play

Nukutko vatsallaan? Se on usein haitallista unelle ja terveydelle – tässä syyt, seuraukset ja helppo ratkaisu!

Kaupallinen yhteistyö: TEMPUR

Mainos. Tutkimuksen mukaan suomalaisista 6,2 prosenttia nukkuu vatsamakuuasennossa ja 24,8 prosenttia useissa asennoissa, joihin voi kuulua vatsalla nukkuminen. Nykytietämyksen mukaan juuri tätä asentoa ei kuitenkaan suositella, sillä se voi aiheuttaa yllättäviä vaivoja. Yllättävää voi olla myös se, että vatsamakuuasentoa ei yleensä valita sen mukavuuden vuoksi, vaan muista syistä, joihin voi vaikuttaa.

Moni voi tunnistaa itsensä tästä: illalla asettelet tyynyn mukavasti pääsi alle ja nukahdat levollisesti hyvään asentoon, mutta aamulla herätessäsi huomaat olevasi vatsallasi ja niskasi on epäluonnollisessa asennossa. Silloin niska-hartiaseutu voi tuntua jäykältä ja vaivana saattaa olla myös orastava päänsärky. Yölliseen kääntyilyyn on olemassa selkeät syyt, joihin on helppo puuttua. Ota haltuun koulutetun nukkumisergonomian asiantuntijan (KNA) Jesse Huurrekorven vinkit, jotta et enää kääntyilisi öisin epäergonomisiin asentoihin!

Kova tai kulunut patja muuttaa nukkumisasentoa

– Yleinen syy miksi nukkuja kääntyy kylkimakuulta vatsamakuulle, on liian kova ja/tai kulunut patja; jämäkällä alustalla hartia ja lantio eivät pääse uppoamaan tarpeeksi syvälle patjan sisään ja kylkikaari jää ilman patjan tukea. Kun kylki laskeutuu liian alas kiinni patjaan, se aiheuttaa selkään virheasennon. Koemme sen ensin epämukavuuden tunteena ja jo kohta kipua. Viimeistään siinä vaiheessa luonnollinen reaktiomme on vaihtaa asentoa, Jesse kiteyttää, ja lisää:

– Vaihda patjaa.

Liian kova patja voi aiheuttaa myös puutumisoireita, jotka pakottavat kääntyilyyn.

– Vatsapuolemme on elastisempi, joten se sietää kovalla alustalla nukkumista paremmin kuin selkämme tai kylkemme. Liian kovan patjan yksi tunnusmerkki on se, että nukkuja kääntyilee ja muuttaa usein asentoa, koska pintaverenkierto on estynyt ja rangalle myös etsitään parempaa asentoa. Tämä on huonoa nukkumista, josta on terveyshaittoja. Ongelmia aiheuttaa tietysti myös liian pehmeä ja kulunut patja, sekin pakottaa asennon vaihteluun, Huurrekorpi summaa problematiikkaa, jonka voi luoda kodin tärkein huonekalu: sänky.

Paine olkapäässä on yleinen ongelma – helppo korjata Tempur-tyynyllä

– Toinen keskeinen syy kyljeltä vatsa-asentoon kääntymiselle on liian matala ja lyttyyn painuva tyyny; olkapäähän kohdistuu liian suuri paine, joka aiheuttaa epämukavuutta ja kipua. Asia korjataan siirtämällä olkapää kehon alta pois. Asento voi kääntyä silloin joko vatsalle tai osin selinmakuulle, ja näissä asennoissa keho ja ranka ovat usein haitallisesti kiertyneet, Tomas linjaa huonon tyyny vaikutusta nukkuma-asentoon.

Vatsamakuuasento aiheuttaa usein vaivoja niska-hartiaseudulle ja selälle, sillä tässä asennossa kaula- ja rintaranka ovat kiertyneenä ja lanneranka voi yliojentua. Lopputuloksena on jäykkyyttä ja kipua.

– Kun tulet tapaamaan koulutettua nukkumisergonomian asiantuntijaa Tempurille, hän pyytää sinua näyttämään nukkumisasentosi ja kysyy, kääntyiletkö yön aikana vatsallesi tai selällesi. Syy asentoihin ja kääntyilyyn selvitetään ja sitten osataan neuvoa miten ja millä nukkuen voi säilyttää hyvän asennon läpi yön.

Vatsa- tai selkäasennosta poisoppimiseksi on yhtenä keinona käytetty pyjamaan kiinnitettyä esinettä, joka estää nukkumisen kyseisessä asennossa. Ensin tulisi kuitenkin selvittää mistä vatsa- tai selkäasento johtuu. Jos syynä asentoon on kylkimakuulle epäsopiva patja tai tyyny niin kylkiasentoa ei kannata tavoitella ennen kuin nämä nukkumisen apuvälineet ovat kunnossa.

– Hyvä muuten tiedostaa, että kaikille ei synny tuki- ja liikuntaelinhaittoja epäergonomisesta vatsallaan nukkumisesta. Hyvin liikkuva nivelistö voi pelastaa vatsamakuuasennon aiheuttamilta jäykkyyksiltä ja kivuilta. Vaikka vatsallaan nukkuminen ei aiheuttaisikaan tuki- ja liikuntaelinoireita, sitä ei suositella aivo-selkäydinnestekierron kannalta, Jesse kertoo.

Yöllinen aivo-selkäydinnestekierto puhdistaa aivoja kuona-aineista ja kierron on todettu olevan tehokkainta kyljellään nukuttaessa. Tempurin toimeksiannosta tehdyn tutkimuksen mukaan suurin osa meistä nukkuukin kylkimakuuasennossa. Tulosten valossa herää helposti kysymys, miksi juuri kylkimakuuasentoa esiintyy eniten. Voisiko tehdä johtopäätöksen, että kylkimakuuasento on tarkoituksenmukaisin ja muut asennot seurausta kehnosta nukkumisergonomiasta tai jostain muusta ulkoisesta tekijästä, jota tulisi välttää?

TEMPUR-tyynyjen anatomisesti oikea muoto ja painetta vähentävät ominaisuudet lievittävät tehokkaasti niska-hartiaseudun kipuja, puutumisoireita ja niskan jännitystä sekä ohjaavat nukkujan oikeaan, ergonomiseen nukkuma-asentoon. Yksilöllisesti valittu tyyny voi vähentää niska-hartiaseudun kiputiloista johtuvaa päänsärkyä. Anna asiantuntijan auttaa myös tyynyvalinnassa. Tämä kannattaa, koska riittävän pitkä ja laadukas uni on tärkeää terveydelle.

Tyynysuositukset eri asentoihin

Kyljellään nukkuvalle sopii TEMPUR-tyynymalleista esimerkiksi Original, jonka kaareva muotoilu tukee niskaa, palauttaa selkärangan luonnolliseen asentoonsa ja vähentää hartiaseudun jäykkyyttä. Myös uutuustyyny Sonata sopii hyvin kylkinukkujalle! Selinmakuuasennossa tai kylki-ja selinmakuuasennossa nukkuvalle paras tyyny on Millennium, jonka eteenpäin kallistuva reuna ja keskisyvennys tukevat selin- ja kylkimakuuasennossa nukkuvaa.

Kesäkuun TEMPUR-tyynytarjouksessa Millennium-tyynyt tasarahalla alkaen 110 € (norm. 129 €). Hyödynnä tarjous Joensuun Tempur Brand Storessa, Kauppakatu 23a.

Kesäkuun TEMPUR-tyynytarjouksessa Millennium-tyynyt tasarahalla alkaen 110 € (norm. 129 €). Hyödynnä tarjous Joensuun Tempur Brand Storessa, Kauppakatu 23a.

Mikäli käännyt yöllä kyljeltä vatsa- tai selinmakuuasentoon, pyörit vuoteessa paljon tai jos kätesi tai selkäsi puutuu yöllä, ja oireesi vaikuttavat makuuasentoriippuvaisilta, sinun kannattaa varata veloitukseton nukkumisergonomian tarkistusaika koulutetulle nukkumisergonomian asiantuntijalle.

Asiantuntevan Jessen löydät Joensuun keskustan Tempur-myymälästä. Lisätietoja Tempurbrandstore.fi.

Lähteet:

Hedok Lee, Lulu Xie, Mei Yu, Hongyi Kang, Tian Feng, Rashid Deane, Jean Logan, Maiken Nedergaard and Helene Benveniste. 2015. The Effect of Body Posture on Brain Glymphatic Transport.

Mannonen, S. 2019. Nukkumisergonomian yhteys koettuun selkä- ja niskakipuun: laaja nukkumisergonomiatutkimus.

Sisältö on Karjalaisen yhteistyökumppanin tuottamaa.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi