play

Järkevän lainaamisen ei tarvitse olla vaikeaa

Kaupallinen yhteistyö: Lead Supply

Mainos. Velkaantumisesta on tullut arkipäivää yhä useammalle suomalaiselle. Kehityksen taustalla on arvioitu olevan muun muassa kulutusluottojen helppo saatavuus, tuloerojen kasvu sekä kulutuskeskeinen yhteiskunta.

Osa kuluttajista turvautuu nopeisiin ratkaisuihin, jotka eivät ole taloudellisesti kestäviä pitkällä aikavälillä. Lainaamisen ei kuitenkaan tarvitse olla negatiivinen asia. Esimerkiksi asunnon ostaminen on useimmille mahdotonta ilman lainaa, ja toisinaan äkilliset kulut voivat vaatia kulutusluoton ottamista. Rahan lainaamisessa on kuitenkin aina riskinsä, minkä vuoksi on tärkeää opetella fiksun lainaamisen periaatteet.

Lainojen vertailusivustot, kuten LoanScouter.com auttavat tarkastelemaan markkinoilla tarjolla olevia erilaisia lainoja ja vertailemaan niitä ennen päätöksentekoa. Vertailun lisäksi on tärkeää lukea sopimukset tarkasti alusta loppuun. Avuksi voi pyytää esimerkiksi sukulaisen tai ystävän, jolla on enemmän kokemusta ja tietämystä lainoista. Yhdessä on helpompi varmistaa, että lainaehdot ja korko ovat ovat kohtuulliset omiin tuloihin ja tulevaisuudennäkymiin nähden.

Oman taloustilanteen selvittäminen ennen lainan hakemista on olennainen osa hyvää taloudenpitoa. Budjetointi antaa selkeän kuvan omasta maksukyvystä ja sen avulla voi varmistaa, että lainan lyhentämisen jälkeen rahaa jää myös muihin menoihin.

Korko ei kerro kaikkea lainan hinnasta

Lainantarjoajat pyrkivät markkinoimaan sisältöään tehokkaasti ja usein asiakkaita houkutellaan matalilla koroilla. Osa pienistä kulutusluotoista voi olla jopa täysin korottomia. Yleensä tällaiset tarjoukset sisältävät kuitenkin muita kustannuksia, kuten tilinhoitomaksu tai erilaisia palvelumaksuja. Ilmaista tai edes kovin halpaa lainaa on lopulta hyvin harvoin tarjolla, sillä lainaaminen on yrityksille liiketoimintaa.

Todellinen vuosikorko on kehitetty kuluttajan avuksi, sillä se sisältää koron lisäksi myös muut kulut. Todellinen vuosikorko on aina näkyvillä pankin tai muun lainantarjoajan verkkosivuilla, jotta lainojen vertailu olisi helpompaa. Lopullinen korko määräytyy kuitenkin henkilökohtaisen tilanteen mukaan ja näkyy vasta henkilökohtaisessa lainatarjouksessa.

Efektiivinen korko puolestaan tarkoittaa lainan täsmällistä korkoa. Se huomioi tekijät, jotka sekä vähentävät että lisäävät lainan korkoa. Efektiiviseen korkoon vaikuttavat lainan summa ja ajankohta. Jos lainasumma on pieni ja sillä on lyhyt takaisinmaksuaika, kannattaa efektiivinen korko ottaa avuksi. Se huomioi nimelliskorkoa paremmin lainojen kulut ja antaa lainanhakijalle todellisemman vertailupohjan.

Taloustaidot haltuun

On sanottu, että taloustaito on yhtä tärkeää kuin lukutaito. Moni talousasiantuntija onkin sitä mieltä, että suomalaisessa koulujärjestelmässä talouteen ei keskitytä läheskään tarpeeksi. Raha ja talous ovat osa jokaisen arkea, eikä koskaan ole liian myöhäistä opetella tuntemaan niiden kiemuroita.

Lainaa hakiessa apuna voi käyttää verkosta löytyviä ilmaisia lainalaskureita. Niiden avulla voi leikitellä esimerkiksi koron ja laina-ajan vaikutuksella lainan hintaan, mikä lisää ymmärrystä lainan hinnan muodostumisesta.

Vaihtelevaan tarjontaan saa apua myös vertailupalveluista, joiden avulla voi verrata juuri itselleen räätälöityjä lainatarjouksia nopeasti. Vertailupalvelujen käyttö ei sido lainanhakijaa mihinkään, vaan lainanhakija voi rauhassa tarkastella vaihtoehtoja ja saada tietoa mahdollisuuksistaan.

Sisältö on Karjalaisen yhteistyökumppanin tuottamaa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi