play

Metsänomistaja: Tiesitkö jo tämän veroedun?

Metsätilan sukupolvenvaihdos on ajankohtainen monissa perheissä. Sen suunnittelu kannattaa aloittaa ajoissa.

Metsätilan sukupolvenvaihdos on ajankohtainen monissa perheissä. Sen suunnittelu kannattaa aloittaa ajoissa.

Kaupallinen yhteistyö: UPM Metsä

Metsätilan sukupolvenvaihdoksiin on tarjolla merkittäviä veroetuja. Uusin tulokas on viime vuonna voimaan tullut metsälahjavähennys. Asiantuntijan kanssa ajoissa suunniteltu metsätilan sukupolvenvaihdos voi säästää paitsi vaivaa myös jopa tuhansia euroja.

Jokainen sukupolvenvaihdos on yksilöllinen. Metsätilan sukupolvenvaihdokseen liittyy sekä taloudellisia kysymyksiä että monipuolista juridiikkaa. Lisäksi sukupolvenvaihdos herättää usein tunteita ja joskus jopa jännitteitäkin.

Kun metsätilan sukupolvenvaihdoksen suunnittelee ajoissa asiantuntijan kanssa, on mahdollista miettiä itselle ja jälkipolville sopivin ratkaisu.

- Autamme metsänomistajaa, jotta metsä voi hyvin ja tuottaa tulevaisuudessa. Sukupolvenvaihdoksen suunnittelussa otetaan huomioon eri toimintavaihtoehdot ja esimerkiksi niihin liittyvä verotus. Tavoitteena on hakea perheen tilanteeseen taloudellisesti ja toiminnallisesti paras ratkaisu, kertoo UPM Metsän lakipalvelupäällikkö Heikki Kalvila.

Uutuutena metsälahjavähennys

Uusi veroetu on viime vuonna voimaan tullut metsälahjavähennys. Siinä metsälahjansaaja voi eräin rajauksin saada hyvitystä maksamastaan lahjaverosta. Verohuojennuksen saa silloin puun myyntitulon verotuksessa.

- Jos metsätila vaihtaa omistajaa kuoleman kautta, jää metsälahjavähennys saamatta, Kalvila kertoo.

Myös kaupalla tehtävässä metsätilan sukupolvenvaihdoksessa sekä myyjällä että ostajalla on mahdollisuus verosäästöihin. Myyjän metsätalouteen kuuluvan kiinteän omaisuuden luovutusvoitto voi sukupolvenvaihdoksessa olla tietyin edellytyksin verovapaata. Metsätilan ostaja voi taas puolestaan vähentää osan metsätilan hankintamenosta puun myyntitulon verotuksessa metsävähennyksenä.

- Lukuisat metsänomistajat pähkäilevät metsätilan sukupolvenvaihdoksen kanssa. Paras neuvoni on ryhtyä tuumasta toimeen, neuvoo UPM Metsän lakipalvelupäällikkö Heikki Kalvila.

Helpottaa perinnönjakoa

Usein sukupolvenvaihdoksessa metsän lisäksi on myös muuta varallisuutta, jota halutaan järjestellä. Joku perillisistä voi olla kiinnostunut metsästä, toinen taas enemmän muusta varallisuudesta. Sukupolvenvaihdos tarjoaa mahdollisuuden luovuttaa lapsille eri lajista omaisuutta. Esimerkiksi metsää yhdelle ja muuta varallisuutta vastaavasti toisille.

- Kun asiat on mietitty etukäteen, varallisuuden hoito on helpompaa.

Miten sukupolvenvaihdos alkaa?

Sukupolvenvaihdoksen ei tarvitse olla monimutkainen prosessi. UPM Metsän lakipalveluasiantuntija Minna Ikosen mukaan sen voi toteuttaa myös avaimet käteen -periaatteella. UPM Sukupolvenvaihdos –palvelussa on mahdollista saada juridiikan ja metsän asiantuntemus samassa paketissa. 

Sukupolvenvaihdoksen suunnittelussa pääsee helpoiten alkuun vaikka puhelinsoitolla. 

- Käymme ensin läpi osapuolten toiveet ja tavoitteet, joiden pohjalta haemme sopivimman toimintavaihtoehdon, Ikonen kertoo.  


- Metsätilan sukupolvenvaihdos voidaan toteuttaa jopa avaimet käteen –ratkaisuna, kertoo UPM Metsän lakipalveluasiantuntija Minna Ikonen. 

 Kolme vinkkiä metsätilan sukupolvenvaihdokseen:

  • Aloita ajoissa ja keskustele perheessä. Silloin sukupolvenvaihdokseen on helppo löytää sopivin ratkaisu.
  • Käytä asiantuntijaa apuna. Saat juridiikan, metsän ja talousasioiden osaamisen vaivattomasti käyttöösi.
  • Hyödynnä verosäästöt. Metsätilan sukupolvenvaihdokseen on tarjolla monia veroetuja.

UPM Metsä

UPM Metsä eli puunhankinta ja metsätalous vastaa kilpailukykyisen puuraaka-aineen hankinnasta yhtiön laitoksille Suomessa, Venäjällä ja Virossa. Puukaupan lisäksi tarjoamme metsänomistajille laajan valikoiman metsäomaisuuden hoitoon ja metsän omistamiseen liittyviä palveluja.

Sisältö on Karjalaisen yhteistyökumppanin tuottamaa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi