play

Joensuun keskustaan avautuu uusi hotelli, joensuulaiskauppias lahjoitti kaksi miljoonaa junioriurheilulle – Lue viikon uutiskooste

Koonnut: Jani Leinonen
Koostimme seuraavat aiheet:
  • Psykiatrinen hoito Tikkamäen suljetulla osastolla kestää usein 6-7 vuotta

  • Joensuulaiskauppias Matti Naumaselta mittava lahjoitus junioriurheilulle

  • Kesälle turhaan varatut päiväkotipaikat tuhlaavat Joensuussa suuren summan

  • Joensuun kahden joen kalakuolemien syyksi varmistui happikato

  • Entisiin Aadan tiloihin avautuu uusi hotelli Joensuun keskustassa

Hoito Tikkamäen suljetulla osastolla kestää usein 6–7 vuotta

Käydään torilla jäätelöllä. Kannustetaan Katajaa koripallopelissä. Lähdetään kävelylenkille Niinivaaralle ja poiketaan kuntosalille. Arkiset asiat ovat osa oikeuspsykiatristen ja hyvin vaikeiden psykiatristen potilaiden hoitoa Pohjois-Karjalassa.

Tikkamäen 20-paikkaisella osastolla puolet on oikeuspsykiatrisia potilaita, eli he ovat tehneet jonkin vakavan rikoksen tai heillä on taustallaan rikollista käyttäytymistä. Puolella on hyvin vaikea psykiatrinen sairaus. Osastohoito kestää keskimäärin 6–7 vuotta, joten potilaat oppivat tuntemaan hoitajansa ja lääkärinsä ja toisinpäin.

Kun potilaita voidaan hoitaa kotiseudullaan, tutut paikat, perheet ja asumisyksiköt ovat lähellä, sanovat psykiatri Kaisa Roiha ja osastonhoitaja Olli-Pekka Heikkinen.

Kun potilaita voidaan hoitaa kotiseudullaan, tutut paikat, perheet ja asumisyksiköt ovat lähellä, sanovat psykiatri Kaisa Roiha ja osastonhoitaja Olli-Pekka Heikkinen. Kuva: Matti Vassinen

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kauppias Matti Naumaselta mittava lahjoitus junioriurheilulle

Joensuulainen rautakauppias Matti Naumanen, 66, lahjoittaa kaksi miljoonaa euroa uuden Naumanen-säätiön peruspääomaksi. Säätiön tarkoituksena on tukea itäsuomalaisten vähävaraisten junioreiden urheilutoimintaa.

Naumanen kertoo lahjoittavansa säätiölle 400 000 euroa vuodessa seuraavan viiden vuoden ajan. Tavoitteena on viiden prosentin tuotto, jonka säätiö jakaa vuosittain tukea tarvitseville urheileville nuorille. Lahjoitus tapahtuu Naumasen henkilökohtaisista varoista.

Naumanen-säätiön hallituksessa toimivat Matti Naumanen (vas.), poika Olli Naumanen, tytär Katarina Naumanen sekä varatuomarina Pentti Sormunen.

Naumanen-säätiön hallituksessa toimivat Matti Naumanen (vas.), poika Olli Naumanen, tytär Katarina Naumanen sekä varatuomarina Pentti Sormunen. Kuva: Santeri Karjalainen

Turhaan varatut päiväkotipaikat tuhlaavat Joensuussa jättisumman

Moni huoltaja tuo lapsen päiväkotiin oman lomansa aikana, toisinaan jopa koko lomansa ajaksi. Ilmiö näkyy myös Joensuussa, kertoo varhaiskasvatusjohtaja Irja Seppänen. Seppäsen mielestä ei ole lapsen edun mukaista, että tämä on ympäri vuoden varhaiskasvatuksessa.

Kesäaikaan liittyy päiväkotien näkökulmasta toinenkin ongelma. Nykyisin on varsin tavallista, että huoltajat varaavat lapselle kesälle hoitopaikkoja, joita eivät kuitenkaan käytä. Viime heinäkuussa tämän takia Joensuun kaupungilta meni hukkaan 200 000 euroa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Varhaiskasvatuksessa lapsen päivään kuuluu leikkiä, vuorovaikutusta ja uuden oppimista. Se voi olla myös kuluttavaa.

Varhaiskasvatuksessa lapsen päivään kuuluu leikkiä, vuorovaikutusta ja uuden oppimista. Se voi olla myös kuluttavaa. Kuva: Santeri Karjalainen

Joensuun jokien kalakuolemien syyksi varmistui happikato

Joensuun kaupunkialueella virtaavien Iiksenjoen ja Haapajoen kalakuolemien ensisijaiseksi syyksi on varmistunut happikato. Haapajoella on havaittu viime viikolla ja tämän viikon alussa kuolleita lahnoja, Iiksenjoella myös kuolleita haukia, särkiä, ahvenia ja made.

Iiksenjoessa vedenlaatu on myös ravinteiden ja humuksisuuden sekä värin osalta heikentynyt poikkeuksellisen paljon, kertoo ely-keskus. Pielisjoen poikkeuksellisen korkea vedenpinta vaikuttanee osaltaan jokien vedenvaihtuvuuteen.

Haapajoessa kellui tällä viikolla kuolleita lahnoja.

Haapajoessa kellui tällä viikolla kuolleita lahnoja. Kuva: Santeri Karjalainen

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Entisiin Aadan tiloihin avautuu uusi hotelli Joensuussa

Joensuun keskustaan Aadan entisiin tiloihin avautuu juhannuksen jälkeen uusi hotelli. Yritys on nimeltään AadanKosio Sleep & Sauna. Konsepti on yksinkertainen: itsepalveluhotelli yhteiskeittiöllä ja saunaosastolla.

Hotellin yrittäjät ovat Tanja Pesonen, Petri Lehikoinen ja Anne-Paula Mähönen. Ajatus hotellista oli kypsynyt rakennuksen omistajan, monialayrittäjä Petri Lehikoisen päässä jo jonkin aikaa. Hotellin huoneet varataan netistä, ja sisäänkirjautuminen toimii koodilla.

Uusi hotelli tulee Local Bistron yläkertaan Kauppakadulle.

Uusi hotelli tulee Local Bistron yläkertaan Kauppakadulle. Kuva: Odessa Kinnunen

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi