play

”Me pidämme huolta” – Nyt työstään kertovat hoivatyöntekijät

Kaupallinen yhteistyö: Esperi Care

Mainos. Hoiva-alalla on monta isoa asiaa ratkottavana. Mutta millaista tavallinen arki Esperin kodeissa on? Mitä alan ammattilaiset itse ajattelevat työstään? Keitä he ovat?

Esperin kodeissa hoiva-alan ammattilaiset pitävät huolta ikäihmisistä, mielenterveyskuntoutujista ja kehitysvammaisista. Raudanlujan ammattitaidon lisäksi hoivatyöntekijät tarvitsevat suurta sydäntä, sillä työpäivät ovat täynnä tunnetta. Kohtaamisen kauneutta, haikeutta luopumisen hetkellä, riemua onnistumisista, hetkien herkkyyttä – täyttä ja todellista arkea.

Hoivatyössä kohtaaminen ja vuorovaikutus ovat läsnä jatkuvasti. Millaisia muistoja hoitajille on jäänyt asukkaista? Keitä ovat nämä ihmiset, joiden käsiin uskomme läheisemme? Nyt ääneen pääsevät alan ammattilaiset, jotka jakavat kokemuksiaan hoivatyön iloista ja suruista.

On iso vastuu olla asukkaiden rakkauden arvoinen

Yksi koskettavimmista hetkistä töissä oli, kun eräs asukkaistamme kertoi rakastavansa minua. Tällaiset kohtaamiset kolahtavat monella eri tasolla ja saavat pohtimaan elämää. Teen vain työtäni, mutta minun työni on varsin oleellinen osa asukkaidemme elämää. Heidän koko elämänsä tapahtuu pääosin työpaikoillamme. On iso vastuu olla asukkaiden rakkauden arvoinen. 

Lähihoitajan tärkein työkalu on oma persoona. Ammatillisuuteni on kehittynyt hurjasti 14 työvuoden aikana. Elämänkokemuksen karttuessa ammattirooliinkin on ollut helpompi kasvaa. Nykyään harva ikävä tilanne menee enää ihon alle.

Haastavinta työssäni ovat tilanteet, joissa asukkaalla on huono päivä ja kiukku puretaan hoitajaan, koska hän on se turvallinen ihminen siinä vieressä. Näissä hetkissä on tärkeää löytää ammatillinen rauha ja luoda turvallinen tila kaikille mahdollisille tunteille. Tiimin tuki on avain työssä jaksamiseen, ja olenkin erityisen onnekas, kun saan nauttia siitä päivittäin.

Onnistumisen kokemuksia saan esimerkiksi hetkistä, joissa asukkaat pääsevät tavoitteisiinsa. Joku oppii kävelemään uudestaan, masentunut ihminen pääsee ensi kertaa kuukauteen ylös sängystä tai ihminen pääsee ylipäätään eteenpäin elämässä. Näistä hetkistä tulee hyvä fiilis omasta ja koko tiimin puolesta. Olemme yhdessä sopineet toimivamme jonkin asian eteen ja pääsemme näkemään työmme tuloksen. Se on todella palkitsevaa. 

Helen
33-vuotias lähihoitaja ja tiimivastaava
töissä kehitysvammapalveluissa

Tunnen olleeni viimeinen ihminen, joka teki hänet iloiseksi

Eräs asukas pyysi minua istumaan viereensä ja kertomaan jonkin mielenkiintoisen tarinan, joka saisi hänet nauramaan. Tein niin kuin hän pyysi. Tarinan kuunneltuaan asukas sanoi, että jos hän kuolee pian, hän voi kuolla onnellisena miehenä. Valitettavasti hän menehtyi seuraavana päivänä. Minulle tämä muisto on jäänyt mieleen erityisesti, koska tunnen olleeni kenties viimeinen ihminen, joka teki hänet iloiseksi.

Vivian
38-vuotias lähihoitajan sijainen
töissä ikäihmisten palveluissa

Asukkaan askeleet kohti tavoitteita tuovat työlle merkityksen

On hienoa nähdä, kun useiden arjen kuntoutumista edistävien harjoitustoistojen myötä asukas alkaa vähitellen ottaa itsenäistä otetta asioihinsa ja selviää jatkossa pienemmällä tuella. 

On parasta, kun asukkaassa herää innostus, että nyt mennään oikeaan suuntaan ja hänen tavoitteitaan kohti. Ne ovat sellaisia mieleenpainuvia mukavia hetkiä ja pieniä voittoja, jolloin kokee, että omalla työllä on merkitystä. 

Sami
33-vuotias sosionomiopiskelija
töissä mielenterveyspalveluissa

Tutustu näyttelyyn tästä.

Haluaisitko työkaveriksemme? Katso avoimet työpaikkamme tästä.

Esperin ja valokuvaaja Kaisa Löyskän On Ilo kohdata sinut -valokuvanäyttely hoivatyön arjesta on ollut esillä Helsingissä, Oulussa, Turussa ja Porissa. Loppuvuoden aikana näyttelyn pääsee katsomaan myös Tampereella, Jyväskylässä ja Joensuussa. Tarinat ovat lyhennelmiä On ilo kohdata sinut -valokuvanäyttelyssä kerrotuista henkilötarinoista.

Lue yllä oleva sisältö, ja vastaa kyselyyn! Kaikkien vastanneiden kesken arvotaan 50 euron arvoisia GoGift-lahjakortteja.

Tutkimuksen toteuttaa Digitalist Group Oyj Kärkimedian toimeksiannosta.

Sisältö on Karjalaisen yhteistyökumppanin tuottamaa.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi