play

Mitä menoeriä karsia ja minkä kuluissa voi päästä halvemmalla - vinkit talouden tasapainottamiseen

omalaina.fi

Talouden tasapainottamiseksi on hyvä tehdä selvitys kulutuksesta ja tarkastella, minkä menoerien karsiminen voisi tuoda säästöjä. Ensimmäiseksi kannattaa pohtia, mitkä menot ovat täysin välttämättömiä. Esimerkiksi asumiskuluissa on haastavaa lähteä säästämään, ellei ole valmis tekemään elämässään suhteellisen suuria muutoksia. Toisaalta esimerkiksi vähennetty sähkönkulutus voi pienentää kuukausittaista laskua. Osa menoeristä voikin olla sellaisia, ettei niitä juurikaan pysty muuttamaan. Monen kohdalla on kuitenkin mahdollista päästä nykyistä halvemmalla, ellei jopa karsia koko menoerää pois - ilman, että elämänlaatu kärsii merkittävästi.

Kilpailuta lainat ja muut palvelut

Kilpailuttaminen voi johtaa suhteellisen suuriinkin säästöihin, minkä vuoksi se kannattaakin tehdä aina kuin mahdollista. Kuka tahansa saattaa ajoittain tarvita nopeasti helppoa lainaa, mutta tällöinkin kannattaa perehtyä erilaisiin vaihtoehtoihin ennen lainasopimuksen solmimista, sillä lainakulut vaihtelevat paljonkin eri luotonmyöntäjien välillä. Esimerkiksi Omalaina kilpailuttaa lukuisien luotonmyöntäjien tarjoukset vain yhdellä lainahakemuksella, jolloin hakijan ei tarvitse edes olla itse heihin yhteydessä ja pyytää lainatarjousta. Kilpailuttaminen ei siis maksa mitään, vaan sillä voi päinvastoin säästää kuluissaan huomattavasti.

Lähes jokainen varmasti maksaa myös joitakin kuukausimaksuja esimerkiksi puhelin- ja nettiliittymistä, kotivakuutuksesta ja sähköstä jonka hinnoissa onkin näkynyt paljon vaihtelua. Tällaisetkin palvelut kannattaa kilpailuttaa aina silloin tällöin, sillä uusille asiakkaille on monesti tarjolla erilaisia määräaikaisia liittymistarjouksia. Myös pitkäaikaisille ja uskollisille asiakkaille voidaan kohdentaa tarjouksia, erityisesti jos he harkitsevat siirtymistä toisen palveluntarjoajan asiakkaiksi.

Seuraa suoraveloituksiasi

Moni solmii välttämättömien kuukausimaksujen lisäksi erilaisia suoraveloitussopimuksia myös esimerkiksi äänikirjojen tai elokuvien suoratoistopalveluihin. Palvelut tarjoavat monesti ilmaisia kokeilujaksoja ja laskutus jatkuu automaattisesti, ellei sitä itse lakkauta. Kun palveluita on käytössä useampi, saattavat ne yhdessä muodostaa jopa useamman kymmenen euron menoerän kuukausittain. Suoraveloituksistaan kannattaakin tämän vuoksi pysyä kärryillä ja perua tilaukset sellaisiin palveluihin, joita ei aktiivisesti käytä. Hyvänä säästämiseen liittyvänä nyrkkisääntönä voi toimia esimerkiksi se, että käytössä on vain yksi suoratoistopalvelu kerralla. 

Samaan kategoriaan menee myös kuukausittain maksettava kuntosalijäsenyys, mikäli se jää jatkuvasti käyttämättä. Usein ajatus on, että salilla tulee käytyä kun siitä maksetaan. Jos arki kuitenkin jatkuvasti tulee kuntosaliharrastuksen esteeksi, kannattaa jäsenyys suosiolla laittaa katkolle. Liikuntaa voi harrastaa myös maksuttomasti esimerkiksi luonnossa lenkkeillen, eikä kuntosali ole kaikille optimaalisin ratkaisu.

Harkitse ostoja ja tartu tarjouksiin

Rahanmenon minimoiminen vaatii usein tietoisuutta ja valppautta – esimerkiksi verkkokauppojen tarjoamien alennustarjousten hyödyntaminen voi tuoda merkittäviä säästöjä. Hankintojaan kannattaakin pohtia tarkoin - jos ostoslistalla on esimerkiksi uusi puhelin, pohdi voisiko sen ostamista viivyttää seuraaviin suuriin alennusmyynteihin asti. Tarjoushintaisia tuotteita kannattaa suosia myös ruokaostoksilla, sillä ostoskassin hinnassa voi säästää yhteensä jopa kymmeniä euroja. Myös jokaisen oston välttämättömyyttä kannattaa punnita.

Tarkka budjetointi siis on yhteenvetona kaiken a ja o. Kokeile kirjata kaikki menosi ylös kuukauden ajan ja saatat löytää yllättäviä kuluja, joiden kohdalla voisi säästää tai jotka voisi karsia kokonaan pois. Kaikista elämän nautinnoista ei tarvitse tinkiä, mutta kestävillä valinnoilla rahaa voi hyvin säästyä myös pahan päivän varalle.

Sisältö on Karjalaisen yhteistyökumppanin tuottamaa.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi