play

Pikalainan korkokatto poistui lokakuussa

Kaupallinen yhteistyö: financer.com

Mainos. Pikalaina tai pienlaina on vakuudetonta kulutusluottoa, jota haetaan tyypillisesti verkossa ilman vakuuksia. Se on lainamuoto, johon sisältyy omat ehtonsa korkoineen ja takaisinmaksuaikoineen. Pikalainoja on säädelty viime aikoina korkokattoon liittyvillä laeilla ja viimeisin korkokatto poistu lokakuussa 2021. Selvitämme, miten se voi vaikuttaa pikalainan takaisinmaksuun.

Pienlainat ja muut vastaavat vakuudettomat lainat ovat kokeneet merkittäviä muutoksia parin viime vuoden aikana. Ensimmäinen suurehko muutos tapahtui syksyllä 2019, josta seurasi päivityksiä sekä vuonna 2020 että 2021. Säätelyn syinä on pyrkimys hillitä suomalaisten velkaantumista ja maksuhäiriöiden kasvua.

Syksyn 2019 lakimuutos oli pitkän valmistelun tulosta ja sen vaikutukset ovat olleet pysyviä. Heinäkuussa 2020 pikavippi kohtasi edelleen muutoksia, joita jatkettiin vuonna 2021. Niissä haluttiin ehkäistä poikkeusolojen tuomia epävarmuuksia ja ne oli suunniteltu väliaikaiseksi. Lokakuusta 2021 lähtien väliaikainen korkokatto on poistunut ja tämä saattaa vaikuttaa huomattavasti pienlainojen takaisinmaksuun ja muihin järjestelyihin.

Lakimuutoksilla on havaittu selkeästi myönteisiä vaikutuksia ja se on tehnyt monista pikalainoista edullisempia. Se on kuitenkin hankaloittanut lainanhakemista tietyllä tapaa ja karsinut osan lainantarjoajista pois markkinoilta. Mielenkiintoista on nähdä, miten korkokaton poistuminen vaikuttaa suomalaisiin lainamarkkinoihin tulevaisuudessa.

Vuosien 2020 ja 2021 väliaikainen korkokatto

Suomen hallitus esitti keväällä 2020, että kulutusluotoille asetettaisiin korkokatto. Esitetty korkokatto oli 10 % ja se tuli voimaan kaksi kertaa: heinäkuussa 2020 ja uudemman kerran vuoden 2021 alussa. Korkokatto päättyi syyskuussa, jolloin lokakuusta lähtien se ei ole enää voimassa.

Lainanhakijan on tärkeää muistaa, että asetettu 10 % korkokatto ei ole pysyvä, vaan se oli voimassa rajoitetusti syyskuun loppuun saakka. Jos laina on otettu väliaikaisen korkokaton aikana, nousee korko normaaliin tasoon heti, kun korkokatto päättyi.

Lainanhakijalle on kerrottu lainan hintatiedoissa aina lainan todellinen korko, joka astuu voimaan korkokaton jälkeen. Normaali taso tarkoittaa käytännössä sitä, että lainamenettely jatkuu vuoden 2019 aikana säädetyn lain mukaan, jossa noudetaan sen aikana asetettua korkoa. Käytännössä tämä tarkoittaa, että korkokatto nousee 20 prosenttiin.

Kuluttajaliitto varoittanut korkokaton poistumisesta

Kuluttajaliitto on aktiivisesti viestinyt väliaikaisen lakiasetuksen poistumista, sillä lainan korko voi tietyissä tapauksissa jopa tuplaantua lokakuusta alkaen. Jos sopimusehdoissa sovittu korko on yli 10 %, lainan kulut todennäköisesti nousevat.

Kuluttajaliitto on myös vaatinut, että vakuudettomien kulutusluottojen korkokatto alennettaisiin pysyvästi. Samalla liitto toivoo, että luottojen markkinointia rajoitettaisiin. Liiton. mukaan usein vaihtuvat korkokatto saattaa hämmentää kuluttajia.

Myös markkinointia on säädetty

Korkokaton lisäksi pikalainoihin liittyvää markkinointia on säädelty parin viimeisen vuoden aikana. Väliaikaisella lailla rajoitettiin lainojen markkinointia, mikä esti pikalainojen suoramarkkinoinnin kuluttajille. Markkinointirajoitus poistui niin ikään lokakuussa korkokaton yhteydessä.

Kuluttajaliitolla on tähänkin ollut sanottavansa, sillä se näkee, että suoramarkkinoinnilla saattaa olla haittavaikutuksia pikalainojen mielikuvien rakentamisessa. Mielikuvat saattavat liiton mukaan korostaa lainan ottamisen helppoutta ja ne voivat ääritapauksessa luoda jopa uusia käyttökohteita lainalle. Kuluttajaliiton mukaan lainan helppo hakeminen ja saaminen eivät saisi olla hyviä syitä hankkia kulutusluottoa, vaan sen ottamista tulisi aina harkita tarkasti.

Pysyvän korkokaton ehdot

Vuonna 2021 jatkettu väliaikainen korkokatto päättyi siis lokakuussa, jolloin voimaan tuli takaisin vuonna 2019 asetettu pysyvät korkokatto. Se laski tuolloin pienlainojen korkoja ja muita kustannuksia tuntuvasti. Nimelliskorko saa tässä tapauksessa olla korkeintaan 20 %.

Vuoden 2019 lakimuutos vaikutti lainakoron lisäksi merkittäväsi myös muihin kuluihin. Koron lisäksi muita kustannuksia saa olla korkeintaan 150 euroa vuodessa, mutta näitä kuluja ei voi silti periä mistä tahansa lainasta. Lainakulut päivää kohden saavat nimittäin olla 0,01 % lainasummasta. Tämän lain ulkopuolelle ovat jääneet asuntolainat ja ajoneuvojen osamaksut.

Sisältö on Karjalaisen yhteistyökumppanin tuottamaa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi