play

Heräsitkö jälleen selkä kipeänä? Fysiatri varoittaa: nukkumisasennolla on vaikutusta ja kipu vain pahenee ilman muutosta – katso 5 vinkkiä

Kaupallinen yhteistyö: TEMPUR

Mainos. Kipeää selkää sairastetaan hälyttävän paljon ja se on yleinen sairauspoissaolojen syy. 80 prosenttia ihmisistä saa selkävaivan jossakin elämänsä vaiheessa ja selkä kipuilee tälläkin hetkellä noin miljoonalla suomalaisella. Jos olet yksi heistä, tutustu huippufysiatrin vinkkeihin ja videoluentoon, jotta elämänlaatusi paranisi.

Tämä kirjoitus perustuu fysiatrian ja yleislääketieteen erikoislääkärin Jukka Pekka Kourin videoluentoon ja haastatteluun. Kourin vetämä videoluentosarja antaa ihmisille hyödyllistä tietoa muun muassa selkä- ja niskakivun syistä, hoidosta ja ennaltaehkäisystä. Kourilla on kivunhoidon ja kuntoutuksen erityispätevyydet.

Luentosarjan julkaisija on muun muassa Selkäliiton ja Uniliiton yhteistyökumppani Tempur Suomi Oy, jonka missio on auttaa ihmisiä nukkumaan paremmin nukkumisergonomisesti laadukkaampien sänkyjen, patjojen ja tyynyjen ansioista.

Yhdellä luennolla Kouri puhuu välilevystä, selkäkivusta ja nukkumisergonomian merkityksestä. Selkäkipu on yksi yleisimmistä oireista, joita huono nukkumisergonomia ja vanha ja kulunut sänky voivat aiheuttaa tai pahentaa.

Voit katsoa luennon tästä. Lue alta myös viisi ydinkohtaa liittyen aiheeseen:

Liian joustava tai liian kova sänky ei sovi selkärangalle – kipu on hälytysmerkki, älä totu siihen!

VINKKI 1. Ymmärrä syy ja seuraus. Usein ongelman syynä on se, että vanha tai jo uutena huonolaatuinen tai väärin valittu patja on liian pehmeä ja liikaa joustava. Seurauksena lantio painuu liikaa patjan sisään, pää ja jalat jäävät ylemmäs, ja selkäranka taipuu kaarelle, mistä seuraa kipua. Nukkuessa asento on usein pitkäaikainen. Koska kipu saattaa esiintyä kehossa vasta aamupäivällä, sitä ei osata aina yhdistää huonoon nukkuma-asentoon, joka johtuu sängystä ja tyynystä.

Liian kuluneessa tai pehmeässä patjassa on yleensä kaksi liian alas joustavaa kuoppaa: toinen olkapään ja toinen lantion kohdalla.

- Jos tällaisella patjalla nukkuu, niin ei tarvitse ihmetellä, mistä selkävaivat johtuvat. Kyllä sellainen patja kuuluisi mennä jo kaatopaikalle. Se ei tuota selän terveyteen lisäarvoa vaan lisähaittaa, Kouri sanoo.

Myöskään kova patja ei ole hyvä ratkaisu. Moni ajattelee virheellisesti, että kova patja auttaa selkäkipuihin, koska siinä lantio ei painu liian syvälle. Kovan patjan ongelma on se, että silloin lantio ja olkapää eivät pääse painumaan joko ollenkaan tai riittävän tarpeeksi patjan sisään, jolloin selkäranka menee taas pienelle mutta haitalliselle mutkalle. Lisäksi kovuus aiheuttaa painepisteen joka saa pyörimään sängyssä kivutonta asentoa etsiessä.

Mistä tietää, että nukkumisergonomia on pielessä?

Selkäkipu voi johtua huonosta nukkumisergonomiasta silloin, kun:

- Se haittaa nukahtamista

- Se herättää yöllä

- Se aikaistaa heräämistä

- Aamulla herätessä on puutumista, pistelyn tunnetta tai tunnottomuutta

- Aamulla on niskan, selän tai raajojen jäykkyyttä

- Yleisesti voi ajatella, että jos aamulla herää oireettomana, silloin nukkumisergonomia on kunnossa. Mutta jos yllä mainittuja oireita on, silloin jotain tulisi tehdä. Ne tarkoittavat, että jotain on pielessä, Kouri painottaa.

VINKKI 2. Tempurin sänky valitaan jokaiselle yksilöllisesti. Alun perin NASA:n kehittämä viskoelastinen, älykäs Tempur-materiaali paitsi vähentää painetta, myös mukautuu kehon painon ja lämmön mukaan yksilöllisesti sopivaksi eri kokoisille ihmisille. Nämä ominaisuudet puuttuvat halpajäljitelmistä, joustimista ja muista perinteisistä patjoista. Ja juuri ne ominaisuudet tarvitaan vähentämään kipua aiheuttavia painepisteitä, helpottamaan hyvän asennon löytymistä ja nukahtamista sekä vähentämään yöllistä kääntyilyä. Se on ennaltaehkäisyä ja hoitoa.

VINKKI 3. Kun olet sänkykaupoilla, kiinnitä huomiota siihen, että valintasi on A) terveydenhoitoalan ammattilaisten suosittelema ja tutkimuksissa menestyvä ratkaisu (lue lisää) B) koulutetulta myyjältä, jonka titteli on KNA (koulutettu nukkumisergonomian asiantuntija). Tempurilla on tutkitusti tyytyväisimmät käyttäjät. Ei ihme, että Selkäliitto ja Uniliitto suosittelevat vain aitoa Tempuria.

Varo siis niitä, jotka mainostavat ”luksussänkyä halvalla”, muita ale-sänkyjä ja halpajäljiltelmiä. Myöskään kalliit sängyt eivät automaattisesti ole hyviä, jos niistä puuttuu kolme tärkeintä ominaisuutta: paineen vähennys, yksilöllinen muotoutuminen ja tuki. Osta Tempur-sänkysi vain Tempur Brand Storesta tai valtuutetulta jälleenmyyjältä. Katso lähin koulutettu myyjä tästä!

Älä unohda tyynyä! Patjan ja tyynyn yhteispeli ratkaisee

VINKKI 4. Kylkimakuuasento on kaikkein yleisin nukkuma-asento, ja siinä tyynyn merkitys nukkumisergonomialle nousee patjan ohella avainasemaan. Tyynyä ei siis tule unohtaa uutta sänkyä hankittaessa.

- Ratkaisevinta nukkumisergonomian kannalta on tyynyn ja patjan yhteispeli. Ne yhdessä muodostavat ergonomisesti hyvän tasapainon, jolloin selkäranka ja kaularanka ovat suorat, että ne saadaan luonnolliseen asentoon, ilman mutkia, Kouri huomauttaa.

Oikeantyyppinen, yksilöllisesti valittu tyyny tukee kaularankaa riittävästi, ja sen myötä myös rinta- ja lanneranka pysyvät oikeassa asennossa. Tempurilla tyynyn malli ja korkeus valitaan aina yksilöllisesti, ottaen huomioon nukkujan koko, mieltymykset ja sopivin nukkumisasento.

Kouri suosittelee kaikille kylkimakuuasentoa, sillä siinä selkärangan pikkuniveliin, eli fasettiniveliin, ei kohdistu painetta, mikäli selkä on suorassa. Se kuitenkin vaatii sen, että patja ja tyyny tukevat vartaloa ja nukkuma-asentoa juuri oikein.

- Jos taas selkä on vino, sinne tulee aikamoinen paine. Kun iän myötä pikkuniveliin tulee kulumamuutoksia, niin tämä ongelma korostuu. Huono nukkuma-asento voi silloin aiheuttaa suoranaisesti kipuja.

Tutustu helppoon ja nopeaan Tempurin tyynyvalintakoneeseen, niin tiedät mistä keskustella Tempur-kaupoilla.

Melko yleinen on myös vatsamakuuasento, mutta se aiheuttaa ongelmia etenkin kaularangalle, joka kiertyy vatsalla nukkuessa.

- Myös lannerangan notko syvenee vatsalla nukkuessa ja paine pikkuniveliin lisääntyy, Kouri lisää.

Kourin mukaan suomalaisilla on usein liian matalat tyynyt, ja tämä näkyy myös vatsamakuuasennon suosiossa. Liian matala tyyny ja liian kova patja saavat nukkujan kääntymään helposti kyljeltä vatsalle.

Varaa aika nukkumisergonomian kartoitukseen ja anna Tempurin koulutetun nukkumisergonomian asiantuntijan (KNA) löytää sinulle sopivimmat nukkumisen apuvälineet. Ajanvaraaja saa arvokkaan lahjan.

Liikunta, kivun hoito ja hyvä nukkumisergonomia auttavat yleisimpiin selkävaivoihin

VINKKI 5. Yleinen harhaluulo on, että kipeää selkää ei saisi rasittaa liikunnalla. Jukka Pekka Kouri muistuttaa, että selkäranka tykkää liikunnasta.

- Selkä tarvitsee monipuolista kuormitusta. Rustokudos saa ravintoa, kun liikutaan. Arkiliikunta on tässä tärkeintä, hän sanoo.

Yksi yleisistä selkäkivun aiheuttajista on välilevyn rappeutumisesta johtuva pullistuma, eli välilevytyrä. Se aiheuttaa 2–4 viikon hyvin intensiivisen, ikävän kivun. Välilevyn ongelmat kattavat noin 40 prosenttia selkävaivoista. Kouri suosittelee välilevyn pullistumasta kärsiviä jatkamaan elämää ja liikkumista niin normaalisti kuin mahdollista, toki kipua kunnioittaen.

- Usein aika parantaa. Aina ei tarvita kirurgia. Ohjeena on välttää istumista ja tärinää ja liikkua kivun sallimissa rajoissa, fysioterapeutin ohjeiden mukaan. Pelkkä vuodelepo ei ole hoito, hän painottaa.

Liikunnan lisäksi yöaikainen lepo ja palautuminen tulee olla laadukasta. Jos kärsit aamuisesta kivusta selässä tai niska-hartia-alueella, se on merkki siitä, että nukkumisen apuvälineet, eli sänky ja tyyny, kaipaavat uusimista.

Tämä kirjoitus perustuu videoluentoon ja haastatteluun. Nukkumisergonomiaa parantavista sängyistä, patjoista ja tyynyistä tunnettu Tempur Suomi Oy on julkaissut sarjan fysiatri Kourin videoluentoja, joiden tarkoituksena on antaa ihmisille hyödyllistä tietoa muun muassa selkä- ja niskakivun syistä, hoidosta ja ennaltaehkäisystä.

Lisätietoa saat Tempurin kehitysjohtajalta Pasi Koistiselta, pasi.koistinen@tempur.fi.

Kauppakatu 23a, Joensuu

050 560 8350

Sisältö on Karjalaisen yhteistyökumppanin tuottamaa.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi