play

Älysähkösopimus kilpailuttaa sähkön asiakkaan puolesta ja mahdollistaa ekoteot – omakotitaloasujille suurimmat säästöt

Kaupallinen yhteistyö: PKS

Mainos. Moni tyytyy maksamaan sähkölaskunsa perehtymättä sen tarkemmin, mistä sähkön hinta muodostuu tai millä tavalla sähkö on tuotettu. Pohjois-Karjalan Sähkö (PKS) tuo uudentyyppisellä Priima-älysähkösopimuksellaan lisää kiinnostavuutta ja mahdollisuuksia perinteiseen sähkön ostamiseen verrattuna.

Sähköyhtiöiden kilpailuttaminen on tehty helpoksi. Harva on kuitenkaan tullut ajatelleeksi, mikä olisi sekä kukkaroon, että omaan arvomaailmaan parhaiten istuva sopimus.

Sähkömarkkinat ovat mullistuneet reilun parinkymmenen vuoden aikana, kun kotitaloudet ovat 90-luvun puolivälistä alkaen voineet valita vapaasti sähköntoimittajansa. Sittemmin kuluttajille on avautunut myös mahdollisuus ostaa kotiinsa sähköpörssin tuntiperusteisesti hinnoiteltua sähköä, kun aiemmin sitä pystyivät ostamaan vain suuryritykset.

Kuluttajien valtaa sähkösopimuksissa on lisännyt myös mahdollisuus valita sähkö sen tuotantotavan perusteella. PKS:n myyntipäällikkö Tomi Turunen sanoo, että moni valitsee kuitenkin yhä sähkösopimuksensa pelkän hintamielikuvan perusteella. Sähkösopimus muodostuu monesta eri tekijästä, ja monelle on epäselvää, mitkä kaikki tekijät sähkön hintaan lopulta vaikuttavat ja mitä sähkö lopulta maksaa.

– Sähköenergia muodostaa sähkölaskusta noin kolmanneksen, yksi kolmasosa on veroja ja yksi kolmasosa sähkön siirtomaksuja, Turunen kertoo.

Sähkön siir­ron hoitaa siis edelleen paikallinen verk­koyh­tiö, ei­kä si­tä voi kil­pai­lut­taa. Sen sijaan sähköenergian osalta kuluttajalle on tarjolla monenlaisia vaihtoehtoja. On pörssihintaan perustuvia sekä toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia, jotka seuraavat markkinahintaa viiveellä. Lisäksi tarjolla on kiinteään hintaan sidottuja määräaikaisia sopimuksia sekä uusiutuvaan energiaan perustuvia sopimuksia.

– Meilläkin on tarjolla neljä erilaista sähkösopimusmallia, joista valita. Monet kysyvät ensimmäisenä, että mikä niistä on halvin, mutta tuotevalikoima ei meidänkään toimialalla niin toimi, sillä muutoinhan vaihtoehtoja tarvittaisiin vain yksi. Sähkön lopulliseen hintaan vaikuttavat monet asiat. Yksi uusimpia sopimusvaihtoehtojamme on älysähkösopimus Priima, jossa tuntihintaisuus ja takuuhintaisuus yhdistyvät aivan uudella tavalla, Turunen kertoo.

Uudenlainen sähkösopimus tuo monenlaisia etuja

Turusen mukaan yhtiön eri sähkösopimukset poikkeavat toisistaan hinnoittelurytmin, sen sisältämien palvelujen ja sähkön tuotantomuodon mukaan, aivan mitä kukin asiakas eniten hakee ja arvostaa.  Osa on valmis panostamaan aikaansa säästääkseen sähkölaskuissa, osa taas arvostaa enemmän vaivattomuutta. Priima-älysähkösopimus palvelee molempia tarpeita.

–  Priima-sopimuksesta saa tosin eniten irti, jos on valmis näkemään hiukan vaivaa tutustua sopimuksen tarjoamiin palveluihin ja erityisesti Live-palveluun. Asiakas voi samassa sopimuksessa hyödyntää sekä sähköpörssin hintoja että tehdä kiinnityksiä tuleviin ajanjaksoihin. Lisäksi sopimukseen voi aina yhdistää näppärästi myös päästöttömyyden ja monta muuta hyödyllistä palvelua, Turunen kertoo.

Miksi päästöttömän sähkön käyttöä ei oikein pidetä ilmastotekona?

Vaikka ympäristötietoisuus on ilmastonmuutoskeskustelun ansiosta kasvanut, ei uusiutuviin energialähteisiin perustuva sopimus ole Turusen mukaan kuitenkaan vielä se, jonka useimmat valitsisivat.

– Monet sanovat, että totta kai ilmastonmuutoksen torjunta on kannatettava asia, mutta lopulta matka siihen, että itse tekisi asialle jotain, on vielä yllättävän pitkä.

– Ilmastonmuutoksen kohdalla puhutaan paljon esimerkiksi lentomatkustuksen ja lihansyönnin vähentämisestä ja sähköautoihin siirtymisestä. Sähkösopimuksista puhutaan siihen verrattuna erittäin harvoin, mutta jos kaikki suomalaiset valitsisivat päästöttömän sähkösopimuksen kotiinsa, vaikutus ilmastoon olisi täsmälleen sama, kuin jos koko Suomen autokanta vaihdettaisiin sähköautoihin ja niiden lataamiseen käytettäisiin uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä. Päästöttömän sähkön valinta kotiin on iso käytännön teko, jolla on oikeasti vaikutusta, mutta onko se sitten liian tylsä, Turunen pohtii.

Turusen mukaan päästöttömyys ei edes kasvata sähkölaskua merkittävästi.

– Jos valitsee esimerkiksi täysin päästöttömän vesi- tai tuulivoiman, on lisähinta 0,2 senttiä kilowattitunnilta. Silloin esimerkiksi kerrostalon keskikulutuksella lisäkustannusta tulisi vuodessa neljän euron verran. Onko se paljon vai vähän osallistumisesta ilmastonmuutoksen torjuntaan, on tietenkin asiakkaan itse ratkaistava.

Omakotitaloasuja hyötyy rahallisesti eniten

Kaikkein eniten sähkölaskuihin satsaamisella säästää sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuva, jonka sähkökulut ovat luonnollisesti vuosittain suuremmat kuin kerrostaloasujan.

Turunen arvioi, että keskimäärin sähkölämmitteisen omakotitalon sähkökustannukset ovat siirtomaksuineen noin 2 000 euroa vuodessa. Hänen mukaansa tarkkojen säästöjen mittaaminen euromäärissä eri sopimusmallien välillä ei kuitenkaan ole mielekästä.

– Esimerkiksi kiinteähintaisten sopimusten välillä vaikuttaa se, mihin ajankohtaan sopimuksen on tehnyt. Sanoisin kuitenkin, että vuosittain sähkölaskujen loppusumma voi vaihdella kymmeniä prosentteja riippuen siitä, millaisen sopimustyypin on valinnut.

Tomi Turunen suosittelee omakotitaloasujia hyödyntämään älysähkösopimuksen tuomat mahdollisuudet. Jos asiakas ottaa sähkön tunneittain muuttuvalla pörssihinnalla, voi hän esimerkiksi ajoittaa paljon sähköä vieviä toimintoja vuorokauden halvemmille tunneille.

Omakotitaloasujaa hyödyttää myös Priima-sopimuksen mahdollisuus ostaa oman valintansa mukaan sähköä välillä tuntikohtaisella hinnalla, ja välillä taas kiinnittämällä sähkön hintaa, kun hintataso on sopiva.  

  • Talven tullen hinta saattaa kannattaa kiinnittää ainakin muutamaksi kuukaudeksi. Se on eräänlainen vakuutus sille, että jos vaikkapa tuotannossa tulee häiriö, ei asiakkaan tarvitse hätäillä hintojen muuttumista. 

Sisältö on Karjalaisen yhteistyökumppanin tuottamaa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi