play

Sairastuneelle lapselle on tärkeintä, että vanhemmat voivat olla lähellä

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ

Lapsen vakavan sairauden turva mahdollistaa läsnäolon ja vanhemman poissaolon töistä.

Lapsen sairastuminen on perheelle rankkaa kaikin puolin. Käytännön järjestelyissä voi tulla eteen monenlaista miettimistä. 

Kun perheen kotipaikka on Pohjois-Karjalassa, tilanne muuttuu entistä hankalammaksi, jos lapsi tarvitsee erikoishoitoa. Sitä ei useinkaan kodin lähellä voi saada. Joskus voi joutua tiuhaankin käymään Kuopion yliopistollisessa sairaalassa ja pisimmillään aina pääkaupunkiseudulla saakka.

Lastenpsykiatrian erikoislääkäri Liisa Viheriälällä on pitkä ura takanaan HYKSin Lastenklinkalla. Viheriälä on erikoistunut fyysisesti sairaiden lasten ja heidän perheidensä tukemiseen.

– Kun lapsi sairastuu vakavasti, hänelle kaikista tärkeintä on, että vanhemmat tai ainakin toinen heistä on lähellä, Viheriälä sanoo.

– Lapsen kanssa joutuu käsittelemään monia vaikeita asioita aina koulusta poissaolosta kuoleman kohtaamiseen.

Tukea tarvitsevat myös vanhemmat

Eritoten pienimmille lapsille kipu ja ero vanhemmista ovat isoimpia pelon aiheita. Kouluikäisiä pelottaa usein erilaisuus, he myös ymmärtävät kuoleman lopullisuuden. Teini-iässä mietitään jo tulevaisuutta, miten onnistuvat opiskelut tai työelämä ja perheen perustaminen.

– Kaikille yhteistä ja tärkeintä on aina vanhempien tuki.

Myös vanhemmat voivat raskaassa elämäntilanteessa uupua ja menettää toimintakykynsä. Sairauden merkitys lapselle ja perheelle ei aina riipu sairauden vakavuudestakaan, Viheriälä tietää.

Hyvä parisuhde voi auttaa selviämään lapsen sairastumisen aiheuttamista tunteista ja käytännön ongelmista. Yhtä hyvin yksinhuoltajalla voi olla toimiva tukiverkosto. 

– Paitsi koti, niin mummola kuin muut läheiset sukulaiset ja ystävät ovat tärkeitä tukijoita perheen arjen pyörittämisessä. Jos tukiverkkoa ei ole, erilaisten auttavien järjestöjen puoleen kannattaa kääntyä.

– Lääkäreillä ja erityisesti hoitajilla on tärkeä rooli tiedon jakajina ja toivon ylläpitäjinä.

LähiTapiola rakentaa kattavaa turvaa lapsiperheille

LähiTapiola on luonut uuden ja Suomessa ainutlaatuisen vakuutusturvan lapsiperheille.

– Lapsen vakavan sairauden turva antaa mahdollisuuden kummalle tahansa vanhemmista jäädä joksikin aikaa pois töistä, jos lapsi sairastuu vakavasti, palvelumyyjä Elisa Hämäläinen Joensuun Prisman LähiTapiolasta kertoo.

Vakuutuksen voi ottaa vuoden 2016 loppuun saakka ilmaiseksi.

– Sitä voi käyttää muun muassa kattamaan kuluja ja ansionmenetyksiä, joita työstä poissaolo aiheuttaa ja tasapainottaa näin koko perheen toimeentuloa. Sosiaaliturva ja muut vakuutukset kattavat vain rajallisesti perheelle aiheutuvia välillisiä kustannuksia. Lapsen vakavan sairauden turva täydentää tätä aukkoa, Hämäläinen sanoo.

– Tärkeintä on, että perheellä on mahdollisuus olla sairaan lapsen luona.

Turva on Ruotsissa ja Tanskassa laajasti käytössä, mutta Suomessa tätä vakuutusta eivät muut vakuutusyhtiöt tarjoa. 

Tietonurkka: Lapsen vakavan sairauden turva

- Vakuutuksen perusteella maksetaan päivärahaa, kun lapsi joutuu yli 12 tunniksi sairaalahoitoon. Korvausta voi saada myös vakavan diagnoosin tai lapselle jäävän pysyvän haitan perusteella.

- Korvauksilla voi kattaa esimerkiksi sairaalamatkojen ja majoituksen aiheuttamia kuluja tai käyttää vanhempien parhaaksi katsomalla tavalla hoidon järjestämiseen lapselle.

- Jos esimerkiksi diabetekseen sairastunut lapsi joutuisi sairauden alkuvaiheessa sairaalahoitoon ja siihen liittyvään kotihoitoon 20 päiväksi, maksettaisiin vakavan sairauden turvasta päivärahaa yhteensä noin 1 100 euroa ja kertakorvausta pysyvän haitan perusteella jopa 30 000 euroa.

- Lapsen vakavan sairauden turvaan kuuluu myös LähiTapiolan TerveysHelppi-palvelu.

  Sisältö on Karjalaisen yhteistyökumppanin tuottamaa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi