play

Minkälainen patja on paras selälle? Nukkumisergonomiaan erikoistunut fysioterapeutti vastaa

Kaupallinen yhteistyö: TEMPUR

Mainos. Selkäkipu on yleinen vaiva, joka vaikeuttaa palauttavan unen saavuttamista. Kun selkäkivut herättävät yöllä tai ovat voimakkaimmillaan aamuisin, voi aiheuttava tekijä löytyä makuuhuoneesta: epäsopiva patja ja tyyny ohjaavat rangan virheasentoon. Millainen patja ja tyyny tukevat laadukasta unta ja ennaltaehkäisevät nukkumisergonomiasta johtuvaa selkäkipua?

Oletko kuullut väitettä, että kova patja olisi paras selälle? Tällä yhä sitkeästi elävällä toteamuksella on nähtävästi muutamia vuosikymmeniä sitten reagoitu liian pehmeisiin ja kuluneisiin patjoihin, jotka melko välittömästi provosoivat selkäkipua. Tuolloin nukkumisergonomian väripaletissa on ollut vain kahta väriä, mustaa ja valkoista. Onneksi tiede on mennyt eteenpäin tälläkin alueella, samoin kuin patjamateriaalit ja niiden myötä ymmärrys oikeanlaisesta nukkumisergonomiasta.

– Kovan patjan valitseminen voi pahentaa jo olemassa olevia vaivoja tai jopa aiheuttaa niitä. Jokainen keho on erilainen ja tarvitsee erilaista tukea. Tyynyn ja patjan yhdistelmä tulisi katsoa omalle keholle yksilöllisesti sopivaksi. Jos näin ei tee, niin uudesta sängystä voi tulla kallis hutiostos, joka pahimmassa tapauksessa vaikeuttaa entisestään jo olemassa olevia unen haasteita, kertoo koulutettu nukkumisergonomian asiantuntija Juuso Pikkarainen.

Fysioterapeutti ja koulutettu nukkumisergonomian asiantuntija (KNA) Juuso Pikkarainen työskentelee Joensuun keskustassa sijaitsevassa Tempur Brand Storessa.

Fysioterapeutti ja koulutettu nukkumisergonomian asiantuntija (KNA) Juuso Pikkarainen työskentelee Joensuun keskustassa sijaitsevassa Tempur Brand Storessa.

Hyvä patja tukee nukkujan kehoa jokaisessa nukkuma-asennossa, mutta ohjaa erityisesti kylkimakuuasentoon, sillä se on terveellisin nukkuma-asento. Mukavan kylkimakuuasennon saavuttaminen vaatii patjalta ja tyynyltä paineen vähennystä, muotoutumista ja optimaalista tukea, jotta ne mukautuvat kehon muotoihin. Patjan ja tyynyn ominaisuuksilla on tärkeä rooli siinä, että kylkinukkuminen onnistuu ilman selkärangan haitallista kiertymistä tai taipumista. Liian kovalla patjalla hartia ja lantio eivät pääse uppoamaan patjan sisään, jolloin selkäranka ohjautuu epäergonomiseen asentoon.

Epäsopiva nukkumisalusta voi olla selkäkivun tai jäykkyyden aiheuttaja

Nukkuessa aivojen hallinnoima vartalon asentokontrolli on kaikkein alhaisimmillaan ja vastuu vartalon asennon tukemisesta siirtyy patjalle ja tyynylle. Mikäli patja tukee huonosti ja ohjaa selkärangan joko kiertymään tai taipumaan, rangan nivelistön nivelsiteisiin ja -kapseleihin kohdistuu venytystä ja lihakset nivelten ympärillä voivat jännittyä reflektorisesti. Tämä viiveellä kehittyvä suojareaktio, joka pyrkii estämään virheellisen asennon mutta voi tuottaa samalla lihasjäykkyyttä ja -kipua, havaitaan usein vasta aamulla. Nukkumisergonomia ja yksilöllisesti sopiva patja sekä tyyny yhdessä edistävät selän terveyttä.

Minkälainen patja sitten on hyvä selälle?

– Yksinkertaisesti sanottuna; asiantuntijan kanssa valittu, kehon muotoihin mukautuva patja plus oikean mallinen ja kokoinen tyyny, jotta ranka saadaan ohjattua oikeaan asentoon, Pikkarainen toteaa.

Kehon lämmön mukaan muotoutuva patja tukee selkää perinteisiä patjoja paremmin. Suomessa tehdyn tutkimuksen mukaan kehon lämmön mukaan muotoutuvissa patjoissa oli vähiten kuoppia ja nukkujat kokivat patjan tukevan selkää riittävästi. Näillä patjoilla nukkuvat raportoivat myös kokevansa itsensä vähemmän fyysisesti voimattomiksi verrattuna esimerkiksi joustinpatjoilla nukkuviin. Tutkimustulokset viittaavat siis kehon lämmön mukaan muotoutuvilla patjoilla saavutettavaan parempaan palautumiseen ja toimintakykyyn.

Vaikka yleisesti ottaen kehon lämmön mukaan muotoutuvat patjat ovat oivia materiaaleja nukkumiseen, on niissäkin merkittäviä eroja. Monissa memory foam -patjoissa on jonkin verran painetta lievittäviä ominaisuuksia, mutta TEMPUR®-materiaalia on käytetty esimerkiksi laajalti terveydenhuollossa eri puolilla maailmaa.

Kestääkö kova patja pidempään käytössä hyvänä?

– Patjan käyttöiässä ratkaisee hyvin pitkälti laadukkaat materiaalit ja oikeanlainen huoltaminen. Patjan tunne ei määritä käyttöiän pituutta. Jos hankit itsellesi kovan patjan ja käytössä huomaatkin sen epäsopivuuden, voi se ostos ollakin hyvin lyhytikäinen. Pian joudut uudelleen etsimään itsellesi uutta nukkumisratkaisua, Pikkarainen sanoo.

– Kyllähän se on paras ja sängyn hankkijallekin helpoin ratkaisu, että panostaa sängyn valintaan kerralla kunnolla niin, että nukut sen 15 vuotta laadukasta unta joka yö ja voit hyvin. Ei kannata tyytyä keskikertaiseen, sillä se voi loppujen lopuksi olla kalliimpi ratkaisu, jota joudut usein myös päivittämään. Lisäksi nykyään on hyvät maksuvaihtoehdot hankintoihin, joten tärkeää hankintaa ei välttämättä kerralla tarvitse maksaa, Pikkarainen selventää.

Laadukkaista materiaaleista valmistetut ja valmistusprosessissa pitkäikäisyys huomioiden tehdyt patjat kestävät käytössä vuosia ja ovat helppohoitoisia. Esimerkiksi TEMPUR tarjoaa patjoille 15 vuoden Pro Rata -takuun ja valikoimasta löydät vuoteen huoltamista helpottavat tuotteet, kuten suojalakanat.

Selkäkivut voivat jatkua, jos käyttöön jää vanha, kulunut tyyny

Mikäli vaihdat patjan uuteen mutta jatkat vanhan tyynyn käyttöä, nukkumisergonomiasi ei luultavasti ole optimaalinen. Tyynyllä on merkittävä rooli erityisesti selkä- ja hartiakipujen ehkäisyssä. Kun allasi on asiantuntijan valitsema, ergonomisesti tukeva patja, tarvitset todennäköisesti erilaisen tyynyn kuin vanhan patjasi kanssa. Asiantuntija osaa auttaa sinua valitsemaan tyynyn, joka sopii sekä patjaasi että hartioidesi leveyteen, nukkumisasentoosi ja mieltymyksiisi.

Linssit silmälaseihin valitsee optikko, patjan nukkujalle valitsee koulutettu nukkumisergonomian asiantuntija

– Ethän ostaisi uutta autoakaan ilman koeajoa, joten miksi valitsisit uuden sängyn umpimähkään? Yksilöllisesti sopiva patja ja tyyny kannattaa aina valita asiantuntijan opastuksella. TEMPUR-sänky on investointi laadukkaaseen elämään niin unessa kuin valveilla.

Uuden sängyn hankkimisen tullessa ajankohtaiseksi, hakeudu aina uneen ja nukkumisergonomiaan erikoistuneen ammattilaisen luokse. Apunasi maksutta ovat koulutetut nukkumisergonomian asiantuntijat, joiden ammattitaitoon kuuluu yksilöllisesti sopivien nukkumisen apuvälineiden valitseminen, unta heikentävien tekijöiden tunnistaminen sekä konkreettisten neuvojen antaminen paremman palautumisen saavuttamiseksi.

– TEMPUR-myymälöissä pääset koemakaamaan erilaisilla vuoteilla ja tunnustelemaan rauhassa, mikä vaihtoehto tuntuu parhaalta juuri sinun selällesi. Asiantuntijamme huomioivat muun muassa kehosi yksilölliset ominaisuudet sekä henkilökohtaiset mieltymyksesi eli nukkumisergonomian väripaletissa on nykyisin monia eri värejä, Pikkarainen sanoo.

Tutustu sänkyvalikoimaan netissä ja varaa aika ilmaiseen nukkumisergonomian kartoitukseen. Koulutetut nukkumisergonomian asiantuntijamme auttavat sinua löytämään sängyn, joka on sopiva juuri sinun selällesi.

Lähteet:

Tyynyjen ja patjojen vaikutukset nukkujan fyysisiin tuntemuksiin. Kinnunen, H., Humaloja, A. 2012. TAMK

https://selkakanava.fi/selkakipu Viitattu 11.12.2023

Sisältö on Karjalaisen yhteistyökumppanin tuottamaa.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi