play

Taidetta ja mielen harmoniaa luonnosta

Vedic art -kurssilla maalataan ja tutkitaan omaa luontosuhdetta. Luonto auttaa rentoutumaan ja hiljentymään. Pyrkimys on veda-tietoon pohjautuvien prinsiippien avulla löytää taide ja luovuus omasta hiljaisuudesta, kertoo kouluttaja Sari Rinkinen, 56.

Kuvat, juttu ja video: Jarno Artika

Linnut laulavat, ja mahla alkaa nousta puuhun. Se sopii kuvaan matkan suuntautuessa kohti Tohmajärveä.

Kaiuttimista kuuluu Yle Areenan tallenne Ateneumin von Wright -veljesten taidenäyttelystä. Neljän vuoden takaisessa ohjelmassa keskustellaan luonnon asemasta taiteessa. Dosentti Torsten Stjernberg ja professori Juhani Lokki keskustelevat kopioiduimmasta suomalaisesta luontotaideteoksesta. Taistelevat metsot on taidemaalari Ferdinand von Wrightin öljyvärimaalaus vuodelta 1886, jolloin taiteilija oli jo sairaana ja osittain vuoteenomana.

Teos on niin tuttu suomalaisille, että se aiheuttaa monia tulkintoja jopa asetelman oikeellisuudesta. Asiantuntijat tulevat siihen tulokseen, että metsot on maalattu samasta täytetystä linnusta pyrstössä näkyvän loven perusteella. Luontotaiteessaan von Wrightin veljekset pyrkivät valokuvamaiseen tarkkuuteen. He valmistivat pensseleitä jopa yksittäisestä näädän karvasta saadakseen teoksiinsa haluamansa terävät yksityiskohdat.

Taidetta luonnosta ja maalaaminen luonnon helmassa ovat teemana Sari Rinkisen pitämällä luovan maalauksen Vedic art -kurssilla. Moderni taiteen menetelmä perustuu vanhaan veda-tietoon ja 17:ään taiteen prinsiippiin. Käytännössä maalaustyylissä puhutaan jopa rajoittamattomasta intuitiosta, maalaamisesta täysin vapaasti ilman oman mielen rajoitteita tai kritiikkiä. Maalaustyylistä, jossa mikään ei ole kiellettyä, väärin tai pilalla.