play

Yli 50 vuotta yrittäjänä toiminut joensuulainen Ensio Hartikainen, 80, pitää itseään huonona pr-miehenä mutta on koulinut firmansa kovasti - "Minä olen oppinut käytännön nälän ja vilun kautta"

Ensio Hartikainen esitteli hallikierroksella työstettävänä olleen 16 tonnin "pikkukauhan".  Isommat painavat 24 tonnia.

Ensio Hartikainen esitteli hallikierroksella työstettävänä olleen 16 tonnin "pikkukauhan". Isommat painavat 24 tonnia. Kuva: Mikko Makkonen

Esa Kurki

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 28.10.2021.

Keskity omaan liiketoimintaasi, älä arvostele muiden toimintaa. Tämä on ollut yksi Ensio Hartikaisen pitkän yrittäjätaipaleen tärkeimpiä ohjenuoria.

Hartikaisen yrittäjän ura alkoi jo runsaat 56 vuotta sitten. Siitä lähtien rahaa on virrannut runsaasti yrityksen kassan kautta, mutta paljon sitä on jäänyt virtaamattakin johtuen lähinnä yhteistyöyritysten maksukyvyttömyydestä ja konkursseista.

Hartikainen laskee, että E. Hartikainen Oy:n piti alaskirjata saamisia ennen vuotta 2002 yhteensä 54 miljoonan markan edestä ja euroaikaan vielä lisäksi noin 4 miljoonan euron verran.

Pahimmin Hartikainen toteaa "kylpeneensä" Pahtavaaran kultakaivoksen sekä Talvivaaran kaivoksen kanssa. Nyt kylpemiset jo vähän hymyilyttävät. Sotkamon Talvivaarassa E. Hartikainen jatkaa maasiirtourakointiaan uudelle omistajalle Terrafamelle.

– Se on onneksi valtion yhtiö eikä mene konkurssiin, kauppaneuvos naurahtaa.

Minä olen oppinut käytännön nälän ja vilun kautta.
Ensio Hartikainen

Pienviljelijäperheestä Outokummusta lähtöisin oleva Ensio Hartikainen aloitti maasiirtourakoinnit 1960-luvulla ensin yhdessä lankonsa Olavi Karttusen ja sitten veljensä Eero Hartikaisen kanssa.

Ensimmäisen oman kaivosurakkansa Hartikainen sopi 1970-luvun alussa ja muutama vuosi myöhemmin ensimmäisen tierakennusurakan.

Vuosikymmenten myötä yhden miehen yrityksestä on kasvanut yksi merkittävimmistä maarakennusalan urakointipalveluja tuottavista yhtiöistä Suomessa. Autoala mukaan lukien E. Hartikainen työllistää nyt noin 700 ihmistä.

Työllistäisi mielellään enemmänkin.

– Hyvistä konekuskeista on aina pula maarakennusalalla. Tie ammattikuskiksi on pitkä, ja äkkipoika voi tehdä ison vahingon, kun kone painaa tuollaiset 300 tonnia.

Hartikainen on tyytyväinen, että hänen "kovasti koulimansa" firman jatkaja ja toimitusjohtaja, poika Arto Hartikainen, on hyvin sitoutunut yritykseen. Myös se miellyttää, että poika kysyy käytännön asioissa edelleen neuvoja isältä.

– Minä olen oppinut käytännön nälän ja vilun kautta – sellaista kokemusta on enää harvalla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Ensio Hartikainen seuraa tiiviisti myös autokaupan kehittymistä.

Ensio Hartikainen seuraa tiiviisti myös autokaupan kehittymistä. Kuva: Mikko Makkonen

Valtakunnalliseen vuoden yrittäjäpalkinnon jakotilaisuuteen Jyväskylään Hartikainen toteaa menneensä pakon sanelemana, joskin hän myös arvostaa syyskuussa tullutta tunnustusta.

– Paikalla oli 1 300 henkeä, ja presidentti piti puheen. Maarakentajista ei ole kuulemma kukaan saanut aiemmin palkintoa.

Hartikainen pitää itseään huonona pr-miehenä, mutta hänet tunnetaan vähemmälläkin esilläololla.

Viime vuosinakin Hartikaista on kysytty usein rahoittajaksi ja osakkaaksi erilaisiin hankkeisiin esimerkiksi kaivosalalla ja biotaloudessa. Moni kysyy turhaan, sillä kokemus on tuonut myös varovaisuutta ja tervettä epäilyä.

Kun Hartikainen läksi mukaan vuonna 1984 autokauppaan, hän arvioi olleensa ensi alkuun myös kovin autojen myyjä yrityksessä kulkiessaan maarakennusasioissa.

Autojen kehitys on mennyt viime vuosina jättiharppauksin eteenpäin. Hartikainen toteaa, että kiivas uudistumistahti vaatii autokauppiaalta entistä enemmän, eikä "seteleitä tehdä" enää aiempaan malliin.

Tässä kuussa E. Hartikaiselle on valmistumassa Käpykankaalle moderni kuorma-autojen huoltohalli. Investointi on yhteensä kolmen miljoonan euron luokkaa.

Yhtiön vuotuinen investointisumma on keskimäärin 10–15 miljoonaa euroa.

Nyt alkaa kunto olla taas sellainen, että pystyy reissaamaan.
Ensio Hartikainen
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kasikymppinen ei ennakoi enää elämäänsä 10 vuodeksi eteenpäin varsinkin, kun 10 vuotta sitten ennakointi meni pieleen: tuolloin Hartikainen arveli jäävänsä pois yrityksen toiminnasta hyvissä ajoin ennen kuin täyttää 80.

– Sairastelin välillä pari vuotta, ja poika sanoi, että tee minkä jaksat. Nyt alkaa kunto olla taas sellainen, että pystyy reissaamaan. Mutta kyllä varmaan lähivuosina on jo lopetettava, ripeästi liikkuva mies toteaa.

Viimeksi yhtiön hallituksen puheenjohtaja oli kaivoskierroksella kaksi viikkoa sitten.

– Veri vetää yhä reissun päälle. Kävin läpi Siilinjärven, Sotkamon ja Talvivaaran kaivokset. Käyn aina katsomassa ja antamassa neuvoja, mitä nyt pystyn antamaan.

Kainuussa E. Hartikaisella on niin paljon reppumiehiä töissä, että yritys rakennutti heidän majoitustiloikseen nelikerroksisen kerrostalon Vuokattiin.

– Kun otetaan kaikki toimintomme huomioon, niin meillä on Kainuussa noin 200 työntekijää.

Uutena urakointikohteena yritys aloitti pari kuukautta sitten Raahen kultakaivoksella. Vastaavasti Siilinjärvellä työt ovat vähentymässä, kun E. Hartikainen ei jatka enää fosforikaivoksen pääurakoitsijana.

"Nyt alkaa kunto olla taas sellainen, että pystyy reissaamaan", Hartikainen kertoo.

"Nyt alkaa kunto olla taas sellainen, että pystyy reissaamaan", Hartikainen kertoo. Kuva: Mikko Makkonen

Espanjan aurinkorannikolla Fuengirolassa Hartikaisten oma lomatalo on odottanut korona-ajan kävijöitä. Hartikainen arvelee lähtevänsä lämpöön vaimonsa kanssa tammikuussa.

Miten toiminnan mies saa ajan kulumaan etelänmailla?

– Pelailen golfia, jos aika käy pitkäksi. Siellähän on talvi melkein kuin kesä Suomessa. Pisimmillään olen ollut siellä kolmekin kuukautta.

Joensuulainen pelaa golfia enimmäkseen Kontioniemen kentällä, mutta hän on myös kiertänyt vaimonsa kanssa asuntoautolla eri puolilla Suomea golfkenttiä testaamassa.

Outokumpulaislähtöinen, kaivoksissa urakoiva yrittäjä ja golfharrastaja lienee taustansa puolesta pätevä ja tasapuolisen sitoutunut henkilö kertomaan mielipiteensä siihen, pitäisikö Outokummun Hautalammen kaivos ottaa uudelleen käyttöön, vaikka se kutistaisi alueen golfkenttää. Vastaus on Hartikaisen varovaisuusperiaatteen mukainen:

– En ota asiaan kantaa, tehkööt, miten tykkäävät.

Ensio Hartikainen 80 vuotta
  • Syntynyt 30.10.1941 Outokummun Sukkulansalolla seitsenlapsiseen pienviljelijäperheeseen.

  • Perhe: vaimo, kolme tytärtä ja poika sekä 11 lastenlasta.

  • Asuu Joensuun Kanervalassa, kesämökki Viinijärvellä ja lomatalo Espanjan aurinkorannikolla Fuengirolassa.

  • Perustanut E. Hartikainen Oy:n, toimii yhtiön hallituksen puheenjohtajana. Yritys työllistää maarakennuksessa ja autoliiketoiminnassa noin 700 henkilöä.

  • Maarakennuksessa pääpaino on kaivosurakoinnissa ja autopuolella on toimipaikat Joensuussa, Kuopiossa, Kajaanissa ja Iisalmessa.

  • Harrastaa golfia.

  • Merkittävä metsänomistaja.

  • Kauppaneuvoksen arvonimi vuonna 2008.

  • Vietti 80-vuotisjuhliaan kutsutun vierasjoukon kanssa perjantaina 29.10. Kimmelissä Joensuussa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi