play

Kasvuapua valmistavan teollisuuden yrityksille

Premetecin yrittäjä Paavo Linna (oik.) ja koneistaja Mikko Kontkanen CNC-koneen äärellä. ELY-keskuksen hankerahoitus on mahdollistanut yritykselle muun muassa tehokkaampien työtapojen käyttöönoton ja isot laiteinvestoinnit.

Premetecin yrittäjä Paavo Linna (oik.) ja koneistaja Mikko Kontkanen CNC-koneen äärellä. ELY-keskuksen hankerahoitus on mahdollistanut yritykselle muun muassa tehokkaampien työtapojen käyttöönoton ja isot laiteinvestoinnit.

Kaupallinen yhteistyö: Etelä-Savon ELY-keskus

ELY-keskuksella on parhaillaan käynnissä Sampo – valmistettu Suomessa -rahoitushaku. Rahoitusta voivat hakea kaiken kokoiset, itäsuomalaiset teollisuuden yritykset.

– Haemme rahoitettavaksi vahvaa kasvua tavoittelevien ja viennin lisäämiseen tähtäävien pk-yritysten kehittämis- ja innovaatiohankkeita, kertoo ELY-keskuksen rakennerahastopalvelut yksikön päällikkö Kalevi Pölönen.

Kehittyminen voi kaivata pientä alkupotkua

Vaikka valmistavan teollisuuden yritykset vastaavat noin puolesta Suomen viennistä, voivat pienet ja keskisuuret alan yritykset kohdata kasvun esteitä. Niillä ei ole aina sopivia välineitä ja tietotaitoa markkinoiden kasvattamiseen, johon Sampo-rahoituksella pyritään nyt vastaamaan.

Uusien markkinoiden haltuunotto, kansainvälistyminen, digitalisoituminen ja liiketoimintamallin uudistaminen ovat esimerkkejä, joihin yritys voi saada rahoitusta, asiantuntija-apua ja uusia näkökulmia. Myös isoihin investointitarpeisiin tai patenttioikeuksiin on saatavilla rahoitusta. Sampo rahoituksen kautta valmistavan teollisuuden yritykset voivat saada yrityksen kehittämisavustusta investointiin enimmillään 35 prosenttia ja kehittämiseen enimmillään 50% hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista.

Iso kasvuharppaus ELY-keskuksen tuella

Outokumpulainen yritys Premetec sai ELY-keskuksen myöntämää rahoitusta kasvun tueksi pari vuotta sitten. Yritys valmistaa metalli- ja muovituotteita yksittäisistä osista haastaviin kokoonpanoihin.

Paavo Linna, 41, ja Ville Havukainen, 37, ostivat yrityksen vuonna 2015, ja jo alkumetreiltä asti heille oli selvää, että yrityksellä on olemassa kasvun eväät. Ensimmäisenä vuonna yrityksen koko tuplaantuikin sekä henkilöstöllisesti että liikevaihdollisesti. Viimeisen tilikauden aikana kasvua oli peräti 120 prosenttia, ja toimitilat alkoivat käydä ahtaiksi. Kasvun ovat tehneet mahdolliseksi investoinnit ja työn tehostus, joiden avulla Premetec on pystynyt vastaamaan avainasiakkaidensa tarpeisiin.

– ELY-keskuksen myöntämän rahoituksen avulla pystyimme palkkaamaan henkilökuntaa kehitystyöhön, investoimaan työlaitteisiin ja -tiloihin, sekä kehittämään työprosesseja, Linna luettelee.

– Tuotanto on nyt virtautettu ja kaikki työpisteet on käyty läpi, toimistotyöstä lähtien. Logistiikkaan on saatu parannuksia. Nyt resursseja tarvitaan vähemmän asioiden hoitoon, vaikka yritys on kasvanut.

Myös digitalisaatioon Premetec sai apua.

– Olemme alkaneet mittaamaan tuotantoprosesseja digitaalisesti. Joensuulainen ohjelmistoalan yritys kehitti meille järjestelmän, jonka avulla pystymme säätämään esimerkiksi tilausten ajankohtia ajasta ja paikasta riippumatta.

Linna pohtii, että kasvuharppaus olisi jäänyt ilman ELY-keskuksen rahoitusta pieneksi.

– Meillä olisi varmaankin töissä 5–7 henkilöä nykyisen neljäntoista sijaan.

Hakuaikaa marraskuun loppuun

Sampo – valmistettu Suomessa -rahoitushaku kestää marraskuun 2018 loppuun saakka.

Lisätietoja hausta löydät nettisivuilta

Hankesuunnitelman tekoon löydät hyviä vinkkejä blogista Puhetta rahasta.

Tutustu myös Business Finlandin rinnakkaiseen Sampo hakuun

Sisältö on Karjalaisen yhteistyökumppanin tuottamaa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi