play

Rakkaudesta lajiin – Ahti Leväaho vaalii moottoripyörän tuomaa vapautta

Kaupallinen yhteistyö: Fennia

Pitkään Ahti Leväahon kulkupelinä toiminut moottoripyörä saa miehen tuntemaan itsensä vapaaksi. Arvokas menopeli on aina hyvin huollettu ja turvattu keväällä alkavaa ajokautta varten.

Kun Ahti Leväaho istuu moottoripyörän selkään, käynnistää moottorin ja lähtee ajamaan, on mies elementissään. Ahti rakastaa moottoripyöräänsä, joka on ollut hänen uskollinen kumppaninsa vuodesta 2002.

 – Kun ajan, ajattelen että tätä mun pitäisi tehdä koko ajan!

 Moottoripyöräilyn lisäksi sukeltamista ja veneilyä harrastava Ahti löytää lajeista yhteneväisyyksiä. Yhteneväisyydet ovat samalla lista syistä, joiden vuoksi Ahti on lajeista innostunut.

 – Ulkona oleminen, luonnon olosuhteiden mukaan meneminen ja matkan arvostaminen päämäärän sijaan, Ahti luettelee.

 Moottoripyörällä ajaminen vaatii keskittymistä. Ahti etsii moottoripyöräilyltä nimenomaan mielenrauhaa.

 – Ajaessani minun täytyy keskittyä yksinomaan ajamiseen. Se on hyvä vastapaino bisnesmaailmalle, powerpointeille ja kravateille, myynnin ja markkinoinnin alalla työskentelevä Ahti sanoo.

Ammattilaisen huoltama ja kunnolla vakuutettu

Satoja kilometrejä nähnyt matkapyörä on BMW R1200C-mallinen. Sillä Ahti tekee kesäretkiä Hankoon ja järvi-Suomeen ja kruisaa kevätiltoina Kaivopuiston rantaan nauttimaan kupin kahvia.

 – Halusin nimenomaan rauhalliseen ajoon tarkoitetun pyörän. Myöhemmin tajusin, että James Bondilla on tämän mallinen pyörä yhdessä leffassa. Halusin kai samastua häneen, Ahti nauraa.

 Olosuhteiltaan optimaalisia ajoviikkoja ei Suomessa kerry montaa vuositasolla. Jotta kaudesta saa kaiken irti, Ahti pitää huolen, että pyörä on kevätkelien saapuessa ajokunnossa. Siinä avainasemassa ovat ammattilaisen tekemä huolto, sekä kunnossa olevat vakuutukset.

– Voisi sanoa, että ylihuollatan moottoripyörääni! Vien sen ammattilaiselle huoltoon joka vuosi ennen kauden alkua. En halua, että pyörän kunnon suhteen tulee mitään yllätyksiä. Mieluummin maksan hieman enemmän ja huollatan pyöräni ajoissa.

Intohimoisen ajajan mieltä keventää myös se, että arvokas pyörä on vakuutettu. Vakuutuksen ansiosta pyörällä voi ajaa huoletta, sillä mahdollisista kolhuista tai varkaudesta saa korvaukset, eikä ajokausi jää kesken.

 – Minulla on pakollisten liikennevakuutusten lisäksi täyskasko ja keskeytysvakuutus prätkälleni.

Tutut laitteet ja kunnon releet

Kotimaan retkien lisäksi Ahti ja hänen ajoporukkansa tekevät ympäri Eurooppaa reissuja, joilla nautitaan moottoripyöräilystä. He matkustavat Keski-Eurooppaan, vuokraavat moottoripyörät ja ajavat uusissa maisemissa.

 – Ulkomaan reissuilla vuokraan aina saman merkkisen moottoripyörän, kuin mikä minulla on kotona. Turvallisuuden kannalta on tärkeää, että hallintalaitteet ovat tuttuja.

Reissuilla parasta on yhteisöllisyys, yllätyksellisyys ja vapauden tunne.

 – Käymme paikoissa, mihin turistibusseilla ei ikimaailmassa päätyisi. Menemme fiiliksen ja sääennusteen mukaan, ilman sen tarkempia suunnitelmia.

 Vaihtuvissa olosuhteissa hyvien, säänmukaisten varusteiden tärkeys korostuu.

 – Kerran reissun päällä satuin sateeseen ilman kunnon releitä. Silloin ajattelin, että lopetan koko harrastuksen!

Huolehtiva porukka

Moottoripyöräily on yhteisöllinen laji. Tämä näkyy etenkin Euroopassa, missä lajilla on Suomea pidemmät perinteet. Osa lajin turvallisuudesta asuu yhteisöllisyydessä, kaveria ei tienpäällä jätetä.

 – Kun tapaat missä päin tahansa maailmaa moottoripyöräilijän, teillä on heti juteltavaa ja kuulutte samaan ryhmään. Moottoripyöräilijät ovat sosiaalisesti osallistavaa ja hyväksyvää porukkaa!

 Moottoripyörällä liikenteessä olevat tervehtivät toisiaan ja pitävät huolta toisistansa.

 – Jos olet yksin liikenteessä ja pysähdyt tienvarteen, ohi ajavat moottoripyöräilijät pysähtyvät aina kysymään onko kaikki hyvin.

 Useimmiten Ahti kuitenkin ajaa porukassa. Kavereiden kesken on sovittu, että yhdessä ajaessa mennään kokemattomimman ajajan rytmin mukaan.

 – Jos jotakuta väsyttää, niin hän nostaa lapasen pystyyn ja me pidämme breikin.

Malttia ja huolellisuutta

Moottoripyöräily on opettanut Ahdille paljon liikenteestä. Hän suhtautuu ajamiseen jatkuvan oppimisen kautta.

 – Prätkällä ajaessa joudut seuraamaan ihan eri tavalla tien pintaa ja liikennettä kuin autolla ajaessa. Ajonopeuteni ovat pudonneet!

 Vuosien varrella Ahti on nähnyt pysäyttäviä moottoripyöräonnettomuuksia, jotka ovat tehneet miehestä nöyrän ja huolellisen ajan. Häntä ei kiinnosta lähteä huonoon keliin tai ruuhkaisille teille ajelemaan.

 – Jätän mieluummin ajopäivän välistä, kuin lähden huonoihin olosuhteisiin ajamaan.

 Vajaa kymmenen vuotta sitten Ahdista tuli isä Emil-pojalle. Isyys on hidastanut ajovauhtia entisestään.

 – Se, että olen vastuussa itseni lisäksi pojastani, saa minut ajamaan yhä maltillisemmin.

Sisältö on Karjalaisen yhteistyökumppanin tuottamaa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi