play

Viime viikolla Lehmossa syttyneen jäteauton kyydissä oli puhelin, litiumakku ja hiuslakkapulloja – Puhas muistuttaa, mitä sekajätteeseen ei saa laittaa

Nämä löytyivät jäteauton jätteiden seasta viime viikolla Lehmossa. Niistä mitään ei saisi laittaa sekajätteeseen.

Nämä löytyivät jäteauton jätteiden seasta viime viikolla Lehmossa. Niistä mitään ei saisi laittaa sekajätteeseen. Kuva: Puhas Oy

Anni Rodriguez

Puhas muistuttaa sitä, ettei vaarallisia jätteitä saa laittaa normaalin sekajätteen sekaan.

Kontiolahden Lehmossa jäteauton kyydissä olleet jätteet syttyivät palamaan viime viikolla. Palon tarkka syttymissyy ei selvinnyt. Puhaksen mukaan jätteiden joukosta löytyi kuitenkin muun muassa kännykkä, litiumakku ja hiuslakkapurkkeja.

– Ne kaikki ovat vaarallisia jätteitä, joita ei missään nimessä saa laittaa poltettavan jätteen joukkoon, Puhas teroittaa.

Sen sijaan niiden paikka on vaarallisten jätteiden ja sähkölaitteiden keräyksessä, joihin vieminen on ilmaista.

– Älkää siis koskaan laittako vaarallisia jätteitä – kuten kännyköitä, akkuja tai vanhoja hiuslakkapurkkeja – poltettavan jätteen joukkoon. Näin voi syttyä iso tulipalo joko kotona tai jäteautossa – ja myös kuolla ihmisiä, varoittaa Puhas Oy:n logistiikkapäällikkö Jyrki Mainonen.

Vaarallisia jätteitä tai sähkölaitteita ei myöskään pidä säilöä kotona.

Vaarallisia jätteitä ovat muun muassa paristot, pienakut, ajoneuvojen akut, kovettumattomat maali-, liima- ja lakkajätteet ja liuottimet, kuten tärpätti, tinneri ja asetoni. Vaarallisiin jätteisiin lukeutuvat myös uuden vuoden tinat, käytetyt öljyt, öljyiset jätteet ja öljynsuodattimet, kasvinsuojelu- ja torjunta-aineet sekä niiden pakkaukset, puunsuoja- ja kyllästysaineet, myrkyt ja desinfiointiaineet, loisteputket, energiansäästölamput ja useat sähkölaitteet.

Myös lääkejätteet luokitellaan vaarallisiksi, ja ne voi viedä maksutta apteekkiin. Paristot ja pienakut pitää puolestaan palauttaa niiden myyntipisteisiin, ja teipata sitä ennen niiden navat piiloon.

Jäteyhtiö Puhas Oy ottaa vaarallisia jätteitä vastaan Kontiosuon jätekeskuksella ja jäteasemillaan Ilomantsissa, Kontiolahdella, Liperissä ja Polvijärvellä silloin, kun siellä on henkilökuntaa paikalla. Aikataulut voi tarkistaa Puhaksen nettisivuilta, www.puhas.fi.

Viime viikkoinen jäteauton tulipalo Lehmossa saatiin sammumaan nopeasti. Jäteauton jätteiden joukosta löytyi myös kylmää tuhkaa. Tuhkan voi Puhaksen mukaan laittaa kylmänä ja tiiviisti pussiin pakattuna poltettavaan jätteeseen.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi