play

Talviulkoiluvälineitä saa lainaan ja vuokralle monista paikoista – ensi viikolla tulossa uusi joensuulainen vaihtoehto

Liukulumikengät ovat varsinkin nuorten aikuisten suosiossa, kertoo Kontiolahti Outdoorin toimitusjohtaja Kimmo Turunen. Niitä kokeillaan vuokraamalla ennen omien ostamista.

Liukulumikengät ovat varsinkin nuorten aikuisten suosiossa, kertoo Kontiolahti Outdoorin toimitusjohtaja Kimmo Turunen. Niitä kokeillaan vuokraamalla ennen omien ostamista. Kuva: Marko Puumalainen

Linda Laatikainen, Simo Natunen

Pohjois-Karjalan hiihtolomaviikko alkaa maanantaina, ja ensi viikolle maakuntaan luvattu auringonpaiste houkuttelee lähtemään talviurheilemaan.

Aina suksia, lumikenkiä ja lasketteluvälineitä ei tarvitse omistaa, sillä niitä vuokraa tai lainaa moni kunta, yhdistys ja yritys.

Hiihtoloma: Ainakin näiltä tahoilta saa vuokrattua tai lainattua talviurheiluvälineitä
  • Liperin kunta lainaa liukulumikenkiä, lumikenkiä ja ahkiota. Tohmajärven kunta lainaa murtomaasuksia ja lumikenkiä. Nurmes lainaa lumikenkiä.

  • Rääkkylän, Pyhäselän ja Reijolan kirjastojen tavaralainaamoista saa lainaan lumikenkiä.

  • Pohjois-Karjalan Liikunta ry vuokraa lumikenkiä ja kävelysauvoja.

  • Joensuun Latu vuokraa omille jäsenilleen murtomaasuksia, metsäsuksia, lumikenkiä, liukulumikenkiä, retkiluistimia ja sauvoja.

  • Laskettelukeskuksissa vuokrataan lasketteluvälineitä, Kolilla lisäksi murtomaasuksia ja lumiluistimia. Pääskyvuoresta vuokrataan lumikenkiä.

  • Karu Survival vuokraa perinteisiä metsäsuksia ja lumikenkiä. Yrityksen valikoimaan lukeutuu myös monia muita retkeilyvälineitä.

  • Kontiolahti Outdoor vuokraa murtomaasuksia, liukulumikenkiä, lumikenkiä ja mäenlaskuvälineitä.

Liperin kunnalla on lainattavissa lumikenkiä, liukulumikenkiä ja ahkio.

– Liukulumikenkiä on kaksi paria ja ahkioita yksi. Lumikenkiä on enemmän, Liperin kunnan kulttuuri- ja vapaa-aikaohjaaja Riitta Linkola kertoo.

Lainavälineet voi sovitusti hakea ja palauttaa vapaa-aikapalveluiden toimistolta tai kunnanviraston asiointipisteeltä. Linkolan mukaan liukulumikenkiä kysytään sen verran aktiivisesti, että niiden laina-aika on rajoitettu perjantaista maanantaihin tai maanantaista perjantaihin.

– Lumikengissä olemme sopineet joskus pidempiäkin laina-aikoja. Yleensä se on viikko.

Vaikka ensisijainen kohderyhmä välineiden lainaamiselle on liperiläiset, kenenkään kotipaikkakuntaa ei kysellä.

Tohmajärvi lainaa maksutta perinteisen pitokarvasuksia, luistelusuksia, monoja, sauvoja ja lumikenkiä. Maksua vastaan kunnalla on vuokrattavissa polkupyöriä.

Joensuun Latu vuokraa talviulkoiluvälineitä jäsenilleen. Erityisen kovassa suosiossa ovat tänä talvena olleet liukulumikengät, tavalliset lumikengät ja metsäsukset. Tällä hetkellä Joensuun Ladulla on yhteensä 16 paria liukulumikenkiä ja noin 30 paria tavallisia lumikenkiä.

– Myös retkiluistimia on paljon, sanoo varastoryhmässä toimiva Pentti Leskinen.

Varaus tapahtuu Joensuun Ladun nettisivujen varauskalenterin kautta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kontiolahden ampumahiihtostadionilla toimivalla Kontiolahti Outdoorilla on vuokrattavana perinteisen ja vapaan suksia, liukulumikenkiä, lumikenkiä ja talvipoluille fatbikeja.

– Lisäksi on pulkkia ja muita mäenlaskuvälineitä, Kontiolahti Outdoorin toimitusjohtaja Kimmo Turunen kertoo.

Perinteisen sukset on varustettu karvapohjilla ja säädettävillä siteillä, ja kokoja löytyy myös pienille lapsille. Murtomaasuksia, sauvoja ja monoja saa vuokrattua valmiina setteinä ja erikseen.

Kimmo Turunen kertoo, että Kontiolahti Outdoorilla on parikymmentä paria perinteisen suksia, saman verran vapaan suksia, 12 paria liukulumikenkiä ja 20 paria lumikenkiä. Hiihtomonoja on koon 30–47 jaloille. Vuokrattava kalusto ei yleensä lopu kesken.

Kimmo Turunen kertoo, että Kontiolahti Outdoorilla on parikymmentä paria perinteisen suksia, saman verran vapaan suksia, 12 paria liukulumikenkiä ja 20 paria lumikenkiä. Hiihtomonoja on koon 30–47 jaloille. Vuokrattava kalusto ei yleensä lopu kesken. Kuva: Marko Puumalainen

Kovin vuokraussesonki on Turusen mukaan parhaillaan käynnissä. Hiihtolomaviikot näkyvät, ja etenkin liukulumikenkien suosio on tuntunut vain kasvavan.

– Kevättalvella vuokrataan eniten. Aurinko paistaa, ja se houkuttelee ulos.

Moni nuori aikuinen käy kokeilemassa, miltä liukulumikengät umpihangessa tuntuvat ennen kuin harkitsee omien ostamista. Ensi viikoksi Turunen uskoo kiivaimman vuokrausinnon laantuvan.

Kontiolahti Outdoorin välineitä voi vuokrata helpoiten suoraan ampumahiihtostadionin kahvion tiskiltä. Välineitä voi varata myös verkkokaupasta, jos vuokrausajankohtaan on yli vuorokausi aikaa. Jos noutoaika on aukioloaikojen ulkopuolella, välineet odottavat käyttäjäänsä noutolaatikossa kahvion ulkopuolella.

Yleisin vuokrausaika on kaksi tuntia, mutta esimerkiksi perheet tai ryhmät saattavat vuokrata liukulumikenkiä tai suksia vaikka koko viikonlopuksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Viikonloput ja loma-ajat ovat suosittuja välineiden vuokrausaikoja, joten hiihtolomaksi välineiden vuokraamista pohtivan kannattaa toimia ajoissa.

– Viikonloppuisin yleensä kaikki liukulumikengät ovat menossa. Varsinkin ne kannattaa varata hyvissä ajoin, Leskinen sanoo.

Vuokrausajat ovat joko torstaista viikonlopun yli maanantaihin tai maanantaista torstaihin.

– Meidän varastomme on auki torstaisin ja maanantaisin, Joensuun Ladun varastovastaava Hannu Melin kertoo.

Liukulumikengät ovat olleet suosittuja viime talvina. Niillä voi talsia tai liukua umpihangessa, eikä erillisiä monoja tarvita.

Liukulumikengät ovat olleet suosittuja viime talvina. Niillä voi talsia tai liukua umpihangessa, eikä erillisiä monoja tarvita. Kuva: Marko Puumalainen

Pohjois-Karjalassa on kolme laskettelukeskusta, joista kukin vuokraa välineitä talviurheiluun.

Pääskyvuoren laskettelukeskus vuokraa lasketteluvälineiden lisäksi lumikenkiä. Myös Pääskyvuoresta kerrotaan vuokravälineiden riittävän hyvin lomakaudellakin.

Kolin laskettelurinteiden välinevuokraamosta saa laskettelusuksia, lautoja, kypäriä ja monoja, mutta samasta vuokraamosta löytyy murtomaasuksia, lumiluistimia ja telemark-välineitä.

Lumiluistimet ovat kuin laskettelumonot todella lyhyillä suksilla. Monon pohja muistuttaa suksen pintaa, ja luistimissa on teräskantit. Lumiluistimilla voi laskea esimerkiksi laskettelurinnettä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Mustavaaralla on vuokrattavana vain lasketteluvälineitä. Laskettelukeskuksesta kerrotaan, että vuokravälineitä on paljon, joten niitä riittää varmasti halukkaille hiihtolomaviikollakin.

Kontiolahti Outdoorin talviurheiluvälineet voi palauttaa palautuslaatikkoon, jos palautusaika on kahvion aukioloaikojen ulkopuolella. Laatikko on helpottanut sekä asiakkaiden että henkilökunnan elämää.

Kontiolahti Outdoorin talviurheiluvälineet voi palauttaa palautuslaatikkoon, jos palautusaika on kahvion aukioloaikojen ulkopuolella. Laatikko on helpottanut sekä asiakkaiden että henkilökunnan elämää. Kuva: Marko Puumalainen

Täysin uutena muotona välinevuokrauskentälle on tulossa vertaisvuokraaminen. Joensuulaisen Lotta Liljan perustama Circutus Oy:n ajatuksena on, että käyttäjät voivat antaa omistamiaan tavaroita vuokrattavaksi ja ottaa muiden välineitä vuokralle.

– Aika on hyvä tällaiselle palvelulle. Kestävä kehitys on ihmisten mielissä, ja se helpottaa kynnystä jakaa omia tavaroita muille käyttöön.

Vertaisvuokraamo ei ole vielä toiminnassa, mutta Lilja uskoo sen olevan jo ensi viikolla asiakkaiden käytössä. Vuokraamoa pilotoidaan ensin Joensuun alueella, ja myöhemmin ajatus on laajentaa valtakunnalliseksi.

Palvelu toimii avauduttuaan verkkosivulla. Ainakin alkuvaiheessa käyttäjät sopivat keskenään sopivan nouto- ja palautuspaikan.

Juttua päivitetty 4.3.2023 kello 18.46: korjattu ensimmäistä tietolaatikkoa. Välineitä vuokraa Kontiolahti Outdoor, ei Koli Outdoor.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi