play

Suomalaiset ottavat yhä enemmän lainaa ilman vakuuksia

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ

Mainos. Suomen Pankin tilaston mukaan suomalaiset ottavat tuplasti viime vuotta enemmän lainaa ilman vakuuksia.

Vuoden 2016 maaliskuussa vakuudettomien kulutusluottojen kasvuvauhti oli 7,1 % ja nyt vastaava luku on jo lähes 14 %. Uusia vakuudettomia kulutusluottoja nostettiin viimeisen vuoden aikana yhteensä 242 miljoonan euron edestä, joka on ennätyspaljon. Vakuudettomien kulutusluottojen takaisinmaksuaika on myös pidentynyt. Tänä vuonna otettujen vakuudettomien kulutusluottojen keskimääräinen takaisinmaksuaika on 12 vuotta 8 kuukautta, kun vielä kuusi vuotta sitten vastaavan suuruiset lainat maksettiin takaisin alle kahdeksassa vuodessa.

Suurella velkataakalla saattaa olla odottamattomia vaikutuksia. Suomen Pankki arvioi vakuudettomien lainojen suosion johtuvan korkojen laskusta. Alkuvuonna vakuudettomien kulutusluottojen keskikorko oli 4,97 %, kun se vielä viime vuonna oli lähes prosenttiyksikön verran korkeampi. Voimme siis todeta, että laina on tällä hetkellä halpaa ja sitä otetaan entistä useammin.

Myös maksuhäiriöt ovat lisääntyneet

Vaikkakin suurin osa suomalaisista selviytyy lainojen maksueristä ilman ongelmia, niin pienempituloisille vakuudettomat kulutusluotot aiheuttavat taloudellisia ongelmia. Viime vuoden lopulla Suomessa olikin jo lähes 400 000 maksuhäiriöistä henkilöä. Lainan takaisinmaksamisesta johtuviin maksuhäiriöihin vaikuttaa varmasti osaltaan se, että suomalaiset eivät vertaile ja kilpailuta lainojaan. Tämä ilmenee esimerkiksi Finanssialan teettämästä Säästäminen, luotonkäyttö ja maksutavat tutkimusraportista. Raportin mukaan suomalaisista peräti 39 prosenttia aikoo ottaa kulutusluottotarjouksen ainoastaan yhdestä pankista, ja 64 prosenttia ihmisistä aikoo pyytää lainatarjouksen korkeintaan kahdesta pankista. Suurempia asuntolainoja kilpailutetaan kuitenkin hieman hanakammin, sillä 58 % kyselyyn vastanneista aikoi kilpailuttaa asuntolainan kahden tai useamman pankin välillä.

Kaaviosta näet, kuinka monta pankkia ihmiset aikoivat kilpailuttaa:


Lähde: Säästäminen, luotonkäyttö ja maksutavat, Finanssiala ry, 2017.

Lainojen vertailu kannattaisi tehdä aina

Lainavertailu kannattaa tehdä, sillä vakuudettomien lainojen koroissa ja kokonaiskustannuksissa on eroja luotonantajien välillä. Esimerkiksi tällä hetkellä Nordean 5 000 euron vakuudettoman luoton todellinen vuosikorko on 11,3 %, laina-ajan ollessa 5 vuotta. Osuuspankilla vastaavan lainan todellinen vuosikorko on puolestaan 10,3 %. Osuuspankin kautta otettu vakuudeton kulutusluotto tulisi siis reilut 100 euroa halvemmaksi kokonaiskustannuksiltaan. Satasen säästö ei välttämättä tunnu paljolta viidessä vuodessa, mutta suuremmissa lainoissa ero alkaa jo näkyä. Kilpailuttamalla löydät edullisinta lainaa ilman vakuuksia.

Pyydä lainatarjous kaikista saatavilla olevista lainapalveluista

Lainan kilpailutuksella vakuudettoman lainan saa lähes aina edullisimpaan hintaan. Siksipä laina kannattaakin kilpailuttaa kaikkien lainapalveluiden kesken. Nykyisin lainan kilpailutusta ei tarvitse enää tehdä manuaalisesti, sillä siihen on olemassa ilmaisia lainan kilpailutus- ja vertailupalveluita. Näissä palveluissa sinun tarvitsee ainoastaan täyttää yksi lainahakemus tarvittavine tietoineen, jonka jälkeen palvelu välittää sen eteenpäin pankeille ja rahoitusyhtiöille.

Lainan kilpailutuksen voit tehdä ilmaiseksi Lainanvälittäjä.fi -sivuston kautta. Kyseessä on Suomessa, Ruotsissa sekä Norjassa toimiva lainojen kilpailutukseen erikoistunut palvelu, joka auttaa sinua löytämään edullisinta lainaa ilman vakuuksia. Lainanvälittäjä toimii yhteistyössä useiden kotimaisten pankkien kanssa. Verkkopalvelu on helppo tapa löytää halvin vakuudeton pikalaina, kulutusluotto, autorahoitus tai yhdistelylaina. Lainahakemuksiin vastataan 15 minuutin sisällä, ja parhaimmillaan laina on pankkitililläsi vielä saman päivän aikana.

Sisältö on Karjalaisen yhteistyökumppanin tuottamaa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi