play

Itäisessä Suomessa myrskyää – Sähköttömiä talouksia eri puolilla Pohjois-Karjalaa

Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

STT, Helen Hyttinen

Ilmatieteen laitos varoittaa, että lähituntien aikana voimakkaat ukkoskuurot aiheuttavat paikoin tuulivahinkoja Kainuussa ja Kuusamossa.

–  Irtain omaisuus on hyvä suojata ennen tuulen voimistumista. Ukkosen aikana tulee pysytellä sisätiloissa ja ulkona ollessa varoa kaatuvia puita ja maahan pudonneita sähkölinjoja, Ilmatieteen laitos neuvoo tiedotteessaan.

Lisäksi hätänumeroon 112 soitetaan vain kiireellisissä hätätilanteissa, kun henki, terveys, omaisuus tai ympäristö on vaarassa, ei esimerkiksi sähkökatkoista.

Suomea paahtanut hellejakso väistyy kylmän rintaman tieltä. Lännestä saapunut matalapaine väistyy maan länsiosista iltapäivään mennessä.

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Helena Laakson mukaan huomiselle voidaan kuitenkin jo ennustaa poutasäätä koko maahan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Varoituksia rajusta ukonilmasta on annettu Pohjois-Karjalaan, Pohjois-Savoon, Kainuuseen, Pohjois-Pohjanmaan itäosiin ja Itä-Lappiin.

Laakso mainitsee, että näille alueille on ennustettu osuvan tuulenpuuskia, jotka voivat nopeimmillaan puhaltaa 25 metriä sekunnissa.

Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen mukaan myrskyrintama on aiheuttanut alueella jo useita tehtäviä.

Sähköttömiä talouksia oli PKS Sähkönsiirron verkkoalueella lauantaina kello 15:n aikaan noin 3 500. Eniten vikoja on esiintynyt Joensuun ja Tohmajärven alueilla.

Myös Pohjois-Savon pelastuslaitoksella on ollut alkuiltapäivästä runsaasti vahingontorjuntatehtäviä. Tilanne on nyt rauhoittunut, mutta ennusteen mukaan aluetta lähestyy uusi ukkosrintama.

Ensi viikon alkuun ennustetaan uutta matalapainetta, johon tiedotteen mukaan niin ikään liittyy ukkosen ja rankkasateiden mahdollisuus.

Tänä viikonloppuna pidetään useita suuria ulkoilmatapahtumia ympäri Suomen. Helsingissä järjestetään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen mielenilmaus Pride sekä metallimusiikin festivaali Tuska Open Air, Seinäjoella musiikkifestivaali Provinssi ja Pudasjärvellä vanhoillislestadiolaisten kokoontuminen Suviseurat.

Koska lännessä sää helpottaa jo iltapäivästä, matalapaineen ei odoteta vaikuttavan Priden, Tuskan tai Provinssin kulkuun.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pudasjärvi kuitenkin kuuluu alueeseen, johon on annettu varoitus kovasta ukonilmasta. Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistys (SRK) ei kuitenkaan kommentoinut STT:lle aamupäivällä sitä, millaisilla toimenpiteillä säävaroitukseen tapahtuma-alueella on varauduttu. Suviseurat alkoi torstaina, ja tuolloin SRK arvioi tiedotteessaan alueella olevan 50  000 kävijää.

Uutista täydennetty kauttaaltaan 29.6.2024 kello 15.29.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi