekko. Mekko päätyi Auri-bändin promokuvaan. Aurin kokoonpanoon kuuluvat myös Troy Donockley (vas.) ja Kurkelan aviomies Tuomas Holopainen.

Johanna Kurkelan päällä on hänen itsensä neuloma haarniskamekko. Mekko päätyi Auri-bändin promokuvaan. Aurin kokoonpanoon kuuluvat myös Troy Donockley (vas.) ja Kurkelan aviomies Tuomas Holopainen. Kuva: Johanna Kurkela / Auri

Johanna Kurkela on nyt yhdistänyt kaksi intohimonsa kohdetta. Kurkela on avannut verkkokaupan fantasiamaailmojen inspiroimille neuleille ja asusteille.

– Halusin vuonna 2017 Auri-bändini levyn kuvauksiin fantasia-aiheisen vaatteen. Sopivaa ei tuntunut löytyvän, joten ajattelin, että osaisinkohan neuloa sellaisen. Neuloin ja purin, neuloin ja purin, kunnes sain tehtyä haarniskahenkisen neulemekon kuvauksia varten.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

– Ehkäpä noiden kahden rakkaan harrastuksen yhteensulautuminen olikin vain ajan kysymys. Vuosien oli kuitenkin vierittävä aina Auri-bändini syntyaikoihin saakka, kunnes ajatus fantasianeuleista heräsi henkiin.

Nettikauppa Auriwear on ollut toiminnassa reilun vuoden ajan. Kaupan on fantasiahenkisiä pipoja, kaulureita, villapaitoja, hupullisia liivejä sekä paljon muuta.

Osa neuleista on joko kokonaan tai osittain valmistettu kierrätysmateriaaleista.

– Lisään kauppaan neuleita sitä mukaa kun saan niitä valmiiksi. Kaikki on minun itseni tekemiä. Rakastan joulua ja tunnen olevani kuin joulutonttu paketoidessani tilattuja tuotteita. Kirjoitan mukaan jokaiselle pienen kortinkin. Verkkokauppa on yksi ihana lisä musiikin tekemisen ohella.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Johanna Kurkela neuloi ja purki haarniskamekkoaan useita kertoja ennen kuin hän oli tyytyväinen lopputulokseen.

Johanna Kurkela neuloi ja purki haarniskamekkoaan useita kertoja ennen kuin hän oli tyytyväinen lopputulokseen. Kuva: Johanna Kurkela / Auri

Kiteellä miehensä muusikko Tuomas Holopaisen kanssa asuvalle Johanna Kurkelalle vaatteet ovat muutenkin iso osa ilmaisua.

– Fantasiaa henkivät vaatteet ovat tuoneet minulle iloa, ruokkineet luovuutta ja auttaneet pitämään kiinni leikin ja uusien mahdollisuuksien energiasta. Toivon, että Auriwearin kautta tuo sama energia voi nyt tavoittaa myös muita.

Johanna Kurkelan sooloura alkoi 19 vuotta sitten. Ympyrä sulkeutui vuonna 2015 seitsemännen studioalbumin Ingridin julkaisuun.

Vuoden 2015 naisartistina palkittu laulaja valitsi oman tiensä jättäen taakseen kilpaillun musiikkibisneksen sooloartistina.

– Minulle tuli olo, että haluan alkaa kirjoittaa musiikkia itse. En halunnut jatkaa sillä tutulla ja turvallisella musiikillisella polulla, vaan kaipasin uudenlaisia seikkailuja ja koetella rajojani. Halusin tehdä itseni näköistä musiikkia.

Hyppy tuntemattomaan oli Kurkelasta monessakin mielessä pelottava ja jännittävä ratkaisu. Päätöstään vetäytyä soolouralta hän ei ole katunut päivääkään.

Laulaja löysi uudenlaisen ilon musiikkia kohtaan.

– Nautin tästä tunteesta valtavasti. Toisaalta tämäkään ei olisi ollut mahdollista ilman 10-vuotista soolouraa ja kaikkia niitä ihmisiä, jotka tekivät minulle kappaleita ja auttoivat matkallani. On uskallettava lähteä sitä kohti, mikä saa sydämen sykkimään ja silmät loistamaan. Ei elämä voi olla vain suorittamista.

Vaikka Johanna Kurkela lopetti soolouransa, musiikkia hän ei hylännyt – pikemminkin päinvastoin. Hän säveltää ja sanoittaa musiikkia kolmelle kokoonpanolle, Altamullan Roadille, Aurille sekä Eye of Melialle, joissa hän myös laulaa.

Yhtyetovereiden sielunsukulaisuudesta kumpuava energia on Kurkelasta mykistävää ja kiitollisuutta herättävä lahja.

– Nyt minulla ei ole muottia, mihin kappaleen pitäisi mahtua, vaan kappaleet syntyvät joillekin bändeistäni. Ja kieli on vaihtunut suomesta englanniksi.

Laulaja nauttii sävellystyöstä. Se on kuin kudelman tekemistä.

– Toiset kappaleet syntyvät helpommin kuin toiset. Joillekin pitää antaa aikaa ennen kuin ne kertovat, millaisia ne haluavat olla. Kappaleet ovat vähän kuin tyyppejä. Toiset tulevat heti juttusille, jotkut taas ujostelevat.

Vaatteet ovat Johanna Kurkelalle tärkeä osa itseilmaisua.

Vaatteet ovat Johanna Kurkelalle tärkeä osa itseilmaisua. Kuva: Johanna Kurkela / Auri

Kurkela on aina nauttinut liveyleisölle esiintymisestä. Edellisestä kerrasta on vierähtänyt viisi vuotta. Tuolloin hän teki 24 konserttia sisältävän Gemini-kiertueen pitkäaikaisen laulajaystävänsä Johanna Iivanaisen kanssa.

– Tuon kiertueen innostamina aloimme työstää ensimmäistä yhteistä levyä, ja se tuli ulos vuonna 2020. Päätimme lähteä saman tien kiertueelle. Mutta maailma menikin kiinni koronan takia.

Nyt maailma on taas avoinna. Kurkelan ja Iivanaisen Altamullan Road -kiertue on ollut liikkeellä alkuvuoden aikana.

– Aikomuksena meillä oli tehdä ensin toinen levy, mutta otimme siitä tauon ja päätimme lähteä tekemään keikkoja, sillä kaipasin jo ihmiskontakteja ja livemusiikkia. Vaikka biisin kirjoitusprosessi on mahtavaa, jotain jää puuttumaan, jos musiikin iloa ei voi jakaa toisille.

– Johannan kanssa on ihanaa esiintyä. Vaikka olemme joissain asioissa myös erilaisia, meillä on sydänyhteys ja sielun sukulaisuus. Leffamusiikki on myös meitä yhdistävä tekijä, Kurkela hehkuttaa.

Vaikka Altamullan Road -kiertue päättyi, pääsee laulajakaksikko jakamaan musiikkiaan myöhemminkin tänä vuonna.

– Ensimmäistä kertaa esiinnymme Provinssirockissa. Lisäksi meillä on keikka Saarijärven Kirmot-tapahtumassa, ja Joensuussa Utran Uittotuvalla esiinnymme 10. elokuuta.

Korona-aikanakaan Johanna Kurkela ei ollut toimettomana. Kotistudiossaan hän sävelsi, sanoitti ja äänitti.

Kolmen vuoden aikana päivän valon näkivät Altamullan Road -levy, Auri-yhtyeen II – Those We Don’t Speak Of -levy sekä Eye of Melian -yhtyeen Legends of Light -albumi.

Laulut ja tekstit levyille ovat syntyneet yhteistyössä eri bändinjäsenten kanssa.

– Olen kiitollinen siitä, että saan seurata sydäntäni musiikin tekemisessä. Minun ei tarvitse enää mahtua mihinkään radiomuottiin tai levy-yhtiöön. Olen nauttinut siitä vapaudesta, kun saan tehdä musiikkia näillä eri kokoonpanoilla.

Hän: Johanna Kurkela
  • Syntynyt vuonna 1985 Lumijoella.

  • Laulaja-lauluntekijä.

  • Asuu Kiteellä. On naimisissa Nightwish-yhtyeen perustajan Tuomas Holopaisen kanssa.

  • Teki ensimmäisen soololevynsä vuonna 2005. Julkaissut useita albumeja.

  • Hänen soolouransa kappaleita ovat muun muassa Sun särkyä anna mä en, Tuo se mulle ja Kuolevainen.

  • Nykyisin säveltää ja sanoittaa kappaleita Altamullan Roadille, Aurille ja Eye of Melialle, joiden solisti Kurkela myös on.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi