play

Aiotko maksaa velkaasi uudella velalla? Harkitse uudelleen - näin saat lainasi oikeasti ruotuun!

Webbipiste

Mainos. Suomalaiset ovat ottaneet viime vuosina velkaa rohkeammin, kuin koskaan aiemmin. Tämä on aivan ymmärrettävää; onhan rahallinen jousto loistava arjen apuväline silloin, kun takaisinmaksun suunnittelee vastuullisesti ja varautuen. Luotettavien toimijoiden erottamisessa apuna ovat ennalta seulottuja rahoituslaitoksia vertailevat lainavertailusivustot, kuten lainaa välittävä Lainat.fi-palvelu.

Paras mahdollinen tilanne olisi tietenkin se, että tulot ja menot pysyisivät lainan takaisinmaksun ajan verrattain samana, jotta kuukausierien rahoittaminen onnistuisi ongelmitta. Silti meistä vastuullisimmatkin suunnittelijat kohtaavat elämässään ikäviä yllätyksiä, jotka pahimmillaan suistavat henkilökohtaisen talouden raiteiltaan täysin.

 Mikä siis olisikaan avuksi, kun lainojen lyhennys lähestyy, mutta kuukauden kassa ammottaa tyhjyydellään?

Toimi rauhallisesti

Kun tietää, ettei velan lyhennykseen löydykään rahaa, alkavat mielen täyttää erilaiset kauhuskenaariot. Loogisen ajattelun sumentuessa ihminen tekee huomaamattaan virheitä, jotka vaikeuttavat tilannetta entisestään. Yksi yleisin tällainen on velan maksaminen uudella velalla.

Kyseisen toimen nimestä ei vielä selviä, miten haitallisesta ilmiöstä on kyse. Kun velkaa maksaa ottamalla uutta velkaa, on lainoja nyt yksi enemmän, kuin aiemmin. Tämä tarkoittaa myös kasvaneita lisämaksuja, kuten tilinhoitopalkkioita ja avausmaksuja.

Myös selonteko kaikista veloista on hankalampaa, kun rahaa menee kuukausittain moneen kohteeseen. Näin olemassa ovatkin jo eväät vakavan velkakierteen syntymiselle.

Punnitse vaihtoehdot

Jos itse olet jo aiemmin langennut velalla maksamisen ansaan, ei syytä huoleen - tätä on vielä mahdollista paikata jälkikäteen. Itselle varteenotettavia vaihtoehtoja kannattaa tutkia objektiivisesti ja huolella. Yleisesti paras keino kierteen katkaisemiseksi on voimassa olevien lainojen yhdistäminen.

Yhdistäminen alkaa eri lainantarjoajien vertailusta. Itse tätä tehdessä huomio kannattaa kiinnittää etenkin todelliseen vuosikorkoon, joka kertoo lainan todellisen hinnan sen ottajalle, kun kuukausittaisen koron lisäksi huomioidaan erilaiset lisäkulut.

Mikäli eri pankkien vertailu itse ei innosta, voi aikaa ja rahaa säästää juurikin netin lainavertailusivustoja hyödyntämällä. Nämä vertailevat usein jopa kymmeniä ennalta tarkastettuja rahoituslaitoksia yhdellä hakemuksella, joka ei sekään edes sido hakijaa itse lainan ottamiseen.

Aika lainojen yhdistämiselle on otollinen juuri nyt, sillä tämän vuoden heinäkuussa voimaan astui laki, joka laski kuluttajaluottojen korkokattoa puolella. Tämä tarkoittaa, että vaikka aiemmat lainasi olisivat hankaloittaneet taloutesi hallintaan saantia korkeilla koroilla, on ne nyt mahdollista yhdistää alemman koron lainalla.

Toisin kuin maksaessa lainojen kuukausieriä uudella velalla, saa lainat yhdistämällä lainojen määrää ja näin myös niihin liittyviä lisäkuluja karsittua hyvinkin tehokkaasti. Myös oman talouden suunnittelu käy helpommin, kun kuukausittainen menoerä on selkeä ja yksittäinen, eikä koostu useista erisuuruisista lainoista omine lisämaksuineen.

Jokainen tilanne on erityinen

Kuten ihmisiäkin, on kotitalouksia erilaisia. Se, mikä on toiselle avuksi, ei välttämättä sovi omiin kulutustottumuksiin tai tulotilanteeseen aivan niin hyvin, kuin jokin toinen vaihtoehto. Jos siis jostain syystä lainojen yhdistäminen koituu omalla kohdallasi toimimattomaksi menetelmäksi, voit yhä edistää talouttasi muilla keinoilla.

Maksusuunnitelman laatiminen on eduksi oikeastaan missä tilanteessa tahansa. Kuukausittaisissa menoissa kannattaa priorisoida lainojen maksut, joissa puolestaan etusijalle tulee asettaa elämän välttämättömyydet, kuten talon tai työssä käyntiin hyödynnettävän auton lainanlyhennykset.

Velkojen takaisinmaksua voi selkeyttää myös ilman lainojen yhdistämistä. Jo vain pienillä arkisilla muutoksilla voi saada kuukausittaista liikkumavaraa sen verran, että pienimpien ja

korkeakorkoisimpien pikavippien sekä luottokorttivelkojen poismaksu on mahdollista. Tätä, kuten muitakin maksustrategioita, pohtiessa tärkeintä on tutustua jo laadittujen lainasopimusten ehtoihin. Näin voit välttyä ikäviltä yllätyksiltä esimerkiksi maksaessasi lainasi pois ennen sopimuksen päättymispäivää.

Sisältö on Karjalaisen yhteistyökumppanin tuottamaa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi