play

Näin pienennät omakotitalon tai mökin sähkölaskua

Kaupallinen yhteistyö: Hobbyhall.fi

Mainos. Jos talon tai mökin lämmitys syö kilowattikaupalla sähköä, on aika tehdä energiatehokkuutta parantavia ja sähkönkulutusta vähentäviä toimenpiteitä. Lämmityksen lisäksi voit vaikuttaa sähkönkulutukseen myös kodinkoneiden ja laitteiden osalta. Näillä keinoilla voit pienentää omakotitalon tai mökin sähkölaskua!

Vähennä suoran sähkölämmityksen käyttöä

Pitkäikäinen tapa pienentää oman kodin tai mökin sähkölaskua on hankkia kohteeseen vaihtoehtoisia lämmitystapoja suoran sähkölämmityksen sijaan. Talvikuukausina lämmitykseen menee paljon energiaa, ja sähkö on usein kalliimpaa juuri talvella. Voit vaikuttaa sähkönkulutukseen, jos talossa on käytössä myös suorasta sähköstä riippumattomia lämmitys- tai sähköntuotantotapoja.

Uusissa taloissa lämmitysmuodoksi valitaan usein maalämpö tai ilmavesilämpöpumppu, joka kuluttaa murto-osan sähköä verrattuna suoraan sähkölämmitykseen. Vanhoissa taloissa puuhellan, leivinuunin tai varaavan takan lämmittäminen voivat talvikuukausina auttaa sähkölaskun hillitsemisessä. Puulla lämmittäminen on suhteessa edullisempaa sähkön hinnan ollessa korkealla.

Sähkönkulutusta voi vähentää myös ilmalämpöpumpun tai aurinkopaneelien avulla. Vähän sähköä kuluttava ilmalämpöpumppu auttaa talvella lämmityksessä ja kesällä viilennyksessä. Aurinkopaneeleilla tuotettua sähköä voi sen sijaan käyttää muuhunkin kuin lämmitykseen. Aurinkopaneeli tuottaa sähköä etupäässä kesäisin, jolloin sähkölasku saattaa paneeleiden ansiosta olla jopa olematon.

Aurinkopaneelijärjestelmän koko tulee mitoittaa talon ja kulutuksen mukaan. Mökille satunnaiseen kesäkäyttöön voi riittää hyvin 100–200 W aurinkopaneeli. Mitä suurempi talo ja mitä enemmän sähköä kulutetaan, sitä isompi ja tehokkaampi aurinkopaneelijärjestelmän tulee olla.

Koko järjestelmä asennuksineen maksaa yleensä noin 6 000–20 000 euroa, joten kyse on pitkäaikaisesta investoinnista. Aurinkopaneelit voi hankkia myös itse, mutta sähköverkkoon asennus tulee teettää ammattilaisella. Hobbyhall.fi-verkkokaupasta löytyy aurinkopaneeleita muun muassa EcoFlow-, Wolt- ja Allpowers-merkeiltä. Hintava ilmalämpöpumppu tai aurinkopaneelijärjestelmä kannattaa hankkia mahdollisuuksien mukaan alennusmyynnistä, esimerkiksi Black Friday -kampanjasta.

Huolehdi, ettei lämpöä mene harakoille

Sähköä kuluu useissa kiinteistöissä eniten lämmittämiseen. Mitä paremmin lämpö pysyy rakennuksen sisällä, sitä vähemmän lämmityskustannuksiin uppoaa rahaa. Rakennuksen eristävyyttä kannattaa siis parantaa ja lämpövuodot ehkäistä.

Vanhoissa taloissa voi tunnetusti olla kylmät lattiat ja tuntua jopa pieni veto seinän- tai lattianraosta. Vuotokohtia voi kuitenkin olla uudemmissakin taloissa. Niiden sijaintia voi selvittää lämpökameran avulla. Lattian ja seinien lisäksi myös katon eristykseen ja lämpövuotokohtiin kannattaa kiinnittää huomiota. Hobbyhall.fi-verkkokaupan valikoimasta löytyy myös rakennustöihin tarkoitettuja lämpökameroita.

Kodin tai mökin ovien sekä ikkunoiden tiivistykset kannattaa tarkistaa ja uusia tarvittaessa. Vanhat ikkunat kannattaa ikkunaremontin yhteydessä vaihtaa energiatehokkaisiin ikkunoihin. Vaikka hyvät eristeet ja tiivis rakennus vähentävät lämmityskustannuksia, muista kuitenkin huolehtia ilmastoinnin riittävyydestä ja huoltaa ilmanvaihtokanavat säännöllisesti.

Säädä omaa sähkönkulutusta

Suorasta sähköstä riippumattomien lämmitysjärjestelmien hyödyntäminen ja rakennuksen energiatehokkuuden parantaminen ovat usein pidemmän ajan projekteja. Sen sijaan sähkönkulutukseen voit vaikuttaa heti omia käyttötottumuksia muuttamalla.

Jopa yhden asteen lasku huonelämpötilassa voi olla merkittävä lämmityskustannuksien kannalta. Kiinnitä siis huomiota omakotitalosi tai mökkisi lämmitysasetuksiin ja -termostaatteihin. Käyttöveden lämmittäminen lisää myös sähkönkulutusta, joten veden lämmitys kannattaa mahdollisuuksien mukaan ajoittaa pörssisähkösopimuksessa halvemmille tunneille. Tarkista, ettei rakennuksessa ole vuotavia hanoja tai putkia. Voit vaihtaa hanat ja suihkupäät vettä säästäviin malleihin, jolloin vettä kuluu vähemmän.

Jos sinulla on pörssisähkösopimus, kohdista omaa sähkönkulutustasi edullisemmille tunneille. Yöllä sähkö on yleensä edullisempaa, joten esimerkiksi veden lämmitys voi olla viisasta ajastaa yön tunneille. Älykkäiden termostaattien avulla voit säätää lämmitystä ja optimoida sähkönkäyttöä hinnan ja kulutuksen mukaan. Älykkäillä kodinohjausjärjestelmillä voit säätää energiankulutusta ja eri laitteiden sekä valaistuksen käyttöä myös etänä, vaikka olisit itse vaikkapa hotellissa Tampereella.

Kodin laitteista eniten sähköä kuluttaa sähkökiuas. Kodinkoneista sähkösyöppöjä ovat jatkuvasti päällä olevat laitteet, kuten jääkaappi ja pakastin. Myös astian- ja pyykinpesukone sekä sähköliesi vievät paljon sähköä. Voit säästää sähköä ruoanlaitossa käyttämällä leivinuunia, puuhellaa, kaasuliettä tai grilliä. Perinteiset hehkulamput vievät myös sähköä, joten ne kannattaa vaihtaa energiatehokkaampiin LED-lamppuihin.

Uusien laitteiden valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota energiatehokkuusluokitukseen. Hobbyhall.fi-verkkokaupassa parhaimman A-tehokkuusluokan pyykinpesukoneita löytyy esimerkiksi Samsung- ja Hoover-merkeiltä. Energiatehokkaita jääkaappipakastimia on muun muassa LG- ja Bosch-merkeillä. Kodinkonetarjouksia kannattaa vilkuilla esimerkiksi tarjouslehti-sivustolta.

Sisältö on Karjalaisen yhteistyökumppanin tuottamaa.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi