play

Poliisi: Juuassa Paalasmaan pääsaaressa on ainakin kaksi sutta – todennäköisesti poistuvat saaresta talvella

Todennäköisesti sudet poistuvat saaresta samalla tavalla kuin tulivatkin eli talvella jäitä myöten, poliisi kertoo. Kuvituskuva

Todennäköisesti sudet poistuvat saaresta samalla tavalla kuin tulivatkin eli talvella jäitä myöten, poliisi kertoo. Kuvituskuva Kuva: Jouni Turunen

Arttu Koistinen

Juuassa Paalasmaan saaristossa ja etenkin Paalasmaan pääsaaressa on tehty poikkeuksellisen paljon susihavaintoja kesän aikana, Itä-Suomen poliisin tiedotteesta ilmenee.

Saaristossa on noin kahdeksankymmentä asukasta ja noin kolmesataa kesämökkiä.

– Saarten pinta-ala on noin 27 neliökilometriä, ja sinne on mantereelta ainoastaan lossiyhteys, poliisi kertoo.

Yksittäinen susi teki yhdeksän pihakäyntiä toukokuun 25. ja kesäkuun 26. päivän välisenä aikana. Riistakeskus antoi 26. kesäkuuta karkotusluvan yhdelle saaressa havaitulle sudelle.

– Karkotusyritysten epäonnistuttua tehtävä siirrettiin poliisin johtovastuulle, ja poliisin päätöksen mukaisesti 14. heinäkuuta Paalasmaan pääsaarella lopetettiin urossusi ampumalla.

Ennen lopetusta eli kesäkuun loppupuolen ja heinäkuun puolivälin välisenä aikana suden todettiin tehneen kolmetoista pihakäyntiä. Lopetusyrityksiä oli yhdeksän, poliisi toteaa.

Poliisi piti mahdollisena, että saaressa voi olla naaras ja pentue tai yksittäinen susi.

Poliisin mukaan suden lopettamisen jälkeen saarelta tuli kuitenkin uusia havaintoja yksittäisestä sudesta riistakameroissa ja äänihavaintoja suden ulvonnasta.

Poliisi piti mahdollisena, että saaressa voi olla naaras ja pentue tai yksittäinen susi.

– Poliisi teki päätöksen palaamisesta karkottamiseen 20. heinäkuuta, ja samalla pyrittiin saamaan lisätietoa susien lukumäärästä, sukupuolesta ja mahdollisesta pentueesta jatkopäätösten ja toimintavaihtoehtojen tueksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kun yksi susi lopetettiin heinäkuussa, suden pihakäynnit asuttujen rakennusten läheisyydessä vähenivät merkittävästi. Muualta saaresta tehtiin kuitenkin edelleen runsaasti susihavaintoja, poliisi ilmoittaa.

– Toki susia tarkkailtiin poikkeuksellisen aktiivisesti. Elokuun alun havaintojen perusteella pääsaaressa on ainakin kaksi tai mahdollisesti kolme sutta. Kuviin tallentuneet sudet ovat aikuisia. Pennuista ei toistaiseksi ole havaintoja.

Poliisin mukaan tilanne pyritään pitämään viranomaisten hallinnassa muun muassa susien aktiivisella seurannalla, karkotuksilla ja tiedottamisella.

– Mikäli susien pihakäynnit ja kohtaamiset ihmisten kanssa lisääntyvät, tarvittaessa susien ihmisarkuutta lisätään lopettamalla yksittäinen susi.

– Poliisilain mukaan poliisimiehellä on oikeus ottaa kiinni ja viimesijaisena keinona lopettaa eläin, joka aiheuttaa vaaraa ihmisen hengelle tai terveydelle tai huomattavaa vahinkoa omaisuudelle taikka vakavasti vaarantaa liikennettä. Eläin saadaan lopettaa myös, jos sen hengissä pitäminen olisi ilmeistä julmuutta sitä kohtaan. Koko lauman lopettaminen ei ole poliisin oman ohjeistuksen mukaan mahdollista, poliisi toteaa.

Poliisin mukaan sudet eivät ole toistaiseksi aiheuttaneet vahinkoa koti- ja tuotantoeläimille.

Todennäköisesti sudet poistuvat saaresta samalla tavalla kuin tulivatkin eli talvella jäitä myöten, poliisi kertoo.

– Talvella myös eläinten karkottamiseen on huomattavasti paremmat mahdollisuudet kuin sulan maan aikaan. Talven ja jäiden tuloon on kuitenkin aikaa, eli poliisi suosittelee pitämään koirat alueella kytkettyinä sekä suojaamaan myös muut koti- ja tuotantoeläimet huolellisesti.

Poliisin mukaan sudet eivät ole toistaiseksi aiheuttaneet vahinkoa koti- ja tuotantoeläimille todennäköisesti saarten runsaan rusakko- ja hirvikannan takia.

– Susien karkotus- ja lopetusyritysten yhteydessä loukkaantui kuitenkin suurriistavirka-aputoiminnassa käytettyjä koiria.

Poliisi on pyytänyt Juuan kuntaa huomioimaan Paalasmaan petotilanteen ja tekemään tarvittavat lisäjärjestelyt koulukuljetusten turvaamiseksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi