play

Ovatko perhekuvasi varmasti tallessa?

Kuvien katselu tietokoneruudulta koetaan epämiellyttävänä tilanteena, kun taas kuva-albumien rauhaisa selailu kiinnostaa. Kiti, 15, katselee mielellään kuvia esimerkiksi lapsuudestaan. Hän myöntää, että kuvia ei tule juurikaan katseltua tietokoneelta.

Kuvien katselu tietokoneruudulta koetaan epämiellyttävänä tilanteena, kun taas kuva-albumien rauhaisa selailu kiinnostaa. Kiti, 15, katselee mielellään kuvia esimerkiksi lapsuudestaan. Hän myöntää, että kuvia ei tule juurikaan katseltua tietokoneelta.

Kaupallinen yhteistyö

Valtava osa meistä säilyttää valokuvia tietokoneiden syövereissä, vaikka on varmaa, että kuvat tulevat häviämään koneiden hajottua. Säilytä kuvasi oikein ja jätä muisto jälkipolville.

Kuvanmaailmaan Joensuussa astuu päivittäin itkeviä äitejä. He kertovat, että tietokoneen kovalevy poksahti, eikä lapsesta ole kuvia tallessa. Valokuvausliikkeen omistaja Vesa Kuukka onkin huolissaan tietokoneilla säilytettävistä kuvamassoista, vaikka on tiedossa, että kuvatiedostot häviävät helposti tietokoneen sisäisen tai ulkoisen kovalevyn hajotessa. Elektroniikan elinikä on vain ykkösvuosia, ja varmuuskopioidenkin jatkuva teettäminen on työlästä.
- On ihan varmaa, että tämän hetken kovalevyt ja tallennusmuodot eivät toimi 10–20 vuoden päästä, Kuukka sanoo.
Eniten tilanne harmittaa tulevien sukupolvien puolesta, jotka jäävät ilman kuvia.
- Jokainen meistä katsoo mielellään isovanhempien kuvia, joten miksi meidän jälkipolville ei anneta samaa mahdollisuutta? Minua säälittää lapset, joiden kuvia ei teetetä paperille, sillä he eivät tule näkemään lapsuutensa kuvia.

Vain kuvia, joita käytetään, ovat hyödyllisiä

Eri laitevalmistajien ja verkkoyhtiöiden tarjoama pilvipalvelintila on Vesa Kuukan mukaan myös ongelmallinen.
- Usein pilvipalvelin kuitenkin pienentää kuvat niin pieniksi, ettei niitä voi teettää enää kuviksi.
Hän pohtii, ketä kuvat pilvessä ilahduttavat.
- Todella suuri ongelma on, että monet ottavat kuvia vain tietokonetta varten. Vain kuvista, joita käytetään ja katsellaan, on hyötyä. Pilvipalvelin kuvien tallennuspaikkana on vain puhdasta bisnestä.

Yksinkertaisin lahja on usein vähätelty

Paperivalokuvien suosio on alkanut nousta aallonpohjasta. Etenkin nuoriso on innostunut paperivalokuvista, ja usein Kuvanmaailmassa onkin koulupäivän jälkeen käymässä useamman nuoren kimppa tilaamassa kuvia.
Osa asiakkaista tilaa satoja kuvia – näitä ovat joko paljon kuvaavat harrastajat tai harvemmin tilaava asiakas. Liikkeeseen tulee usein myös iäkkäämpiä asiakkaita, jotka tuovat yhden kännykkäkuvan lapsenlapsesta kehitettäväksi.  He eivät halua kännykkäkuvaa lapsenlapsesta, vaan he haluavat katsella kuvia albumeista tai kehystettynä.
- Se on iäkkäiden sosiaalinen media, kun katsellaan niitä kuvia yhdessä naapurin kanssa.
- Yksinkertaisin lahja on kuva arkielämästä ja lapsista. Kukkapuska lakastuu nopeasti, mutta kuvia mummi katselee pitkään.

Kiinnitä huomiota kuvanlaatuun

Paperivalokuvat saa nykyisin teetettyä melkeinpä mistä vain – Facebookista, Instagramista, Bluetoothilla tai kaapeleilla kännykästä, kamerasta, muistikortilta tai ihan perinteisestä filmirullasta. iPhonellekin sopiva WiFi-yhteys on tulossa. Kuvanmaailman kuvankehitys onnistuu myös netin kautta, ja kuvatuotteita on tarjolla iso kirjo perinteisten paperikuvien rinnalla.
Paperikuvissa on laatueroja riippuen siitä, missä ja miten kuva kehitetään. Valokuvien hankinta on kuin pizzan valinta: sama asia, ostaako kaupan hyllystä valmispizzan vai käsin tehdyn pizzerian pizzan. Suuret valokuvayritykset voivat kilpailla ainoastaan hinnalla.
- Niissä tuotteita tehdään isoja määriä samoilla asetuksilla. Kun kuvankorjailua ei ole, ei päästä laadullisesti samaan tasoon kuin pienemmissä liikkeissä, Vesa Kuukka selventää.
Kun hinta menee alas, myös materiaaleista tingitään. Isoin rooli on valokuvapaperin laadulla, joissa myös isot hintaerot.
- Meillä teetetty paperikuva kestää aikaa. Erään alan tutkimuksen mukaan paperivalokuvassa ei ole silmiin havaittavia muutoksia 100 vuoteen.
Kuukka mainitsee vielä, että paikallisen liikkeen käyttäminen on ekologinen teko.
- Meille pieni hiilijalanjälki on tärkeää. Kuljetettavat kuvapaketit ympäri maata ovat alallamme melko merkittäväkin ympäristön kuormittaja. Myös työpaikkojen säilyminen paikkakunnalla on mahdollista ainoastaan, jos ihmiset hyödyntävät paikallisia liikkeitä.

Älä stressaa kuvamäärästä, vaan etene pienin askelin – 5 vinkkiä, kuinka muutat digikuvat paperiseksi

  1. Varaa aikaa ja rauhallinen paikka.
  2. Digikuva-aikana on yleistä, että samasta hetkestä on useita samanlaisia kuvia. Poista ylimääräiset kappaleet ja suorita esikarsinta. Parasta olisi, että poistaisit epäonnistuneet kuvat ja kuvasarjojen ylimääräiset kappaleet jo siinä vaiheessa, kun siirrät kuvat kamerasta koneelle.
  3. Valikoi kuvat ja siirrä omaan tiedostokansioon, josta kuvat menevät kehitettäväksi.
  4. Jos kuvia on monen vuodenajalta, kaikkia ei tarvitse käydä läpi ja teettää kerralla. Kehitä kuvat pienissä erissä esimerkiksi tapahtumittain.
  5. Kun paperikuvat ovat kourassa, siirrä tehdyt kuvat tietokoneella omaan kansioon.

Sisältö on Karjalaisen yhteistyökumppanin tuottamaa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi