play

Sotkumasta paljastui kätketty asuinidylli

Rauno ja Niina Tanskanen löysivät Polvijärven Sotkumasta rauhallisen ja kodikkaan asuinalueen, jossa pariskunnan lapsilla Sarah’lla (oik.) ja Savannalla on runsaasti tilaa leikkiä.

Rauno ja Niina Tanskanen löysivät Polvijärven Sotkumasta rauhallisen ja kodikkaan asuinalueen, jossa pariskunnan lapsilla Sarah’lla (oik.) ja Savannalla on runsaasti tilaa leikkiä.

Kaupallinen yhteistyö: Polvijärven kunta

MAINOS. Laaja ja tiiviisti rakennettu omakotitaloalue, etäisiksi jättäytyneet naapurit ja koulujen suuret koot saivat Joensuun Niittylahdessa asuneet Rauno ja Niina Tanskasen pohtimaan uutta vaihtoehtoa asuinpaikalle.

Pariskunnan toiveissa siinsi yhteisöllisen ilmapiirin leimaama rauhallinen seutu, jollaisen Polvijärvellä lapsuutensa viettänyt Rauno Tanskanen ja Kiteellä syntynyt Niina Tanskanen olivat saaneet varttuessaan kokea.

Sopivan tontin löydyttyä toissa lokakuussa Polvijärven eteläisimmästä kylästä, Sotkumasta, ei pariskunta aikaillut muuttopäätöksensä kanssa.

– Olin kuullut aika paljon positiivista alueesta ja olen tosiaan itsekin asunut aikoinaan täällä päin, ne olivat tärkeimmät asiat, jotka vaikuttivat päätökseen. Tontti ostettiin kunnalta ja hankittiin muuttovalmis talopaketti.

Heti kylään saavuttuaan Tanskaset tunsivat eron ihmisten tavassa suhtautua toisiinsa.

– Ihanasti on otettu meidät vastaan. Naapurit tervehtivät ja kutsuvat kahville. Kun ruvettiin rakentamaan, oltiin tässä tontilla silloinkin jo kuin kotona, vaikka ei ollut seinistä tietoakaan, Niina Tanskanen iloitsee.

– Kynnys on jotenkin matalampi käydä pyytämässä naapureilta apua tai muuta. On tosiaan semmoinen tunne, että on kotona, Rauno Tanskanen lisää hymyillen.

Ihanteellinen paikka lapsille

Rauno ja Niina Tanskanen pääsivät muuttamaan uuteen kotiinsa tyttäriensä Sarah’n, 6, ja Savannan, 4, kanssa pääsiäisen aikana.

– Talon puolesta ei ole käytännössä tekemättä kuin ulkomaalaukset. Tuleehan tähän aikanaan autokatos ja pihatöitäkin vielä riittää, Rauno Tanskanen toteaa.

Rakennusajan Tanskaset asuivat Polvijärvellä vuokra-asunnossa, jotta Sarah saisi käydä esikoulunsa Sotkuman koulussa. Uutukainen koulurakennus ja sen yhteydessä sijaitseva Sotkuman päiväkoti valmistuivat vuonna 2011. Kyläkoululle poikkeuksellisesti tiloja laajennettiin pari vuotta sitten alueen lapsimäärän kasvettua.

Sarah Tanskanen on viihtynyt kotinsa läheisyydessä sijaitsevassa uudessa Sotkuman kyläkoulussa. Kätevästi koulun yhteyteen rakennettu päiväkoti tarjoaa puolestaan puuhaa pikkusisko Savanna Tanskaselle.

Niina Tanskanen nimeää kyläkoulun verrattomaksi valtiksi pienet ryhmäkoot. Hän kertookin tyttöjen ihastuneen uuteen koulu- ja päiväkotiympäristöönsä.

– Ei parempaa paikkaa ole olemassa, lapset ovat oikeasti nauttineet olostaan. Siellä on jotenkin niin ihanan aidot ihmiset töissä, että lapset ovat saaneet olla ihan omia itsejään. He saavat kaiken sen kyläkoulumaisuuden, mitä me olemme aikanaan saaneet.

Väljästi rakennetulla asuinalueella lapsilla on tilaa paneutua leikkeihinsä ja tutkia vaikka lähimetsien luontoa.

– Toivon, että näin ne luontoarvot säilyisivät, mitkä tuntuvat häviävän koko ajan enemmän ja enemmän, Rauno Tanskanen tuumii.

– Muksut ovat tavallaan puhjenneet kukkaan, löytävät tekemistä ihan eri tavalla kuin jollain pienellä nurmikkopläntillä. Eikä tarvitse koko ajan rajoitella ja varoitella autoista, Niina Tanskanen lisää.

Palvelut löytyvät lähistöltä

Rauno Tanskanen toteaa ihmisillä olevan usein mielikuva, että Polvijärvi on liian erillään muista kunnista ja kaupungeista.

– Tämä puoli Polvijärveä ei todellakaan ole kaukana Joensuusta, Liperistä tai Kontiolahdesta.

Sotkuman kylä sijaitsee vain 20 minuutin ajomatkan päässä Joensuun keskustasta, jossa pariskunta käy töissä.

– Meillä on nyt ajallisesti yhtä pitkä työmatka, kuin mitä ajettiin Niittylahdesta. Kilometrejä on enemmän, mutta saadaan herätä samaan aikaan aamulla. Talven aikaan iloinen yllätys oli, että tie on paremmin aurattu kuin Joensuun tiet. En ole ikinä ajellut niin hyvin hoidettua tietä, Niina Tanskanen ihastelee.

Kylältä löytyy urheilukenttä, frisbeegolfrata, ulkoilureittejä, uimaranta sekä talviliikkujille valaistut hiihtoladut ja jääkiekkokaukalo. Kaupassa asiointi hoituu puolestaan joko Polvijärven keskustassa, Ylämyllyllä tai Joensuussa.

– Saa päättää moodin mukaan, minne menee kauppaan, Niina Tanskanen naurahtaa.

Huljakkaa asumista sekä luonnon läheisyyttä, ja kaikki tarvittava löytyy läheltä! Haluatko tietää tarkemmin, millainen paikka Polvijärvi on asua ja elää? Tutustu Polvijärveen tarkemmin TÄÄLLÄ

 Sisältö on Karjalaisen yhtestyökumppanin tuottamaa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi