play

Itä-Suomen poliisi: Kiristäjiksi paljastuneet nettituttavuudet ovat uhanneet julkaista ihmisten intiimejä kuvia ja videoita – ”Ei ole järkevää maksaa”

Kuvituskuva.

Kuvituskuva. Kuva: Marko Puumalainen

Arttu Koistinen

Itä-Suomen poliisin tietoon on tullut viime aikoina tapauksia, joissa sosiaalisen median alustoilla tai treffipalveluissa jaetuilla intiimeillä kuvilla tai videoilla on kiristetty ihmisiä.

– Lähes kaikissa tapauksissa asianomistaja on tutustunut sosiaalisen median alustalla tai treffipalvelussa toiseen henkilöön. Tutustumisen edetessä asianomistajat ovat lähettäneet vastapuolelle intiimejä kuvia tai videoita, rikoskomisario Juha Leinonen kertoo.

– Yhdessä tapauksessa vastapuoli oli nauhoittanut keskinäisen videopuhelun, jonka aikana asianomistaja oli esitellyt intiimejä paikkojaan. Sittemmin vastapuoli on uhannut julkaista materiaalin lähettäjän sosiaalisen median kanavilla, ellei hänelle makseta rahaa tai hankita esimerkiksi ostokortteja pelialustoille.

Poliisin tietoon on tullut myös tapaus, jossa uhrista on tehty paljastava video ilmeisesti jonkun sovelluksen avulla, eli uhrin kasvot on liitetty johonkin aiemmin kuvattuun videoon.

– Tuotoksella on yritetty kiristää uhrilta rahaa. Kiristäjä uhkaa jakaa materiaalin uhrin kaverilistojen henkilöille, seuraajille, vanhemmille, työpaikalle, kouluun ja kaikille muillekin tahoille, jotka on pystynyt esimerkiksi uhrin sosiaalisen median profiilien avulla selvittämään, tiedotteessa todetaan.

Jotkut kiristyksen kohteeksi joutuneet ovat maksaneet kiristäjille heidän pyytämiään rahasummia. Maksetut summat ovat olleet muutamasta kympistä yli tuhanteen euroon.

Maksetut summat ovat olleet muutamasta kympistä yli tuhanteen euroon.
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Itä-Suomen poliisi muistuttaa, että arkaluonteisten kuvien tai videoiden jakaminen some- tai keskustelukanavissa etenkin tuntemattomille henkilöille sisältää aina riskejä joutua esimerkiksi kiristysten uhriksi.

Nettituttavuus on usein paljastunut muuksi henkilöksi, jona hän on ensin esiintynyt.

Jos henkilö on joutunut tällaisen kiristyksen kohteeksi, poliisi ohjeistaa häntä tekemään rikosilmoituksen poliisille.

– Kiristäjälle ei ole järkevää maksaa. Se ei takaa sitä, että hän jättäisi julkaisematta hallussaan olevaa materiaalia tai että hän lopettaisi rahan kiristämisen, rikoskomisario Juha Leinonen ohjeistaa.

Usein kiristäjä ei ole Suomessa, ja yleensä hän ei esiinny omalla nimellään tai kuvallaan.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi