play

Outokumpulaisen Montin perheen kaksoset ovat käyttäneet äitiyspakkauksen vaatteita ahkerasti – Katso kuvista, miten pakkaus on muuttunut 1990-luvulta

Outokumpulainen Katariina Montti on ottanut kaikille kolmelle lapselleen äitiyspakkaukset.
Taustalla isä Matteus Montti ja kuvassa myös kaksoset Inkeri ja Onerva.

Outokumpulainen Katariina Montti on ottanut kaikille kolmelle lapselleen äitiyspakkaukset. Taustalla isä Matteus Montti ja kuvassa myös kaksoset Inkeri ja Onerva. Kuva: Minna Raitavuo

Anna Suoniemi ja Simo Natunen

Tämä juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Karjalaisessa 23.9.2023.

Äitiyspakkauksen suosio oli vuonna 2023 Pohjois-Karjalassa viime vuosia vähäisempää. Vastaavasti aiempaa useampi lapsen saanut on päättänyt ottaa äitiysavustuksen rahana.

Myös koko maassa äitiyspakkausta oli heinäkuun loppuun mennessä valittu avustukseksi vähemmän kuin edellisvuonna.

Silti enemmistö äitiysavustusta saavista valitsee yhä pakkauksen rahan sijasta.

Äitiysavustus
  • Kelan myöntämän äitiysavustuksen voi valita joko äitiyspakkauksena tai 170 euron verottomana rahasummana.

  • Monikkoperheet, eli kerralla useamman kuin yhden lapsen saavat, ovat oikeutettuja useampaan avustukseen ja voivat halutessaan valita sekä pakkauksia että rahaa.

  • Äitiysavustuksen saamisen edellytyksenä on, että raskaana oleva on käynyt terveystarkastuksessa lääkärissä tai neuvolassa ennen 18. raskausviikon päättymistä.

  • Äitiysavustusta voi hakea, kun raskaus on kestänyt vähintään 154 päivää ja raskaana oleva on saanut siitä todistuksen lääkäriltä tai neuvolasta.

Lähde: Kela

Montit säästivät kohta kolmevuotiaan pojan Oskarin äitiyspakkauksen vaatteista hyväkuntoiset kaksosille.

Montit säästivät kohta kolmevuotiaan pojan Oskarin äitiyspakkauksen vaatteista hyväkuntoiset kaksosille. Kuva: Minna Raitavuo

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Outokumpulaiset Katariina, 37, ja Matteus Montti, 35, halusivat ehdottomasti äitiyspakkaukset syksyllä 2020 syntyneelle pojalleen ja helmikuussa 2023 syntyneille kaksostytöilleen. Heidän mukaansa pakkauksessa on vaatteita ja tarvikkeita suuremmalla summalla kuin 170 eurolla.

– Jos kaikki ostetaan uutena, 170 euroa ei riitä millään siihen määrään, mitä äitiyspakkauksessa tulee, Matteus Montti sanoo.

Montit saivat kaksosille vielä vuoden 2022 äitiyspakkaukset, koska he tekivät hakemuksen Kelalle viime vuoden lopulla. Pakkauksiin kuului muun muassa ulkohaalari, lämpötöppöset ja -rukkaset, viltti, myssyjä, bodyja, yöpuku, hygieniatarvikkeita ja lakanoita.

Monikkoperheenä Montit saivat äitiysavustuksen moninkertaisena, ja kaksosille valittiin kolme äitiyspakkausta. Varsinkin vaatteille on ollut todellista tarvetta.

– Joinakin päivinä kello kymmeneen mennessä aamulla kummallekin on vaihdettu jo kolmannet vaatteet. Niitä menee varsinkin näiden kaksosten kanssa, Katariina Montti hymyilee.

Kolmannelle toppahaalarille, kylpylämpömittarille ja peitemakuupussille ei ollut perheessä tarvetta, joten ne Montit lahjoittivat ukrainalaisille sotaa paenneille.

Kaksoset Onerva ja Inkeri syntyivät keskosina 1,5 kuukautta ennen laskettua aikaa. Ennen kuin äitiyspakkauksen vaatteet olivat heille sopivia, tytöt käyttivät keskosille ja pienikokoisille vauvoille tarkoitetun Nuppuspakkauksen vaatteita.

Kaksoset Onerva ja Inkeri syntyivät keskosina 1,5 kuukautta ennen laskettua aikaa. Ennen kuin äitiyspakkauksen vaatteet olivat heille sopivia, tytöt käyttivät keskosille ja pienikokoisille vauvoille tarkoitetun Nuppuspakkauksen vaatteita. Kuva: Minna Raitavuo

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Katariina Montin oma suosikki vuoden 2022 äitiyspakkauksessa oli vihreä puuvillaviltti. Se on taipunut esimerkiksi rattaiden pehmusteeksi, kaksosten lattiaviltiksi ja peitoksi.

Montit arvioivat, että pakkauksen isoimmat vaatteet menevät vielä jopa vuoden ikäiselle lapselle. Pakkauksen pienimmät vaatteet ovat 50-senttisiä ja isoimmat 74-senttisiä.

– Ensi talvi mennään vielä pakkauksen haalareilla, Katariina Montti sanoo.

Äitiyspakkaus on Katariina Montin mukaan hyvä starttipaketti, mutta pelkästään sen varaan ei vauvaan valmistautumista kannata jättää. Bodyja ja housuja kannattaa hankkia myös varalle, ettei pyykinpesukoneen tarvitse olla pyörimässä aivan jatkuvalla syötöllä.

Jos Katariina Montti vielä jotain toivoisi pakkaukseen, niin potkuhousuja, sillä kaksosilla ei meinaa pysyä sukat jalassa. Toinen hyvä lisäys olisi silikoninen alipainepumppu rintamaitoa varten.

Katariina Montin oma suosikki vuoden 2022 äitiyspakkauksessa oli puuvillaviltti. Se taipuu moneen käyttöön.

Katariina Montin oma suosikki vuoden 2022 äitiyspakkauksessa oli puuvillaviltti. Se taipuu moneen käyttöön. Kuva: Minna Raitavuo

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pohjois-Karjalassa äitiyspakkausten osuus kaikista äitiysavustuksista oli vuonna 2022 koko vuoden aikana 69 prosenttia. Vuonna 2023 heinäkuun loppuun mennessä äitiyspakkausten osuus oli vain 58 prosenttia.

Koko maassa äitiyspakkauksia oli avustuksista vuonna 2022 71 prosenttia, viime vuonna heinäkuun loppuun mennessä 62 prosenttia.

Kuva: Karjalainen

Ainakaan viime vuosien perusteella äitiysavustuksen muodon suosiossa ei ole ollut merkittävää eroa alku- ja loppuvuoden välillä, vaan sekä pakkausta että rahaa on valittu melko tasaisesti läpi vuoden. Esimerkiksi vuonna 2022 heinäkuun loppuun mennessä Pohjois-Karjalassa äitiysavustuksista 70 prosenttia oli pakkauksia ja 30 prosenttia rahaa, koko maassa vastaavat luvut olivat 72 ja 28 prosenttia.

Jos vuosi 2023 noudatteli samaa kaavaa, äitiyspakkauksen suosio jäi viime vuonna yhdeksi edellisen vuosikymmenen heikoimmista, ellei heikoimmaksi.

Edellisen vuosikymmenen aikana äitiyspakkauksen suosio oli Pohjois-Karjalassa matalimmillaan vuonna 2019, jolloin pakkausten osuus avustuksista oli 62 prosenttia. Koko maassa äitiyspakkauksen suosio oli matalimmillaan edellisten kymmenen vuoden aikana vuosina 2013, 2014 ja 2019, jolloin sen osuus oli 64 prosenttia.

Voit katsoa alla olevasta taulukosta, miten suosittuja äitiyspakkaus ja raha olivat viime vuonna Pohjois-Karjalan eri kunnissa.

Äitiyspakkauksen suosion vaihteluun ei ole yhtä selkeää syytä, mutta selityksiä voi hakea niin taloustilanteesta, pakkauksen sisällöstä kuin perheiden lapsiluvusta.

Yksi selitys sille, miksi raha juuri nyt näyttää kiinnostavan perheitä hieman aiempaa enemmän, voivat olla synkkenevät talousodotukset. Kelan erikoistutkija Anneli Miettinen kertoo, että vuosien 2008–2009 taantuman jälkeen rahan valitsi hieman aiempaa useampi perhe. Sama näkyy vuosien 2017–2018 luvuissa.

– Onko niin, että taantuma tai uhkaava taantuma vaikuttaisi siten, että raha on suositumpi? Miettinen pohtii.

Vaatteiden ostaminen käytettynä on nyt myös entistä yleisempää, eikä siihen liity huonoa leimaa. Etenkin tiukassa taloustilanteessa perhe voi laskea, että kirpputorilla 170 euroa riittää enempään kuin mitä äitiyspakkauksessa saa.

Toisaalta käytettyjen tuotteiden valinta ei ole tänä päivänä pelkästään rahakysymys, vaan moni ostaa niitä myös ekologisista syistä. Kelan kyselytutkimuksissakin näkyy, että tuotteiden ekologisuus ja eettisyys ovat varsinkin lasten äideille tärkeitä asioita.

Valitsin avustuksen rahana, koska uudistunut äitiyspakkaus on kehno sisällöltään vanhoihin verrattuna. Kirpparit ovat pullollaan edellisten vuosien täysin käyttökuntoisia, edullisia ja jopa ilmaisia tuotteita, joista osan hankin saamallani rahalla. Rahasta jäi silti yli vielä 150 euroa, jonka käytimme doulan palkkaamiseen. - Tiltu, Ilomantsi
Vuonna 2020 otin esikoiselle pakkauksen, mutta nyt joulukuussa syntyvälle toiselle valitsin avustuksen rahana. Pakkauksen sisältö on muuttunut huonommaksi vuodesta 2020, eikä tuotteita ole enää yhtä paljon. Lisäksi kuosit eivät miellyttäneet, ja suurin osa tavaroista on jo hankittu. Nyt mieluummin otin rahana, jotta voin kirpputoreilta etsiä oikeankokoisia vaatteita sopivaan aikaan. - Minna, Joensuu

Kaikkein suurin vaikutus perheen valintaan on sillä, onko syntyvä lapsi esikoinen vai ei. Ensimmäisen lapsen saavista 94 prosenttia valitsi viime vuonna äitiyspakkauksen, kun seuraavien lasten kohdalla pakkauksen osuus oli enää 49 prosenttia.

– Vanhemmat näkevät äitiyspakkauksen merkittävänä ja tärkeänä instituutiona ja ovat ylpeitä siitä. Pakkauksen vaatteiden käyttämiseen ei liity stigmaa, eivätkä perheet esimerkiksi pidä nolona äitiyspakkauksen tuotteiden käyttämistä, Kelan erikoistutkija Miia Saarikallio-Torp sanoo.

Pidemmän aikavälin trendi Suomessa onkin äitiyspakkauksen suosion kasvu. Tähän selkein selitys on se, että suomalaisperheiden keskimääräinen lapsiluku pienenee – kun lapsista yhä suurempi osa on esikoisia, äitiyspakkauksen valitsevia perheitäkin on suhteessa enemmän.

Viime vuonna syntyneistä lapsista jo 43 prosenttia oli esikoisia.

Ensimmäiselle lapselle otin pakkauksen, koska rahasummalla ei todellakaan olisi saanut kaikkea, mitä pakkaus sisältää. Toisen kohdalla otin rahana, koska ensimmäiseltä jäi kiertoon kaikki vaatteet ynnä muut vauvan tarvikkeet. - Marjut, Liperi
Otin pakkaukset ensimmäistä ja kolmatta lasta odottaessani. Ensimmäisen ja toisen lapsen ikäero oli 2,5 vuotta, joten toinen "peri" ensimmäisen vaatteet. Äitiysavustus laitettiin silloin uuden turvakaukalon hankintaan. Kolmatta lasta odottaessa meillä ei ollut enää yhtään vauvanvaatetta tai -tarviketta, joten äitiyspakkaus tuli tarpeeseen. Siinä oli kaikki, mitä pikkuvauva-aikana tarvittiin. - Eveliina, Liperi

Äitiyspakkauksen sisältö vaihtelee vuosittain, ja sekä kuosit että pakkauksen laajuus herättävät paljon keskustelua.

Äitiyspakkauksen sisältöä on viime vuosina karsittu, kun hinnat ovat nousseet ja toisaalta Kela pyrkii siihen, että pakkauksen sisältö olisi mahdollisimman vastuullisesti tuotettu.

Vuoden 2023 pakkauksessa on 38 tuotetta, mikä on viisi edellisvuotta vähemmän. Vuodesta 2020 tuotteiden määrä on vähentynyt peräti 18:lla.

Vaikka pakkauksen sisältö herättää keskustelua ja tunteita, sillä ei Anneli Miettisen mukaan näytä olevan ratkaisevaa merkitystä pakkauksen ottavien perheiden määrään.

– Jos tyytymättömyys pakkaukseen olisi syy valita raha, uskon, että se näkyisi ensimmäisen lapsen saavien valinnoissa. Heillä äitiyspakkauksen suosio on pysynyt kuitenkin korkeana, ja yleisesti ottaen perheet ovat pakkaukseen yhä varsin tyytyväisiä.

Koen, että pakkauksen tavaroista saa isomman hyödyn kuin mitä saisi itse hankittua, jos ottaisi avustuksen rahana. Olen melko tyytyväinen tämän vuoden pakkaukseen, vaikka vähän harmittaa, että se on suppeampi kuin aiempina vuosina. - Taru, Joensuu

Katso alta, miten paljon äitiyspakkauksen sisältö on muuttunut vuosien varrella.

Katariina Montin mukaan äitiyspakkausten tuotteet ovat olleet erittäin laadukkaita ja kuosit mielekkäitä. Vaikka pakkausten koko on pienentynyt, hän on iloinen siitä, että pitkä perinne on säilynyt.

– Se tavoittaa kaikki, joille on tulossa lapsia.

Vuonna 2020 pakkauksessa oli yhteensä 56 tuotetta, vuonna 2022 43. Vaikka kaksosten pakkauksissa oli 13 tuotetta vähemmän kuin Katariina Montin esikoisen pakkauksessa, perheenäiti ei huomannut niissä merkittävää eroa.

Katariina ja Matteus Montti ottivat äitiysavustuksen mieluummin äitiyspakkauksena kuin rahana. Sen arvo on heistä enemmän kuin 170 euroa.

Katariina ja Matteus Montti ottivat äitiysavustuksen mieluummin äitiyspakkauksena kuin rahana. Sen arvo on heistä enemmän kuin 170 euroa. Kuva: Minna Raitavuo

Äitiyspakkauksen laatikkoa voi käyttää halutessaan vauvan ensimmäisenä vuoteena. Monteilla laatikot ovat olleet leikkikäytössä. Myöhemmin Katariina Montti suunnittelee säilövänsä niihin lapsille muistoja.

Äitiyspakkauksen laatikkoa voi käyttää halutessaan vauvan ensimmäisenä vuoteena. Monteilla laatikot ovat olleet leikkikäytössä. Myöhemmin Katariina Montti suunnittelee säilövänsä niihin lapsille muistoja. Kuva: Minna Raitavuo

Matteus Montilla on kaksostyttöjen ja kohta kolmevuotiaan pojan lisäksi edellisestä suhteesta kahdeksanvuotias lapsi. Hän kertoo, että isälle äitiyspakkaus avaa silmiä siitä, millaisia vaatteita ja tarvikkeita vauva voi alkuun tarvita.

– Ensimmäisellä kerralla olisi ollut hankalaa hahmottaa, että mitä kaikkea pitää ostaa, Matteus Montti sanoo.

Jutussa olevat sitaattinostot on poimittu Karjalaisen verkkokyselyn vastauksista.

Päivitetty 1.1. kello 16.34: Korjattu nimivirhe, jutussa haastateltu nainen on etunimeltään Katariina, ei Katriina. Myös sukunimi Montti oli kirjoitettu joissakin kohdissa väärin.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi