play

”Ajattelen nyt mahdollisuuksia haasteiden sijaan” – Kuntoutus ja valmennus auttavat nuorta ottamaan askeleita eteenpäin elämässä

Arkeen voi saada monenlaista apua. Live tarjoaa nuorille mm. NUOTTI-valmennusta. Kuvassa NUOTTI-valmentaja Anna Alavesa sekä asiakas.

Arkeen voi saada monenlaista apua. Live tarjoaa nuorille mm. NUOTTI-valmennusta. Kuvassa NUOTTI-valmentaja Anna Alavesa sekä asiakas.

Live-säätiö

Mainos. Joskus nuori kadottaa otteen arjestaan. Päivät katoavat puhelimen selailuun, opiskelu takkuaa tai työtä on hankala hallita. Toivoa löytyy silti aina, ja asioihin tarttumiseen, ajanhallintaan sekä omien vahvuuksien löytämiseen voi saada apua.  

”Nyky-yhteiskunta tarjoaa nuorille runsaasti mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja. Poukkoileva aikamme vaatii kuitenkin nopeaa reagointia. Osa nuorista tarvitsee enemmän aikaa oman jutun löytämiseen, ja he voivat jäädä muista syrjään”, kertoo Liven NUOTTI-valmentaja Anna Alavesa.

Kelan kustantama NUOTTI-valmennus on tarkoitettu 16–29-vuotiaille nuorille, joiden toimintakyky on heikentynyt ja jotka eivät opiskele tai tee työtä. Monen elämänpolulta löytyy esimerkiksi keskeytyneitä opintoja ja mielenterveyshaasteita. Valmennuksessa kartoitetaan nuoren vahvuuksia ja haaveita sekä otetaan askeleita eteenpäin.

Valmennus rakentuu nuoren toiveiden ja tarpeiden ympärille, ja nuori tapaa valmentajan viikoittain hänelle mieluisassa paikassa. Kahvilassa voidaan etsiä sopivaa koulutusalaa, kävelyllä suunnitella tavoitteita tukevaa päivärytmiä tai kotona tunnistaa nuoren arvoja valokuvien avulla.

”Joskus nuoresta tuntuu siltä, ettei elämän hyvä kuulu itselle. Mikään tilanne ei kuitenkaan ole toivoton, ja aina on olemassa jotakin hyvää. Toiveikkuuden löytäminen on hirveän tärkeä osa valmennusta. Tunnistamme ja sanoitamme yhdessä onnistumisia, joiden päälle voi rakentaa.” 

Aikomuksista onnistumisiin

Moni tietää, mitä pitäisi tehdä, mutta askeleita on hankala ottaa. Valmennuksessa voidaan harjoitella yhdessä aikaansaamista: hakemuksia, työhaastatteluja tai sosiaalisiin tilanteisiin uskaltautumista. Rohkaisun ja tuen avulla nuori voi edetä aikomuksista onnistumisiin.

Liven valmentajat saavat hyvää palautetta erityisesti nuorten kohtaamisesta ja ymmärtämisestä. Hukassa olevalle nuorelle Alavesalla riittää lohdutuksen ja rohkaisun sanoja.

”Aina kannattaa kokeilla jotakin. Joskus tarvitaan toiset silmät, jotka huomaavat hyvän ja näkevät tilanteen toisella tavalla”, Alavesa kannustaa.

Asiakas voi olla joka päivä töissä tai opinnoissaan, mutta arjen hallinta voi olla haastavaa. Oma väylä tarjoaa yksilöllistä tukea arjen haasteisiin. Kuvassa Oma väylä -omaohjaaja Taija Hedberg ja asiakas.

Asiakas voi olla joka päivä töissä tai opinnoissaan, mutta arjen hallinta voi olla haastavaa. Oma väylä tarjoaa yksilöllistä tukea arjen haasteisiin. Kuvassa Oma väylä -omaohjaaja Taija Hedberg ja asiakas.

Tukea neurokirjon nuorille

Haasteita voivat kokea myös opiskelevat tai työssäkäyvät nuoret. Yhteiskunta on rakennettu neuroenemmistön ehdoilla, ja esimerkiksi ADHD, ADD tai autismikirjon häiriö saattaa hankaloittaa arkea ja ajanhallintaa.

”Opiskelevan nuoren voi olla haastavaa hahmottaa, milloin on seuraava tentti ja mitä sitä ennen tulisi tehdä. Työelämässä haasteita voi tuottaa työtehtävien saaminen valmiiksi”, kertoo Liven Oma väylä -omaohjaaja Taija Hedberg.

Kelan kustantama Oma väylä -kuntoutus on suunnattu 16–29-vuotiaille nuorille, jotka tarvitsevat tukea opinnoissa tai työelämässä aktiivisuuden ja tarkkaavuuden tai autismikirjon häiriön vuoksi. Kuntoutuksessa etsitään käytännön ratkaisuja arkeen uusia toimintatapoja harjoittelemalla ja nuoren vahvuuksia hyödyntäen.

”Voimme harjoitella sosiaalisissa tilanteissa toimimista sekä tunteiden, tarpeiden ja reagointitapojen tunnistamista ja säätelyä. Voimme pohtia sitä, millainen opiskelu- tai työympäristö on, tarvitseeko nuori enemmän taukoja ja voidaanko työvälineitä nimetä selkeämmin”, Hedberg sanoo.

Itsetunto ja tunnetaidot kohenevat

Oma väylässä autetaan myös työnantajaa tai oppilaitosta tarjoamaan nuorelle tukea. NUOTTI-valmennuksessa yhteistyöllä puolestaan varmistetaan, että nuori saa valmennuksen jälkeen apua oikeasta paikasta. Liven kuntoutuksissa nuori edistää tavoitteitaan myös verkkokuntoutusalustalla.

Neurokirjon diagnoosi ei tarkoita, ettei nuori voisi elää täysipainoista elämää, opiskella ja tehdä työtä. Hedbergin mukaan asiakkaiden antama palaute Oma väylästä on ollut vain positiivista.

”Moni kokee itsetuntonsa kohentuneen kuntoutuksen aikana. Eräs asiakas kertoi, että hän ajattelee nykyään mahdollisuuksia haasteiden sijaan”, Hedberg kertoo.

Live-säätiö työskentelee sen hyväksi, että mahdollisimman moni pystyy toimimaan suomalaisen yhteiskunnan täysipainoisena jäsenenä. Live tarjoaa yksilöasiakkailleen ammatillista erityisopetusta, neurologista kuntoutusta, ammatillisen koulutuksen ja kuntoutuksen sekä työllistymisen valmennus- ja asiantuntijapalveluita. Live-säätiön palveluksessa työskentelee noin 800 asiantuntijaa. Säätiön toiminnan vuosittaiset tuotot ovat 43 MEUR. Kokonaisopiskelijamäärämme on 1800. Työllistymis-, kuntoutus- ja valmennuspalveluiden asiakasmäärämme on 5300.

Sisältö on Karjalaisen yhteistyökumppanin tuottamaa.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi