play

Ole tarkkana lainaa hakiessasi

Kaupallinen yhteistyö: Moneybanker

Kun olet selaamassa eri pikalainavaihtoehtoja tai kun olet jo ottanut pikalainan, saat sähköpostiisi, sosiaalisessa mediassa tai ylipäätään vierailemillasi nettisivuilla yhä enemmän tarjouksia eri kulutusluottoyrityksiltä. Kaikkiin tarjouksiin ei kannata tarttua saman tien. Nämä asiat kannattaa muistaa lainaa hakiessa.

Minkälaisen lainasopimuksen allekirjoitat

Ensiksi: Katso tarkasti lainasopimuksesi ja mahdolliset edelliset kulutusluottotiedot. Näistä asiakirjoista näet, minkälaisia kulutusluottoja olet ottanut tai ottamassa ja mihin olet sitoutunut tai sitoutumassa. Lisäksi tiedät, millä tavoin pikalainakäytännöt toimivat, ja kiinnität huomioita lainojen korkoihin.

Lainan tulee maksaa takaisin niin aikaisin kuin mahdollista. Joskus lainantarjoaja voi jopa vaatia takaisinmaksua tai osaa lainatusta summasta eräpäivää, tosin tämän vaihtoehdon on luettava lainasopimuksessa. Joka tapauksessa se on yksi lisäsyy tutkia tarkoin sopimus, jonka aiot hyväksyä lainaa hakiessasi.

Mistä laina?

Kulutusluottojen lainaehdot ja korot vaihtelevat pankista ja lainayrityksestä riippuen. Ennen lainanhankintaa on siis hyvä selvittää ehdot ja korot, jotta tietää, mihin on ryhtymässä. On helppo hakea lainaa taholta, joka ei vaadi vakuuksia tai säännöllisiä tuloja, mutta pidemmän päälle tällaisten yritysten tarjoamat lainat eivät ole välttämättä niitä parhaimpia vaihtoehtoja.

Kulutusluottoihin perehtyneet painottavat, että vakuudettomat lainat tulevat kalliimmaksi kuin vakuudelliset. Jos lainanhakijalla on osoittaa tietty vakuus, lainahakemus on riskittömämpi ja siten parempi lainantarjoajalle, mikä puolestaan helpottaa lainanhakijan tilannetta.

Kulutusluottojen vuosikorot ovat pienimmillään noin viisi prosenttia ja kalleimmillaan jopa yli 20 prosenttia. Taloustaito-sivuston selvityksestä käy ilmi, että vuoden 2017 lopussa pankeista pienin kulutusluottokorko oli Helsingin OP:ssa (5,20 prosenttia) ja suurin Ålandsbankenissa (6,95 prosenttia).

Mustaa valkoisella

Kun haet kulutusluottoa, pyydä tarjoukset ja ehdot kirjallisena. Näin saat tietoa mustaa valkoisella ja voit vertailla, minkä lainantarjoajan ehdot ovat sinulle sopivimmat. Samalla kannattaa laskea, mikä on lähikuukausien taloudellinen tilanteesi. Jos lainaa hakiessa ei ole mahdollista antaa vakuutta, turvallisinta on varmistaa itselleen, että lainan saa maksettua hyvissä ajoin, jotta korot eivät pääse nousemaan korkealle.

Mikäli vain mahdollista, älä ota montaa lainaa samanaikaisesti. Jos näin on kuitenkin käynyt, korkeakorkoisimmat lainat on hyvä maksaa ensin pois. Pankit tai kulutusluottoyritykset voivat tarjota lainanlyhennysvapaata pienemmille lainoille, jotta korkeakorkoisista lainoista pääsee eroon. Tietyt yritykset tarjoavat lisäksi lainojen yhdistämistä. Asiaan perehtyneiden mukaan tämä kannattaa, jos yhdistetyn lainan kustannukset pysyvät pienempänä kuin pikkulainojen kustannukset yhteensä.

Ennen kaikkea: Oman taloudenkäytön suunnitteleminen on avainasemassa. Kun selaat lainatarjouksia ja pohdit uuden lainan ottamista tai lainojen keskittämistä, sinun on oltava selvillä, miten ja milloin pystyt maksamaan lainan takaisin.

Lue lisää: Moneybanker.fi

Sisältö on Karjalaisen yhteistyökumppanin tuottamaa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi