play

Kenen käsiin uskomme läheisemme? – Nyt työstään kertovat hoivatyön tekijät itse.

Esperi Care

Mainos. Soteala tarvitsee 200 000 uutta osaajaa vuoteen 2030 mennessä. Julkisessa keskustelussa ala näyttäytyy usein synkkänä, ja alalle hakeutuvien määrä vähenee uhkaavasti. Esperi kokosi valokuvanäyttelyn, jotta hoivatyötä tekevät pääsevät itse kertomaan omasta työstään.

”Esperi on vuodesta 2019 alkaen panostanut laatuun ja henkilöstöön, ja esimerkiksi vuonna 2021 investoimme noin 1,5 milj. euroa henkilöstön koulutuksiin. Näemme, että oma työmme kantaa hedelmää, sillä sekä asukas- ja henkilöstökyselymme tulokset ovat parantuneet koko ajan. Jotta alan maine paranee, kaikkien tulee tehdä näkyviä tekoja. Valokuvanäyttelymme on askel tähän suuntaan ”, sanoo Esperin toimitusjohtaja Stefan Wentjärvi.

”Hoiva-alalla on monta isoa asiaa ratkottavana ja siksi tällä hetkellä hoivatyöstä saattaa välittyä synkkä kuva. Näyttelyn tavoitteena on antaa ääni hoitajille, ja päästää heidät itse kertomaan hoivatyön iloista ja suruista, mitään kaunistelematta. Aidoissa tarinoissa on läsnä kohtaamisen kauneus, luopumisen haikeus, onnistumisen riemu, hetkien herkkyys ja arjen todellisuus”, sanoo tarinat koonnut Esperin viestintäpäällikkö Kaisu Lehtomaa-Digha.

Millaisia muistoja hoitajille on jäänyt hoivatyöstä kirkkaana mieleen? Keitä ovat nämä ihmiset, joiden käsiin uskomme läheisemme?

Tunnen olleeni viimeinen ihminen, joka teki hänet iloiseksi

Eräs asukas pyysi minua istumaan viereensä ja kertomaan jonkin mielenkiintoisen tarinan, mikä saisi hänet nauramaan. Tein niin kuin hän pyysi. Tarinan kuunneltuaan asukas sanoi, että jos hän kuolee pian, hän voi kuolla onnellisena miehenä. Valitettavasti hän menehtyi seuraavana päivänä. Minulle tämä muisto on jäänyt mieleen erityisesti, koska tunnen olleeni kenties viimeinen ihminen, joka teki hänet iloiseksi.

Vivian
38-vuotias lähihoitajan sijainen
töissä ikäihmisten palveluissa.

On iso vastuu olla asukkaiden rakkauden arvoinen

Koskettavimpia hetkiä hoitotyössäni olen kokenut, kun eräs asukkaistamme kertoi, että hän rakastaa minua. Tällaiset kohtaamiset kolahtavat itseeni monella eri tasolla ja saavat pohtimaan elämää. Teen vain työtäni, mutta minun työni on varsin oleellinen osa asukkaidemme elämää. Heidän koko elämänsä tapahtuu pääosin työpaikoillamme. On iso vastuu olla asukkaiden rakkauden arvoinen.

Haastavinta työssäni ovat mielestäni tilanteet, joissa asukkaalla on huono päivä ja kiukku puretaan hoitajaan, koska hän on se turvallinen ihminen siinä vieressä. Tärkeää on löytää näissä tilanteissa ammatillinen rauha ja luoda turvallinen tila kaikille mahdollisille tunteille. Tiimin tuki on avain työssä jaksamiseen, ja olenkin erityisen onnekas, kun olen saanut nauttia päivittäin tiimini tuesta.

Helen
33-vuotias lähihoitaja ja tiimivastaava
töissä kehitysvammapalveluissa.

Jos teen asukkaat onnelliseksi, se tekee minut onnelliseksi

Koskettavimmat hetket työssäni ovat niitä, kun näen jonkun liikuntakyvyttömänä olleen asukkaan kykenevän taas kävelemään fysioterapian ja harjoitustemme ansiosta. Tuntuu hyvältä nähdä työni positiivinen vaikutus toisen elämään.

Haastavinta työssäni on se, että muistisairaat asukkaat unohtavat usein, mitä heidän kuuluu tehdä. Kerron ja näytän heille, ja he unohtavat sen kerta toisensa jälkeen.

Jos teen asukkaat onnelliseksi, se tekee minut onnelliseksi.

Priya
35-vuotias fysioterapeutti
töissä ikäihmisten palveluissa.

Ikäihmisten läsnäolo ja ilo työni tähtihetkiä

Mukavimpia hetkiä työssäni ovat ne, kun aktiviteetteja järjestettäessä näen ikäihmisten läsnäolon ja ilon, ja sen, miten he lähtevät mukaan tekemiseen. Välillä ikäihminen saattaa jutellessaan sutkauttaa mitä vaan ja sitten nauretaan yhdessä. Hauskoja hetkiä jää mieleen paljon.

Koen onnistuneeni työssäni, kun asukas saa jonkin haluamansa asian tehtyä. Esimerkiksi otettua kaksi askelta ja hän on siitä kovin iloinen. Se tuo myös minulle onnistumisen iloa: olen kannustanut ja tukenut häntä, ja se tuottaa tulosta.

Carita
43-vuotias lähihoitaja
töissä ikäihmisten palveluissa.

Asukkaan askeleet kohti tavoitteita tuovat työlle merkityksen

On hienoa nähdä, kun useiden arjen kuntoutumista edistävien harjoitustoistojen myötä asukas alkaa vähitellen ottaa itsenäistä otetta asioihinsa ja selviää jatkossa pienemmällä tuella.

On parasta, kun asukkaassa herää innostus, että nyt mennään oikeaan suuntaan ja hänen tavoitteitaan kohti. Ne ovat sellaisia mieleenpainuvia mukavia hetkiä ja pieniä voittoja, jolloin kokee, että omalla työllä on merkitystä.

Sami
33-vuotias sosionomiopiskelija
töissä mielenterveyspalveluissa.

Esimakua näyttelystä saat katsomalla näyttelyssä esiintyvän hoitaja Lauran tarinan:

Tutustu näyttelyyn tästä.

Haluaisitko työkaveriksemme? Katso avoimet työpaikkamme tästä.

Esperin ja valokuvaaja Kaisa Löyskän On Ilo kohdata sinut -valokuvanäyttely hoivatyön arjesta oli esillä Helsingin rautatieasemalla ja Oulussa alkuvuodesta 2023. Loppuvuoden aikana näyttelyn pääsee katsomaan myös Jyväskylässä, Joensuussa, Tampereella ja Turussa. Tarinat ovat lyhennelmiä On ilo kohdata sinut -valokuvanäyttelyssä kerrotuista henkilötarinoista.

Sisältö on Karjalaisen yhteistyökumppanin tuottamaa.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi