play

Ohittamalla nämä hälytysmerkit et koskaan saa unestasi palauttavaa!

TEMPUR

Mainos. Makoisilla ja oikein palauttavilla yöunilla on monia uhkia; esimerkiksi puutuminen, pyöriminen ja kääntyily sekä epämukavuus ja kivut. Aamuinen fyysinen väsymys voi johtua huonosta nukkuma-alustasta, joka häiritsee ja keskeyttää syvän unen vaiheet. Ylivireystila, valoisuus, kivut tai kehno nukkumisergonomia voivat olla syynä siihen, että unentulo ensiksikin viivästyy ja toiseksi häiriintyy.

Mikä on syy nukkumatin poissaoloihin – tutkailetko iltaisin maailman tilaa, parisuhteen huolia tai tekemättömien töiden listaa? Huolipäiväkirjan avulla saat levottomat ajatukset pois mielestä ja voit ratkaista haasteet tulevina päivinä. Melko todennäköisesti et kuitenkaan ole huolissasi sängyn, tyynyn ja peiton sopivuudesta itsellesi. Nukkumisergonomian ongelmia emme useinkaan edes tiedosta. Nykyään pystymme kuitenkin varmuudella todistamaan, että usein unta häiritsee myös epäsopivat nukkumisen apuvälineet. Olisi varmasti helpotus todeta, että tyynyn halaaminen ei kerrokaan parisuhteen epävarmuudesta tai persoonallisuudestasi vaan yksinkertaisesti siitä, että pääsi alla oleva tyyny on väärän mallinen ja kokoinen, jolloin korjaamme ergonomiaa aputyynyillä tai asennon vaihdoilla. Kun olkapäähän kohdistuu painetta, kierrymme asentoon, joka onnistuu vain jos meitä tukee toinen tyyny.  

Löystynyt patja ei tue hyvää nukkumisergonomiaa

Vuodetoimialalla patjojen keskimääräinen ikä on 7 vuotta. On normaalia, että materiaalit kuluvat ja patjoissa se tarkoittaa sitä, että ne löystyvät tai tulevat kuoppaisiksi. Se huonontaa nukkumisergonomiaa ja mm. altistaa selkäkivuille. Erikoispatjoilla, kuten Tempurilla, käyttöikä voi olla huomattavasti pidempi ja takuuaika, joka on annettu liialle löystymiselle on 15 vuotta.

Suomessa tehdyn tutkimuksen mukaan tavallisella joustin- ja vaahtomuovipatjat olivat kuoppaisimpia, eivätkä ne tukeneet riittävästi selkää, jolloin aamuinen voimattomuus myös kasvoi. ”Paras nukkumisalusta tutkimuksen mukaan on kehon lämmön mukaan muotoutuva patja, jossa ilmeni vähiten kuoppia, ja sen koettiin tukevan parhaiten selkää ja parantavan palautumista”, kertoo nukkumisergonomiaan erikoistunut fysioterapeutti Pasi Koistinen. ”Palautuminen kertoo ehjemmästä syvän unen vaiheesta, jolloin erittyy mm. kasvuhormonia, joka vaikuttaa sokeriaineenvaihduntaan ja sitä kautta lihasvoimaan. Eli patjan valinnalla voi vaikuttaa omaan suorituskykyynsä”, Pasi jatkaa.

Sijauspatjat löystyvät nopeasti

”Petarin tehtävänä on viimeistellä patjan antama vartalon tuki ja tasata kehoon kohdistuvaa pintapainetta. Kulunut sijauspatja ei tätä tee, ja jos pintaverenkierto estyy, nukkuja alkaa liikuskelemaan pitääkseen pintaverenkierron esteettömänä. Liikuskelu häiritsee unta.” Koistinen sanoo ja jatkaa; ”Usein käy ilmi, että  sijauspatjaa ei ole koskaan vaihdettu. Tavalliset sijauspatjat tulisi kuitenkin vaihtaa noin parin vuoden välein”. Tempur 7cm paksun sijauspatjan takuuaika on 15 vuotta, jolloin käyttöaika ja terveyshyödyt ovat moninkertaiset.

Nukutko tyyny polvien välissä?

Joku voi jalkojen väliin pehmustetta, jotta polvet eivät paina toisiaan epämukavasti. Joku toinen taas saa tyynystä apua lantion asennon tukemiseen, kun patja ei tue tarpeeksi kylkikaarta. ”On hyvä tiedostaa, miksi käyttää tyynyä polvien välissä. Jos syyksi paljastuu kulunut patja, niin paras ratkaisu on vaihtaa se.”, fysioterapeutti Koistinen tähdentää.

Nukutko käsi tyynyn alla?

Kuitutäytetyyny on Suomen yleisin tyynymalli. Tutkimuksen mukaan noin 55 % kuitutäytetyynyjen käyttäjistä kertoo, ettei tällainen tyyny tue riittävästi niskaa ja 57 % vastaajista nukkuukin käsi tyynyn alla. Tämä kertoo siitä, ettei tyyny tue kaularankaa suoraan asentoon vaan jättää pään epäergonomisesti liian alas. Nukkumalla käsi tyynyn alla pyritään lisäämään tyynyn korkeutta ja korjaamaan pään asentoa. Tämä nukkumisasento on epäergonominen ja voi turhaan herättää nukkujan. Asento voi myös aiheuttaa käden puutumista hermojen joutuessa puristuksiin. Kehon lämmön mukaan muotoutuva tukityyny tukee tutkimustenkin mukaan niskaa merkittävästi paremmin kuin kuitutäytetyyny.

Joskus syy voi olla kelvottomassa patjassa; esimerkiksi jos kylkimakuulla olkapääsi ei pääse riittävästi uppoamaan patjan sisään patja voi olla sinulle liian ohut tai liian kova. Sijauspatjan vaihto auttaa joissakin tapauksissa, mutta kannattaa tarkistaa, ettei alapatja ole löystynyt liikaa.

Tukityynyn tarve voi kertoa patjan vaihdon tarpeesta

Voimakas alaselän notko voi selinmakuulla nukuttaessa tarvita erillistä tukityynyä. Patjan tukiominaisuuksilla on ratkaiseva merkitys. Tempur-patja muotoutuu selän kaarien mukaan ja tukee kehoa yksilöllisesti niin, että yleensä erillisiä tukityynyjä ei tarvita.

Asiantuntija avuksi sängyn, patjan ja tyynyn valintaan

Fysioterapeutti Koistinen kannustaa vuoteen ja tyynyn hankintavaiheessa kääntymään koulutetun asiantuntijan puoleen; ”Koulutetulla nukkumisergonomian asiantuntijalla (KNA) osaa valita sinulle toimintakykyäsi edistävät vuode-, patja-, tyyny-, peittoratkaisut, sekä opastaa unenhuollossa.”

Nukkumisergonomian ammattilaiset löydät nukkumisergonomia.fi -sivustolta. Sivustolta voi myös ladata nukkumisergonomian kartoitusoppaan tai katsella nukkumisergonomiaan liittyviä opastusvideoita. Sivuston asiantuntijarekisteri palvelee myös terveydenhuollon ammattilaisia, jotka haluavat ohjata oman asiakkaansa osaavalle asiantuntijalle.

Lähteet:

Tyynyjen ja patjojen vaikutukset nukkujan fyysisiin tuntemuksiin. Kinnunen, H., Humaloja, A. 2012. TAMK

Muita unihäiriköitä, jotka voivat kertoa patjan, tyynyn tai peiton vaihtotarpeesta

  • Tunnet joustinpatjasta yksittäisten jousien painaumia selässäsi ts. patjan rakenne alkaa hajoilla
  • Käytät pahvia, mattoja, vaneria tms. jäykistettä korjataksesi patjasi painaumia
  • Käytät kiristysvyötä tai erillistä tyynyä vartalon alla korjataksesi patjasi painaumaa
  • Patja on niin kova tai niin pehmeä, että se häiritsee nukahtamistasi tai herättää sinut liian varhain
  • Vuodepohja antaa liikaa periksi ja esimerkiksi säleissä saattaa olla murtumia
  • Jos nukut vatsalla, syynä voi olla liian kova patja tai liian matala tyyny. Hyvin liikkuvan nivelistön omaava ei välttämättä kärsi tästä, mutta nykytutkimusten mukaan aivojen öinen huuhtelu tapahtuu parhaiten kylkimakuuasennossa.
  • Kuumuuden tunne voi johtua liian korkeasta makuuhuoneen lämpötilasta. Kehosta 20% on kiinni patjassa, joten peitto säätelee 80% lämmöntunteesta. Tavalliset patjat hautovat, joten suosittelemme nykyaikaista, lämpötilaa säätelevää TEMPUR Fit -peittoa.

Hyvin usein patjojen kankaat voivat olla ehjät eli vaihtotarvetta ei huomaa pelkällä silmällä. Kuoppia ja painaumia onkin hyvä tunnustella patjasta käsin.  Myös vuodepohjan joustavuus vaikuttaa siihen, miten makuualusta muotoutuu kehosi mukaan; esimerkiksi lattialla oleva patja ei ole niin ergonominen kuin joustosäleiden tai vaahtopohjan päälle sijoitettu patja.

Vietämme Joensuun Tempur Brand Storen syntymäpäiviä 14.-20.12.2020. Myymälässä kakkutarjoilu ja huippualennuksia viikon ajan! Tervetuloa.

Kauppakatu 23a, 80100 Joensuu 050 5608350

MA-PE 10-18 & LA 10-16

Sisältö on Karjalaisen yhteistyökumppanin tuottamaa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi