play

Korkeakoulujen yhteishaku alkaa - 7 vinkkiä vanhemmille

Kaupallinen yhteistyö: KARELIA

Mainos. Korkeakoulujen yhteishaku järjestetään 14 – 28.3.2018. Korkeakoulujen sähköisessä hakujärjestelmässä hakija valitsee kuusi hakukohdetta ja laittaa ne ensisijaisuusjärjestykseen. Onko sinun nuoresi valmis valitsemaan?

Jatko-opiskelupaikan valinta on yksi elämän merkittävimmistä päätöksistä. Mitä paremmin hakija on perillä siitä, minne haluaa ja omista mahdollisuuksistaan tulla valituksi, sitä lähempänä hän on opiskelupaikkaa.

Vanhemmalle hakuaika on usein vähintään yhtä jännittävää aikaa kuin nuorellekin. Jokainen vanhempi toivoo, että nuori löytää mieleisensä alan. Suomessa nuoret tekevät tulevan ammatin ja opiskelupaikan valintansa itsenäisesti, mutta vanhemmat voivat siitä huolimatta olla apuna ja tukena elämän avainpäätöksessä.

Tässä parhaat vinkit Karelia-ammattikorkeakoulun opinto-ohjaajilta:

1. Tue nuorta koko valintaprosessin ajan. Kuuntele, keskustele ja auta nuorta tekemään valintansa oikeisiin tietoihin perustuen. Oikeita tietoja koulutuksista löytyy Opintopolku.fi -palvelusta, joka toimii myös hakujärjestelmänä.

2. Ole kärsivällinen ja pyri vahvistamaan nuoren toiveita ja ajatuksia. Sinä tunnet lapsesi parhaiten: Millainen hän on ihmisenä, sellainen hän on myös hakijana.

Opettele myös sietämään epävarmuutta. Et voi hakea nuoren puolesta, ja hänen itsenäistymiseensä kuuluu osata hoitaa asia itse. On tärkeää, että erotat toisistaan tuen ja vaikuttamisen, ja pidättäydyt jälkimmäisestä. Pysy lähellä, mutta älä tuppaudu!

3. Hyviä tapoja auttaa epävarmaa nuorta ovat esimerkiksi mielikuvaharjoittelu ja toiveiden ammatissa toimivien haastatteleminen. Hyvä on myös miettiä aloja, joissa ei näe itseään työskentelemässä. Silloin nuorella on mahdollisuus tehokkaammin arvioida itselleen mieleisiä koulutusvaihtoehtoja. Pura vääriä mielikuvia. Jos tietty ammatti näyttää tavoittelemisen arvoiselta, kysy miksi. Jos saat vastaukseksi, että suositussa televisiosarjassa ammatti näyttää houkuttavalta, on syytä etsiä lisää tietoa.

4. Tutkinto on eri asia kuin työura. Auta nuorta ymmärtämään ero niiden välillä. On ammatteja, joissa on selkeät standardoidut vaatimukset, esimerkiksi sairaanhoitajan tai erilaiset suunnitteluinsinöörin tehtävät. On kuitenkin tyypillistä, että esimerkiksi restonomi, tradenomi tai medianomi voivat sijoittua hyvinkin monenlaisiin työtehtäviin keskenään poikkeaviin työympäristöihin.

5. Korkeakouluun haetaan monenlaisella taustalla. Ammattikorkeakouluun voi hakea ammatillisella tutkinnolla, kaksoistutkinnolla tai ylioppilastutkinnolla. Korkeakoulun valinnassa kannattaa miettiä, millainen oppija nuori on. Ammattikorkeakouluopinnot sisältävä teoriaopintojen lisäksi paljon työelämässä harjoittelua ja valmistavat ammattiin. 

6. Selvitä yhdessä nuoren toiveiden koulutuksen valintaperusteita ja pisterajoja ja auta häntä selvittämään omia mahdollisuuksiaan päästä koulutukseen.Korkeakoulujen verkkosivut ja Opintopolku.fi tarjoavat paljon tietoa valintaperusteista, todistusten pisteytyksistä ja valintakokeista.

Valintaperusteet ja todistuspisteytykset voivat vanhemmastakin tuntua vaikeaselkoisilta. Silloin voi olla yhteydessä korkeakoulun hakijapalveluihin, josta saa lisätietoa. Esimerkiksi Karelia-ammattikorkeakoulun hakijapalveluihin saa yhteyden verkkosivujen chatissa, puhelimitse ja sähköpostitse. Aina kannattaa kysyä!

7. Hätiköiminen tärkeässä valinnassa ei kannata. Korkeakoulut järjestävät paljon avoimen korkeakoulun opintoja, joissa hakija pääsee tutustumaan tutkinnon tarjoamiin mahdollisuuksiin opiskelemalla tutkintoon kuuluvia opintoja. Esimerkiksi Karelia-ammattikorkeakoulun tarjoamissa Väyläopinnoissa nuori voi ilman hakemispakkoa tai suorituspaineita tutustua jo toisen asteen opintojen aikana ammattikorkeakouluopintoihin.

Sisältö on Karjalaisen yhteistyökumppanin tuottamaa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi