play

Muuttuva työelämä haastaa osaamista - löytyykö sinun työyhteisöstäsi edelläkävijöitä?

Kaupallinen yhteistyö: Avoin yliopisto

Mainos: Millaista on tulevaisuuden työ, ja millaista osaamista se vaatii? Itä-Suomen yliopiston Avoin yliopisto on hakenut uudenlaisilla toimintatavoilla vastauksia työelämän osaamistarpeisiin ja valmiuksiin, joita työntekijät tarvitsevat muuttuvassa työelämässä.

Yhteinen visio tulevaisuudesta vaatii ennakointityötä, jonka yhtenä mittarina voidaan pitää työelämän ja koulutuksen vastaavuutta. Olemme tehneet vuosien ajan tavoitteellista työtä tarjontalähtöisen koulutuksen muuttamiseksi kysyntälähtöiseksi, jotta myös työelämän tarpeisiin vastaavia opintoja on mahdollista löytää laajasta opetustarjonnastamme. Viime vuosien kokemukset työnantajien kanssa tehdystä yhteistyöstä ja osaamistarvekartoituksista ovat olleet rohkaisevia. Tätä kehittämistyötä olemme tehneet yhdessä yliopistomme tiedelaitosten kanssa. Sen lisäksi teemme yhteistyötä noin 50 muun oppilaitoksen kanssa ympäri Suomea. Tavoitteena on korkeakouluopetuksen työelämäläheisyys ja uudenlaisen toimintamallin rakentaminen tarvelähtöiselle koulutukselle.

Rakenna oma koulutuspolkusi tai valitse valmis osaamiskokonaisuus

Tiiviimmän työelämäyhteistyön myötä johtajat ovat vahvistaneet valmiuksiaan ohjata kehityskeskusteluissa potentiaaliset työntekijät päivittämään osaamistaan. Myös maksuttomat infotilaisuudet työpaikoilla ovat toimineet hyvänä ponnahduslautana oman osaamisen kehittämiseen, useat työntekijät ovat sitä kautta innostuneet kouluttautumaan esim. johtamispolulle. Monilla työpaikoilla oppimistehtävien tekemiseen on voinut käyttää työaikaa, tällöin oppimistehtävät ovat olleet soveltavia ja niiden avulla on voinut tehdä esimerkiksi markkinointisuunnitelman tai työhyvinvoinnin kehittämissuunnitelman omalle työpaikalleen. Avoimen yliopiston opinnoissa ylivoimaisesti parhaimmaksi asiaksi on nostettu se, että opinnot pohjautuvat uusimpaan tutkittuun tietoon. Näin kouluttautuva työntekijä tuo uusimman tiedon koko työyhteisön käyttöön.

Olemme koonneet myös valmiita osaamiskokonaisuuksia, jotka vastaavat täsmällisesti erilaisiin koulutustarpeisiin. Ne ovat työelämän ja osaamisen kehittämisen tarpeista rakennettuja kokonaisuuksia. Monitieteiset ja eri laajuiset osaamiskokonaisuudet muodostuvat eri oppiaineiden yksittäisistä opintojaksoista. Tällaisia kokonaisuuksia ovat mm. Henkilöstötyön orientoivat opinnot, jotka antavat yleiskuvan henkilöstötyön keskeisistä osa-alueista sekä Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen osaamiskokonaisuus, jossa tarkastellaan peruskäsitteitä, rakenteita ja terveyden edistämisen laajaa toimintakenttää. Yhä suuremmassa määrin monikulttuurisuus ja sen ymmärtäminen on arkipäivää monessakin työyhteisössä globalisaation ja maahanmuuton seurauksena, myös näihin kysymyksiin vastaavia opintoja löytyy avoimen laajasta tarjonnasta. Olemme koonneet valmiiksi ammatilliseen kehittymiseen liittyviä opintoja eri ammattiryhmille verkkosivuillemme, ne soveltuvat erittäin hyvin myös henkilöstökoulutukseksi yrityksissä.

Tarinoita elävästä elämästä – miksi valintani on Avoin yliopisto

Mervi Parviainen, rehtori, Pelastusopisto ”Aloitin hallinto-oikeuden opinnot avoimessa yliopistossa 17 vuotta sitten. Avoimen yliopiston väylän kautta pääsin varsinaiseksi opiskelijaksi ja suoritin kandidaatin, maisterin ja tohtorin tutkinnot hallintotieteistä.

Parasta avoimessa yliopistossa on joustavuus: voi opiskella omaan tahtiin ja omien tarpeiden mukaan juuri niitä aineita, joita haluaa. Avoin yliopisto toimii myös ajasta ja paikasta riippumattomasti sekä tarjoaa opintoväylän niin pitkälle kuin itse haluaa mennä, aina tohtoriksi saakka.

Nykyisin työskentelen Pelastusopiston rehtorina. En olisi tässä tehtävässä ilman avointa yliopistoa. Avoin yliopisto on myös aktiivinen kumppani, kun työnantajana valitsen koulutusta. Tarjonnasta voidaan räätälöidä koulutusta juuri työnantajan tarpeita vastaavaksi.”

Sari Hänninen, Kuopio ”Olen tehnyt pitkän työuran hoitoalalla, ja haluan kehittää omaa ammattitaitoani avoimessa yliopistossa. Itä-Suomen yliopisto oli helppo valinta, kun asun Kuopiossa ja suosin lähiyliopistoa. Täällä on monipuoliset opintokokonaisuudet ja laadukasta opetusta.

Aluksi ajatus oli päivittää ammattitaitoa, mutta opinnot ovat vieneet mennessään. Syksyllä pääsin avoimen väylän kautta tutkinto-opiskelijaksi hoitotieteen laitokselle, pääaineena hoitotieteen johtaminen. Myös tietotekniikkataitoni ovat kehittyneet valtavasti. Olen oppinut etsimään ja hyödyntämään tietoa omassa työssäni.

Avoimessa yliopistossa pystyy opiskelemaan omien aikataulujen mukaan joustavasti töiden ohella. Opintotarjonta on laaja, ja opiskelu on itsenäistä. Suosittelen lämpimästi avoimen yliopiston opintoja kaikille.”

 
Avoin yliopisto on osaava kumppani yrityksesi henkilöstön koulutustarpeisiin.
Ota yhteyttä työelämäyhteistyöstä vastaavaan suunnittelijaan Ulla Kekäläiseen, ulla.kekalainen@uef.fi niin kartoitetaan yhdessä henkilöstösi osaamisen kehittämismahdollisuuksia.Sisältö on Karjalaisen yhteistyökumppanin tuottamaa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi