play

Auton keväthuoltoon 5 ammattilaisen vinkkiä

Kaupallinen yhteistyö

Mainos. Kevään tullen lumien sulaessa on aika tarkistaa myös menopelin kunto. Teiden sulaessa on autoon vaihdettava kesärenkaat. Samalla on hyvä tilaisuus tehdä autoon keväthuolto.

Keväthuollossa kannattaa huomioida ainakin seuraavat asiat Öljypisteen asiantuntijoiden mukaan:

1. Auton pesu

Keväällä suolauskauden päätyttyä on erittäin tärkeää pestä talven aikana kertynyt tiesuola pois auton maalipinnoilta ja alustasta. Myös auton vahaus kannattaa tehdä keväällä. Hyvin huollettu maalipinta säilyy pidempään ruostumatta.

2. Öljynvaihto

Talven kylmyys ja talvikäynnistykset rasittavat auton moottoria ja myöskin moottoriöljyn voitelukyky huononee. Auton moottoriöljyt suositellaan vaihdettavaksi keväällä, jos öljynvaihtoväli alkaa jo muutenkin lähestyä. Uudet öljyt voitelevat moottorin myös kesähelteillä. Nykypäivänä auton moottoriöljyjen vaatimukset ovat monesti automerkkikohtaisia ja varmimmin autoonsa saa oikeat öljyt asiantuntevilta öljynvaihtoyrityksiltä. Jos öljynvaihto ei ole vielä ajankohtainen niin öljyn määrä pitää ainakin tarkistaa. Myös auton muiden nesteiden kuten jäähdytinnesteen ja jarrunesteen taso kannattaa tarkistaa samalla.
Öljypisteellä voit vaihdattaa autosi öljyt ja muut nesteet aikaa varaamatta. Öljynvaihto vie yleensä alle puolituntia.

Ohjeet öljymäärän tarkastukseen voit katsoa alla olevalta videolta:

3. Suodattimien vaihto

Öljynvaihdon yhteydessä kannattaa tarkistaa ja vaihtaa likaantuneet suodattimet. Erityisesti keväällä kannattaa vaihtaa ilmansuodatin ja raitisilmasuodatin. Ilmansuodatin suodattaa auton moottorin tarvitseman ilman ja puhdas suodatin säästää myös polttoainetta.
Puhdas raitisilmasuodatin varmistaa että auton sisäilman laatu pysyy raikkaana. Tämä on erityisen tärkeää keväällä ja alkukesästä kun siitepölykausi on pahimmillaan ja katupölyäkin on paljon ilmassa. Talven jäljiltä raitisilmasuodatin voi olla kostea ja pahimmillaan homeessa.

4. Jarrujen kunnon tarkistus

Jarrujen toiminta on yksi tärkeimpiä asioita auton turvallisuuteen liittyen. Renkaiden vaihdon yhteydessä on hyvä tarkistaa samalla myös jarrupalojen ja levyjen kunto. Jos jarrupalat ovat pahoin kuluneet kannattaa ne vaihtaa ennen kuin ne kuluvat loppuun. Loppuun kuluneet jarrupalat syövät usein myös jarrulevyt vaihtokuntoon. Lue tästä lisätietoa jarruhuollosta.

5. Ilmastointihuolto

Auton ilmastoinnin toimivuus kannattaa tarkistaa ennen kesää ja tarvittaessa huollattaa se. Kokemustemme mukaan ihmiset havahtuvat ilmastointilaitteiden ongelmiin vasta hellepäivinä, kun autossa on liian kuuma. Silloin on yleensä muutkin liikkeellä ja aikaa ilmastointihuoltoon on vaikeampi saada. Huollata ilmastointilaitteesi jo alkukesästä ja säästyt hellepäivien tukalalta ololta.

Automaattivaihteiston öljynvaihto

Uudemmissa autoissa on usein automaattivaihteisto. Sen öljynvaihto kannattaa tehdä ajoissa, jolloin säästytään usein kalliilta korjaukselta. Nykyisin automaattivaihteiston öljynvaihto tehdään koneellisesti, jolloin öljytilavuudesta vaihdetaan 100 %. Vaihteisto kannattaa ensin puhdistaa kemikaaleilla. Alla olevassa videossa kerrotaan mm. vaihteistoöljynvaihdon tärkeydestä ja siinä käytetyistä kemikaaleista.

Sisältö on Karjalaisen yhteistyökumppanin tuottamaa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi