Asutko omakotitalossa? Näillä toimenpiteillä valmistaudut talveen
Mainos. Omakotitalossa asuvan tulee huolehtia itse talonsa ja pihansa talvikuntoon. Kokosimme avuksesi muistilistat tarpeellisista toimenpiteistä ja lumitöihin tarvittavista välineistä!
Nämä 5 välinettä auttavat lumenluonnissa
Valitse lumityövälineet sen mukaan, kuinka paljon lunta on poistettavana ja millaiset olosuhteet vallitsevat. Huolla lumenluontiin tarkoitetut välineet ja sijoita ne helposti saatavilla olevaan paikkaan. Hanki tarvittaessa uusia välineitä:
1. Yksinkertainen lumilapio on hyvä valinta pienille alueille ja kevyelle lumelle. Lumilapio on perustyökalu, joka on tarpeellinen varuste paitsi taloon, myös autoon.
2. Lumiharja on hyvä valinta, kun haluat poistaa lumen ajoneuvon päältä tai muilta pinnoilta, kuten portailta tai terassilta.
3. Lumikolalla saa siirrettyä suuremman määrän lunta kerralla. Se on erinomainen valinta suurille alueille, kuten pihoille ja käytäville.
4. Lumipuhallin on erityisen hyvä vaihtoehto suurille alueille ja paksulle lumikerrokselle. Lumipuhaltimia on bensiini- ja sähkökäyttöisiä malleja.
5. Lumilinko heittää lumen pitkälle eteenpäin. Se on erinomainen valinta erittäin lumisille alueille ja suurille kiinteistöille. Kätevä lumilinko voi olla sähkö- tai bensiinikäyttöinen.
Hobbyhall.fi-verkkokaupan valikoimasta löytyvät muun muassa Fiskars-lumilapiot ja -lumikolat, Hecht-lumilingot ja -lumipuhaltimet sekä akkukäyttöinen, langaton Villager-lumilinko. Levitä lumitöiden jälkeen kulkuväylälle vielä hiekkaa liukastumisen ehkäisemiseksi.
Pihan talvikunnostus: 8 muistettavaa asiaa
Piha kannattaa kunnostaa ennen ensilumen satamista, jotta pihatarvikkeet kestävät pidempään ja lumen poistaminen talven aikana sujuu helpommin.
1. Poista pihalta kaikki ylimääräiset lehdet, oksat ja roskat. Ne voivat hankaloittaa lumen poistamista ja aiheuttaa liukkautta kulkuväylällä.
2. Suojaa pakkaselle herkät pensaat tai kukkapenkit esimerkiksi kasvinsuojapeitteellä tai peittämällä juuristo katteella.
3. Jos pihapuissa on ylikasvaneita tai heikkoja oksia, karsi ne ennen ensilumen tuloa. Lumikuorma voi vaurioittaa puita ja aiheuttaa vaaratilanteita.
4. Syksyllä kannattaa varmistaa salaojien toimivuus. Sulamisvesien pitäisi päästä virtaamaan pois pihalta.
5. Jos sinulla on ulkona olevia vesiputkia tai säiliöitä, eristä ne ennen pakkasten tuloa, jotta ne eivät jäädy.
6. Pihakalusteet ja -lelut kannattaa suojata tai siirtää varastoon talven ajaksi. Jättitrampoliinin matto, jouset ja turvaverkko tulee irrottaa ja trampoliinin kehikko suojata lumelta mahdollisimman hyvin.
7. Jos pihassa on komposti, kannattaa sen toimivuus tarkistaa. Tyhjennä kompostia tarvittaessa.
8. Pihalle kannattaa lisätä ulkovalaistusta talveksi. Valaistu piha helpottaa liikkumista ja lisää turvallisuutta.
Pihanhoitovälineet, kompostointitarvikkeet ja pihavalot löydät kätevästi Hobbyhall.fi-verkkokaupasta. Lumilapio, lumilinko tai muu pihanhoitoon tarkoitettu väline on myös hyvä lahjaidea etenkin uuteen taloon muuttaneelle ystävälle.
Näiden 7 toimenpiteen myötä talosi on valmis talveen
Varmista lämmin ja turvallinen asuminen myös talvikuukausina. Muista tehdä nämä toimenpiteet oman talon lisäksi myös loma-asunnossasi!
1. Olipa talon lämmitysmuoto mikä hyvänsä, varmista, että lämmitys toimii tehokkaasti. Kutsu tarvittaessa ammattilainen tekemään huoltotoimenpiteet.
2. Jos käytät lämmitykseen takkaa tai uunia, muista, että savuhormit tulee nuohota kerran vuodessa. Polttopuiden riittävyys kannattaa myös tarkistaa.
3. Tarkista ikkunoiden, ovien, ilmastointikanavien ja pistorasioiden tiiveys. Vaihda tiivisteet tarvittaessa ja harkitse lämpöä eristävien ikkunoiden ja ovien asentamista.
4. Varmista, että talossa on riittävä ilmanvaihto. Harkitse kosteusmittarin käyttämistä ja tarvittaessa ilmankostuttimen hankkimista.
5. Tarkasta katto mahdollisten vuotojen tai vaurioiden varalta ja korjaa mahdolliset vauriot. Kaltevalle katolle kannattaa asentaa lumiesteet, jotta katolle kertyvä lumi ei aiheuta vaaratilanteita alas pudotessaan.
6. Varmista, että palovaroittimet ja häkävaroitin ovat toimintakunnossa ja vaihda paristot tarvittaessa. Erilaisia palo- ja häkävaroittimia löydät Hobbyhall.fi-verkkokaupan sivuilta.
7. Varaudu mahdollisiin sähkö- ja lämmityskatkoksiin hankkimalla esimerkiksi varapattereita ja kynttilöitä.
Näillä toimenpiteillä varmistat, että pihasi ja talosi on valmis talvea varten. Tulet todennäköisesti säästämään myös energiaa ja rahaa talven aikana.
Sisältö on Karjalaisen yhteistyökumppanin tuottamaa.
uusimmat
Tarinat
Tarinat
Luetuimmat
LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO
Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.
Whatsappilla:
Numeroon 050 3500 245
Toimitus, uutisvihjeet:
010 230 8110
toimitus@karjalainen.fi