play

Silmäniloa ja hyvää sisäilmaa!

Kaupallinen yhteistyö

Mainos. Joensuun Penttilään kohoaa kolme terveellistä, turvallista ja sisäilmaltaan miellyttävää massiivitiiliharkkokerrostaloa. Uudisrakennusten periaate on ”pitkää ikää mahtavilla näköaloilla.”

Joensuun Penttilään nousevissa rakennuksissa hyödynnetään uusia rakennustekniikoita ja alan innovaatioita. Yksi tällainen rakennuskohde on piakkoin rakennettava kolmen asuinkerrostalon ja kahden yhtiön kokonaisuus, Penttilän Sanus ja Firmus.

Ensimmäisessä rakennusvaiheessa tontille nousee 29 uutta asuntoa, ja asukkaat taloyhtiö saa vuoden päästä juhannuksena. Kerrostaloihin tulee useita luovia ratkaisuja, kuten massiivitiiliharkkorunko, älykkäät energiajärjestelmät, sähköautojen latauspaikat ja ulkopuolistenkin vuokrattavissa oleva pihasauna.

Asuntoja väljällä mitoituksella

Kesälahden Rakennuksen toimitusjohtaja Janne Muttonen kertoo, että Penttilän Sanuksen asunnot on suunniteltu väljiksi. Joensuun kaupungin tontinluovutuskilpailun yksi lähtökohta oli suurempi asuntojen keskipinta-ala, joten kohteessa on myös perheasuntoja. Myös suunnittelusta vastanneen Arkkitehtitoimisto K2S:n arkkitehti Mikko Summanen liputtaa isomman pinta-alan puolesta.

– Kyllä tietty väljyys asunnossa on myös asumisen laatua, hän kiteyttää.

Innoittajana Pielisjoki

Penttilän Sanuksen lähtökohtana on toiminut Pielisjoki.

– Paikka on todella inspiroiva. Suunnittelimme rakennukset niin, että suurimmasta osasta asuntoja on näkymä joelle. Myös asuntojen isot parvekkeet ovat jokinäkymällä, Summanen kertoo.

Uutta ajatusmallia Penttilän Sanuksessa edustaa yhteisöllinen, puurakenteinen sauna.

– Yhteisöllisyys on tämän ajan ilmiö, joka pohjautuu menneisyyteen, jolloin pien- ja korttelisaunat olivat tavallisia.

Arkkitehtuuriltaan Penttilän Sanus on yhdistelmä pelkistettyä, modernia rakentamista ja villiä luovuutta. Hillittyihin rakennuksiin yhdistyy ripaus taiteellisuutta, kun piha toteutetaan rakennuksiin sopivalla, mutta sopivasti rajoja rikkovalla kiveyksellä. Pihan sinivihreä kiveys on saanut innoituksensa joesta ja kuvastaa abstraktisti virtaavaa vettä.

Asukkaiden terveys ykkössijalla

Yksi tärkeimmistä suunnittelun lähtökohdista on ollut hyvä ja laadukas rakentaminen ilman turhia kommervenkkeja. Summanen halusi hyödyntää rakennuksessa vanhoja, hyväksi havaittuja tapoja ja yhdistää ne moderneihin ratkaisuihin. Massiivitiiliharkko on yksi näistä uusvanhoista ratkaisuista.

– Suomessa on ollut sen verran ongelmia rakennusten sisäilmassa ja rakenteiden terveellisyydessä, että selkeät ja turvalliset ulkorakenteet ovat tervetulleita, Summanen pohtii.

Tiilivalmistaja Wienerbergin rakennustekninen johtaja Juha Karilainen selventää, että kennomainen massiivitiiliharkko eroaa muista nykyrakenneratkaisuista nimenomaan yksinkertaisen rakenteensa puolesta.

– Nykyisin seinät ovat pääsääntöisesti sandwich -tyylillä kerroksittain rakennettu. Tässä koko ulkoseinä rakennetaan 50 sentin paksuisesta, yhdestä materiaalista. Ei höyrysulkuja, katkaisevaa lämmöneristekerrosta, levytyksiä ja niin edelleen. Penttilän Sanuksen ulkoseinät tulevat siis olemaan paksua harkkoa, jossa on ulkopinnassa vain rappaus ja sisäpinnassa tasoite sekä hengittävä sisämaali. Karilainen sanoo, että yksinkertaisuudesta huolimatta seinärakenteella on hyvä lämmöneristysarvo. Ennen kaikkea se tasaa hyvin sekä lämpötilan että kosteuden vaihteluita niin kesällä kuin talvellakin, ja kansan kielellä voidaan puhua hengittävästä ulkoseinärakenteesta.

– Mikä tärkeintä, seinärakenne on asukkaan kannalta sitä turvallisempi, mitä vähemmän siinä on kerroksia, hän tiivistää.

Asunto Oy Penttilän Sanus ja myöhemmin rakennettava Firmus nousevat aivan Ylisoutajan sillan viereen. Näkymät kirkkopuistoon ja Pyhäselälle ovat kaupungin parhaat.

Penttilän Sanukseen tulee erillinen, yhteisöllinen pihasauna, joka on käytössä 24/7. Saunavuorot varataan kännykällä. Saunomiseen luksusta tuo oleskelutila ja parvekkeelta avautuva jokinäkymä.

Kesälahden Rakennus Oy

- Vuonna 1975 perustettu perheyritys, jonka sisaryrityksenä oli Kesälahden Maansiirto Oy.
- Yritysten perustajina olivat Kalervo Jaatinen, Veikko ja Pekka Karjalainen
- Kesälahden Rakennus toimii koko Itä-Suomen alueella
- Toimii perinteisen talonrakentamisen lisäksi korjausrakentamisessa, gryndausurakoinnissa ja teollisuusrakentamisessa
- Tällä hetkellä yhtiöllä on käynnissä Penttilän Sanuksen lisäksi mm. kerrostalohanke Joensuun Ellille ja keittämön laajennus Enocellin sellutehtaalle.
- Liikevaihto vuonna 2017 oli n. 8 milj. euroa, kuluvan vuoden budjetoitu liikevaihto on n. 12 milj. euroa.

Sisältö on Karjalaisen yhteistyökumppanin tuottamaa. 

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi