play

Lukiolaisen tasapainoinen arki koostuu näistä asioista – lue vinkit

Kaupallinen yhteistyö: Inspos

Mainos. Lukio on merkittävä ajanjakso monelle nuorelle. Se on loistava tilaisuus saada yleissivistävää koulutusta ja valmistaa nuorta kohti tulevaisuuden opintietä. Lukiolaisen tasapainoinen arki on hyvän opiskelun kivijalka, jossa on otettu huomioon kokonaisvaltainen hyvinvointi.

Tasapainoinen arki on hyvä asettaa tavoitteeksi, olipa kyseessä opiskelija tai työssäkäyvä ihminen. Siihen kannattaa pyrkiä omien mahdollisuuksiensa mukaan, kunhan siitä ei ota turhan suuria paineita.

Toive stressittömästä elämästä ei saisi olla yksi stressinaihe muiden joukossa. Lukiolaiselle tasapainoinen arki sisältää sopivasti sekä opintoja että vapaa-ajan rientoja. Annamme vinkkejä siihen tässä artikkelissa tarkemmin. Lue lisää täältä, jos haluat tutustua tarkemmin lukio-opiskelua helpottaviin tekniikoihin.

Rutiinit rytmittävät arkea

Arki on yhtä rutiinia, halusimme tai emme. Päiviämme sanelevat vuorokausirytmi, johon eri askareet muodostavat selkeän palapelin. Lukiolaiselle tällaisia askereita ovat muun muassa luennot, tentit ja kotitehtävät. Joskus niihin lisätään vielä esitelmien teko ja vierailut opiskeluun liittyvissä paikoissa ja tapahtumissa.

Vapaa-aika on osana rutiineja ja siitä huolehtiminen on yhtä tärkeää kuin muiden asioiden edistäminen. Vapaa-ajalla tehdään opiskeluista poikkeavia asioita, jotta lukiolainen saa tarvittavaa vastapainoa arkeensa. Vapaa-ajalle kannattaa antaa aikaa mukavien asioiden tekemiseen, jotta opiskeluista voi ottaa tarvittavaa etäisyyttä ja rentoutua.

Panosta voimavaroihisi

Jokainen tarvitsee voimavaroja elämäänsä. Ilman niitä, elämä tuntuu raskaalta ja synkältäkin. Voimavarat antavat motivaatiota, iloa ja energiaa elämään. Ne lisäävät tyytyväisyyttä, jolloin elämää on helpompi elää. Voimavarojen lähteet eroavat ihmisestä riippuen.

Lukiolainen saattaa vielä etsiä omia voimavarojaan opiskelujensa keskellä, mutta niiden tunnistaminen kannattaa aina aloittaa. Arjesta voi yrittää havaita asioita, jotka antavat energiaa ja voimaa. Ne voivat olla esimerkiksi omat kiinnostuksen kohteet tai sellaiset, joista virkistyy helposti.

Esimerkiksi liikunta tai kulttuurielämykset voivat olla hyviä tapoja lisätä voimavaroja elämäänsä. Läheiset ihmiset ja niiden kanssa oleilu voivat voimaannuttaa monia. Kaverien merkitys nuorille on tunnetusti suuri. Voimavarojen kanssa kannattaa olla mahdollisimman rehellinen. Jos jokin coolilta vaikuttava asia ei tunnu omalta, kannattaa se jättää muiden huviksi.

Hyvä verkosto ottaa kopin

Sosiaalinen verkosto on ihmisen perustarpeita ja se kuuluu oleellisena osana kokonaisvaltaista hyvinvointia. Esimerkiksi perhe ja sukulaiset luovat monelle tärkeän verkoston. Nuorille ihmisille ystävät ja kaverit ovat tärkeässä asemassa. Myös harrastuspiireistä löytyneet porukat voivat olla merkittäviä.

Sosiaalisen vuorovaikutuksen määrä ja sen tarve riippuu ihmisestä, mutta jokainen kaipaa edes jonkinlaista tunnetta yhteenkuuluvuudesta. Sosiaalisissa suhteissa kannattaa muistaa laatu ennen määrää. Yksi sydänystävä on usein kultaakin kalliimpi, minkä merkitystä kymmenen satunnaiskaveria ei voi täyttää.

Lukiolaisen väylä sosiaalisiin suhteisiin on oma koulu, perheen lisäksi. Se on monelle luontainen paikka saada kavereita. Uusia suhteita voi löytää myös harrastuksista tai vapaaehtoistoiminnasta. Niistä voi helposti löytää ihmisiä, joilla on samanlaisia kiinnostuksen kohteita tai arvoja.

Arjen kolme kaveria: liikunta, ravinto ja uni

Lukiolaisen arki täyttyy helposti monenlaisesta tehtävästä. Päivät saattavat olla erittäin kiireisiä ja tilaa hengähdystaukoihin voi olla vähän. Tasapainoinen arki auttaa jaksamaan vaativaa opiskelua ja hyvät elintavat auttavat pääsemään tähän tavoitteeseen.

Hyvinvoinnin kolme peruspilaria ovat tehokkaita lukiolaisenkin arjessa. Nuoren opiskelijan kannattaa ylläpitää laadukasta ravitsemusta, lepoa ja liikuntaa. Niihin kannattaa satsata, koska ne ovat välttämättömiä virtalähteitä opintiellä.

Sisältö on Karjalaisen yhteistyökumppanin tuottamaa.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi