play

Aloittelevan sijottajan kannattaa käydä läpi nämä 5 asiaa

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ

Aloittelevan sijoittajan kannattaa ensiksi miettiä, miksi haluaa sijoittaa, miten pitkäksi ajaksi ja millaisia riskejä on valmis ottamaan. Kannattaa ottaa myös huomioon, miten paljon rahaa on laitettavaksi sijoitukseen ja miten paljon voi menettää ilman, että menetys aiheuttaa suuria ongelmia. 

Yleisesti sijoittaja pyrkii ostamaan halvalla ja myymään kalliilla. Kukaan ei kuitenkaan etukäteen tiedä varmaksi, milloin nämä hetket ovat käsillä. Eri sijoituskohteilla hetken parhaus vaihtelee.

Kuukausisäästämisellä helposti alkuun

Sijoittamisessa alkuun pääsee jo pienillä summilla. Sijoituksen ajoitukseen liittyviä riskejä saa tasattua, kun etenee pikkuhiljaa. Kuukausisäästäjän ei siis kannata jäädä odottamaan parasta hetkeä, vaan toimia heti!

Jos aikeissa on puolestaan sijoittaa isoja summia, oikeaan aikaan ostamisella on merkitystä. Ostot voi hajauttaa useampaan erään ja erilaisiin kohteisiin.

Turvallisia päätöksiä vai riskien ottamista?

Jokainen sijoittaja tarvitsee sekä turvallisia että riskipitoisia sijoituskohteita. Oma henkilökohtainen tilanne ratkaisee, missä suhteessa ja kuinka paljon erilaisiin sijoituskohteisiin kannattaa panostaa. Jos esimerkiksi työpaikan säilyminen vaikuttaisi epävarmalta, kannattaa painottaa turvallisuutta, ainakin jos varallisuutta ei ole kovin paljon.

Jokaisella sijoittajalla työllisyystilanteesta riippumatta kannattaa olla muutaman kuukauden nettopalkkaa vastaava summa sijoitettuna helposti nostettavissa oleviin, riskittömiin tai matalariskisiin kohteisiin, kuten säästötilille, määräaikaistalletuksiin tai matalan riskin rahastoihin. Puskurirahan tehtävä ei ole tuoda suurta tuottoa, vaan turvallisuutta. Kun puskuri on kasvanut sopivaksi, voi ryhtyä miettimään paremman tuoton tavoittelua.

Sopiva riski riippuu suunnitellusta sijoitusajasta ja omasta kärsivällisyydestä. Koska tuoton tavoittelu tarkoittaa riskin ottamista, on kuviteltava, miltä sijoituksen mahdollinen arvonlasku tuntuisi.

Sijoituskohdetta ei kannata valita kivan nimen tai aikaisemman tuoton perusteella. Jos on kokemusta vain pankkitileistä, ensimmäinen askel arvopaperisijoituksiin kannattaa ottaa hillitysti. Epävarmoissa tilanteissa kaikkia rahoja ei kannata suunnata osakemarkkinoille. Riskipitoisempia sijoituskohteita voi lisätä sitten, kun kokemusta ja itsetuntemusta on karttunut riittävästi.

Miten sijoitus käytännössä tehdään?

Sijoittajan olisi aina hyvä käydä asiantuntijan kanssa läpi sijoittamisen kokonaissuunnitelma, jossa kartoitetaan muun muassa asiakkaan tavoitteet ja toiveet sekä elämäntilanne.

Useasti asiakas hakee sijoituksillaan ennalta arvattavuutta, jotta rahat voidaan laittaa kiinni kohteeseen vastuullisesti. Esimerkiksi LähiTapiolassa asiakkaiden varoja laitetaan ainoastaan kohteisiin, joihin yhtiö on itsekin sijoittanut. 

Kun asiakkaan kokonaissuunnitelma on käyty läpi, seuraavaksi kannattaa aloittaa vertailu.

Huomiota kannattaa kiinnittää ainakin seuraaviin asioihin:

Kulut. Mitä kertaluonteisia kuluja tulee ostoista ja myynneistä? Entä minkälaisia jatkuvia kuluja kohteilla on?

Verotus. Miten ostot ja myynnit verotetaan? Esimerkiksi vakuutussijoittamisen verotus poikkeaa sijoitusrahastojen verotuksesta. 

Aikaisempi tuottohistoria. Historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta tuotosta, mutta se kertoo jotain sijoituksia hoitavan tahon organisaation osaamisesta. Keikkuuko sijoitusrahasto vertailuryhmänsä kärjessä vai hännillä? Sijoitusrahastojen vertailu onnistuu esimerkiksi Morningstar.fi -sivustolla.

Palveluntarjoajan luotettavuus. Minimivaatimuksena on, että palveluntarjoajalla on asianmukainen toimilupa ja että se on Finanssivalvonnan alaisuudessa.

Vastuullisuus. Vastaako palveluntarjoajan ja sijoituskohteen arvomaailma omaasi?

Kun suunnitelma on käyty läpi, asiantuntijalta saa sekä ajallisen että euromääräisen ratkaisuehdotuksen.

Lisätietoja sijoittamisesta löydät LähiTapiolan verkkosivuilla

  Sisältö on Karjalaisen yhteistyökumppanin tuottamaa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi