play

Vanhasta koulurakennuksesta on tullut Kesälahdella vapaaehtoisvoimin tärkeä kohtaamispaikka

Sovintolan kahta erillistä rakennusta yhdistää katettu kuisti, jota kutsutaan Sovinnon sillaksi.

Sovintolan kahta erillistä rakennusta yhdistää katettu kuisti, jota kutsutaan Sovinnon sillaksi. Kuva: Hanneliina Kojo

Hanneliina Kojo

Kesäisenä lauantaina Sovintolassa käy kuhina.

Suoramyyntitorilla karjalanpiirakat, pullat ja muut leivonnaiset sekä metsän ja puutarhojen antimet tekevät kauppansa, ja ihmiset vaihtavat kuulumisia.

Samalla voi poiketa taidenäyttelyssä, ostaa käsitöitä ja kirjoja sekä juoda kahvit yli satavuotiaan puutarhan puiden katveessa.

Lauantaisin myyjät ehtivät hetkeksi istahtaa Sovinnon sillalla. Marjaleena Malinen (oik.) kävi tervehtimässä Anneli Suhosta, Varpu Haapeaa, Mari Lindebergiä, Vilma Vilipõldia ja Mirja Asikaista.

Lauantaisin myyjät ehtivät hetkeksi istahtaa Sovinnon sillalla. Marjaleena Malinen (oik.) kävi tervehtimässä Anneli Suhosta, Varpu Haapeaa, Mari Lindebergiä, Vilma Vilipõldia ja Mirja Asikaista. Kuva: Hanneliina Kojo

Niin vakituiset asukkaat kuin kesäkesälahtelaisetkin kohtaavat tuttaviaan, ja vanhat koulukaverit jakavat muistoja opettajistaan.

– Missä me tapaisimme toisiamme, jos ei Sovintolaa olisi? Tämä on Kesälahden sielu ja erittäin tärkeä paikka monille. Täällä on hieno miljöö, viihtyisät tilat, maukkaat tuotteet ja hyvä palvelu. Näyttelytilat ovat Kiteen parhaat ja taidenäyttelyt tasokkaita, kuvailee Sovintola-yhdistyksen puheenjohtaja Marjaleena Malinen.

Myytäviä tuotteita, kuten keramiikkapupuja, on esillä myös kahvilan puolella.

Myytäviä tuotteita, kuten keramiikkapupuja, on esillä myös kahvilan puolella. Kuva: Hanneliina Kojo

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sovintola-yhdistys on yksi tärkeimmistä talon toimijoista, ja se vastaa kahvilasta, käsityömyymälä Korennosta, antikvariaatti Kirjakammarista ja puutarhasta. Kahvila toimii vuodesta riippuen joko yrittäjävetoisesti tai yhdistyksen talkoovoimin.

Käsitöitä on yli kolmeltakymmeneltä harrastajalta ja muutamalta alan yrittäjältä. Korennosta löytyy muun muassa sukkia ja muita neuletöitä, mattoja ja poppanoita, kransseja, puutöitä, keramiikkaa ja vaatteita.

– Etupäässä tekijät ovat kesälahtelaisia tai kiteeläisiä naisia, Malinen kertoo.

Kirjakammariin otetaan kirjoja vastaan lahjoituksina. Niistä saatava tuotto käytetään yhdistyksen hyväksi, ja Malisen mukaan se onkin osoittautunut hyväksi pienimuotoiseksi tulonlähteeksi.

Käsityömyymälässä on runsaasti neuletöitä.

Käsityömyymälässä on runsaasti neuletöitä. Kuva: Hanneliina Kojo

Puutarha on perua ajalta, jolloin maalaiskouluilla piti olla hyötypuutarha.

– Jokainen opettaja on jättänyt kädenjälkensä, Malinen tietää.

Nykyisin puutarhassa kasvaa paljon erilaisia puita, pensaita ja perennoja, mutta myös hyötykasveja, kuten lipstikkaa, saksankuminaa, marjapensaita ja omenapuita. Alueelta on piirretty kartat ja kasvit on luetteloitu, mutta suunniteltua remonttia ei ole päästy aloittamaan. Toiveena on, että jokaisen kasvin viereen saataisiin nimilaatta ja tieto, mistä se on tullut.

Uutta pyritään istuttamaan ja puutarhaa hoitamaan – joskin vähäisin resurssein.

– Edesmennyt Anneli Tuhkanen hoiti tätä pyyteettömästi kaksikymmentä vuotta, mutta kolmena viimeisimpänä kesänä se on jäänyt huonolle hoidolle. Puutarhassa olisi leikkaamista, lannoittamista ja kitkemistä, mutta ennen kaikkea siltä puuttuu rakkautta. Se on päässyt villiintymään, mutta on omalla tavallaan viehko nyt. Tykkään itse iltaisin kävellä täällä, Marjaleena Malinen tunnelmoi.

Rakennuksen vasen pääty on otettu käyttöön 1895. Sodan jälkeen lapsia oli niin paljon, että piti tehdä lisärakennus, joka on nyt tienpuolessa päässä pihaa.

Rakennuksen vasen pääty on otettu käyttöön 1895. Sodan jälkeen lapsia oli niin paljon, että piti tehdä lisärakennus, joka on nyt tienpuolessa päässä pihaa. Kuva: Hanneliina Kojo

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vuosittain Sovintolassa vierailee yli neljätuhatta kävijää. Määrä on sidoksissa taidenäyttelyihin, sillä suurin osa niissä käyvistä kiertää myös koko talon. Tänä vuonna on esillä Kuutti Lavosen ja Pentti Hakalan Yksintein-yhteisnäyttely, mikä ennustaa vilkasta kesää.

Sovintolassa järjestetään erilaisia tapahtumia, kuten kesän avaus, elotori ja joulutapahtuma sekä myyjäisiä ja kirpputoreja. Myös kirjallisuuspiirejä, runoiltoja sekä pienimuotoisia konsertteja ja teatteriesityksiä pidetään näyttelytiloissa ja puutarhassa.

Siipipähkinäpuu on siirretty Kesälahdelle Suomenlinnasta kolmekymmentä vuotta sitten, Marjaleena Malinen kertoo.

Siipipähkinäpuu on siirretty Kesälahdelle Suomenlinnasta kolmekymmentä vuotta sitten, Marjaleena Malinen kertoo. Kuva: Hanneliina Kojo

Sovintola-yhdistyksen lisäksi tiloissa toimivat Kesälahden kulttuuriseura, Pro Kesälahti ja Kesälahden Martat, jotka kaikki maksavat vuokraa rakennuksen omistavalle Kiteen kaupungille. Kaupunki vastaa kiinteistönhuollosta, ja se on suunnittelemassa rakennuksen peruskorjausta.

Kulttuuriseura järjestää taidenäyttelyitä, joita on pidetty jo kolmenkymmenen vuoden ajan. Aluksi esillä oli teoksia eri tekijöiltä, mutta viime vuosina on ollut isoja nimekkäiden taiteilijoiden, kuten Laila Pullisen ja Jukka Mäkelän, näyttelyitä.

– Kautta vuosien meillä on ollut tosi tasokkaita näyttelyitä. Myös Kalevala Korun näyttely oli hyvin merkittävä, painottaa kulttuuriseuran puheenjohtaja Airi Turunen.

Viime vuosina Sovintolassa on esitelty myös paikkakunnan nuorten taiteilijoiden teoksia.

Sovintolan kesäkausi kestää kaksi ja puoli kuukautta, ja loppukesään painottuvat keski- ja eteläeurooppalaisten vierailut – ainakin normaalikesänä. Talviaikaan Sovintolan myymälät, kahvila ja näyttelytilat ovat avoinna lauantaisin.

Sovintolan kesäkausi kestää kaksi ja puoli kuukautta, ja loppukesään painottuvat keski- ja eteläeurooppalaisten vierailut – ainakin normaalikesänä. Talviaikaan Sovintolan myymälät, kahvila ja näyttelytilat ovat avoinna lauantaisin. Kuva: Hanneliina Kojo

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sovintolan majoitustilat ovat olleet käytössä viisi vuotta ympärivuotisesti. Entisistä opettajien asunnoista on remontoitu yläkertaan kaksi huoneistoa, joissa on vuodepaikkoja yhteensä kuusi.

Kahden talven ajan asunnot ja kaksi studiotilaa ovat toimineet eri alan taiteilijoiden residenssikäytössä. Tätä toimintaa Sovintola-yhdistys pyörittää yhdessä Kiteen kaupungin kulttuuritoimen ja Kesälahden kulttuuriseuran kanssa.

Kiteen kaupunki vastaa myös Sovintolassa sijaitsevasta matkailuneuvonnasta, jonne se palkkaa kaksi nuorta kesätöihin.

Rakennus on ollut alun perin koulu. Vanha osa on rakennettu 1800-luvun lopussa ja uusi puoli pian sotien jälkeen. Rakennukset yhdistettiin jo tuolloin katetulla kuistilla, jota alettiin kutsua Sovinnon sillaksi, ja tuota nimitystä käytetään yhä.

– Nimi on tullut siitä, kun oppilaat ovat olleet eri mieltä asioista ja opettajat ovat ottaneet heidät sillalla puhutteluun. Myös ala- ja yläkoulun opettajilla on kuulemma ollut nokkapokkaa, Malinen naurahtaa.•

Sovintola avoinna 12.6.–28.8. ti–pe klo 10–17, la klo 10–14. Kahvila ja puodit avautuvat jo 7.6. Suoramyyntitori joka lauantai.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi